Your Cart

Iranissa jälleen kaksi uskovaa armahdettu!

Yousef Nadarkhani. Kuva: MEC

Iranista kuuluu hyviä uutisia: kaksi uskonsa tähden vangittuna ollutta kristittyä on armahdettu ja vapautettu. Toinen heistä on hyvin tuttu heille, jotka ovat lähettäneet uskonsa tähden vangituille tervehdyksiä, sillä hän on pastori Yousef Nadarkhani.

Yousef on ollut ylläpitämällämme uskonsa tähden vangittujen osoitelistalla useita vuosia, myös aiemman vankeutensa aikana.

Iranin vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen vuosipäivää vietettiin tänä vuonna 11. helmikuuta. Tärkeinä juhlapäivinä Iranin korkein johtaja Khamenei armahtaa vankeja.

Tämän hetken tiedon mukaan armahduksen on nyt saanut neljä uskonsa tähden vangittuna ollutta kristittyä.

Aiemmin, 8. helmikuuta vapaaksi pääsi Saheb Fadaie. Viikkoa myöhemmin armahdettiin toinen kristinuskoon kääntynyt, Hadi (Moslem) Rahimi.

”Kansallisen turvallisuuden vastaiset rikokset”

Teheranissa sijaitseva Evinin vankila, jonka porteista monet iranilaiset uskovat ovat kulkeneet.

Pastori Yousef Nadarkhani pääsi vapaaksi sunnuntaina 26. helmikuuta Teheranin Evinin vankilasta. Hänen kerrotaan olevan vielä Teheranissa hoitamassa vapautumiseensa liittyviä muodollisuuksia, mutta kun ne saadaan valmiiksi, hän voi matkustaa perheensä luo Rashtiin, noin 320 kilometrin päähän Teheranista luoteeseen.

Neljäs armahduksen saanut on nuori kristinuskoon kääntynyt mies, Mehdi Roohparvar.

Yousef herätti kansainvälistä huomiota vuonna 2010, jolloin hänet tuomittiin kuolemaan islamin hylkäämisestä. Myöhemmin tuomio muutettiin kolmeksi vuodeksi vankeutta ”muslimien evankelioimisesta”, ja hänet vapautettiin vuonna 2012.

Toukokuussa 2016 Yousef pidätettiin uudelleen Rashtissa. Samaan aikaan pidätettiin myös hänen vaimonsa, Tina, sekä kolme muuta kristinuskoon kääntynyttä miestä. Seuraavana vuonna Yousef ja kolme muuta miestä tuomittiin kukin kymmeneksi vuodeksi vankeuteen ”kansallisen turvallisuuden vastaisista teoista kotiseurakunnan toimintaa edistämällä sekä sionistista kristinuskoa julistamalla”. Lisäksi Yousefille määrättiin vankeutensa jälkeen kärsittäväksi kaksi vuotta maansisäistä karkotusta Iranin eteläosassa. Armahduksensa vuoksi hän välttyy nyt tältä.

Yousef vietiin kärsimään kymmenen vuoden tuomiotaan heinäkuussa 2018 ja kesäkuussa 2020 hänen tuomiotaan lyhennettiin kuuteen vuoteen.

Mehdi Roohparvar oli kärsimässä viiden vuoden tuomiota ”kansallisen turvallisuuden vastaisista teoista laittoman evankelisen kristillisen ryhmän perustamalla”. Hänet vapautettiin samalla viikolla kuin Saheb Fadaie.

Mehdi oli ollut Evinin vankilassa kesäkuusta 2020 lähtien, jolloin tuomari korotti hänelle määrättyä takuusummaa yli 200 000 euroon. ”Sinun tekosi ovat kuoleman arvoisia! Kuka oli määrännyt sinulle niin matalan takuusumman, että sait vaellella vapaana kaduilla?” tuomari sanoi.

Mehdi oli pidätetty tammikuussa 2019 kolmen muun uskovan kanssa, kun tiedusteluagentit tekivät ratsiat heidän koteihinsa Teheranissa.

Iranilaisten uskonnonvapautta puolustavan Article18-järjestön vuosiraportissa todetaan: ”Vaikka tällaiset armahdukset ovatkin tervetulleita, ne eivät silti poista heidän aluksi kokemaansa vääryyttä tuomituiksi ja vangituiksi joutuessaan.”

Center for Human Rights in Iran -järjestön johtaja Hadi Ghaemi puolestaan sanoo: ”Niin kutsuttu ’armahdus’ ei ole mitään muuta kuin häpeämätön julkisuustemppu. Se paljastaa Iranin islamilaisen tasavallan oikeuslaitoksen täysin mielivaltaisen luonteen, missä pidätyksiä ja vapautuksia voidaan tehdä viranomaisten mielijohteesta.”

Ainakin 13 kristittyä on yhä Iranissa vangittuna uskonsa tähden.

Lähteet: Middle East Concern, Article18, CSW

Iran: Uskonsa tähden vangittu armahdettu!

Kuuden vuoden vankeustuomiota kärsimässä ollut islamista kristinuskoon kääntynyt Saheb Fadaie on armahdettu ja vapautettu! Iranin vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen vuosipäivää vietetään tänä vuonna 11. helmikuuta. Iranissa tärkeinä juhlapäivinä Iranin korkein

Lue lisää »

Iranissa neljä kristittyä pidätetty

Tapaninpäivänä tiedustelupalvelun agentit suorittivat ratsian kotiseurakunnan kokoontumiseen. Pastori Abdolreza (Matthias) Haghnejad ja kaksi muuta kristinuskoon kääntynyttä miestä, Amir ja Masoud, pidätettiin. Viikko myöhemmin myös pastori Matthiasin vaimo Anahita (Anna) Khademi

Lue lisää »
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print