Your Cart

Pakistan – Mellakoista kärsineiden kristittyjen ahdinko jatkuu

19.4.2024

Viime vuonna Pakistanin Jaranwalassa tapahtunut kristittyjen vastainen mellakka on jättänyt jälkensä sikäläisten kristittyjen elämään.

Tuhottu ja poltettu koti
Marttyyrien Äänen tiimin vieraillessa Jaranwalassa viime vuoden lopulla mellakan tuhot olivat yhä nähtävissä.

Arif Masih muistaa viime elokuun päivän, jolloin hän seisoi sanattomana retiisipeltonsa laidalla katsomassa lakastuvaa tonnien painoista satoaan.

”Aluksi ajattelin, että ne tekivät kuolemaa elokuisten helteiden vuoksi. Mutta sitten kävi ilmi, että joku oli suihkuttanut niihin myrkkyä. Retiisit kuolivat yksi toisensa jälkeen”, 40-vuotias Masih muistelee.

Masihin retiisit tuhottiin hieman sen jälkeen, kun muslimijoukot hyökkäsivät ja polttivat useita kirkkoja ja noin 80 kotia kristittyjen kaupunginosassa Jaranwalassa, Masihin kotikylän, Maharanwalan, viereisessä kaupungissa.

Sadon tuhoutuminen merkitsi Masihille noin 1350 euron tappioita. Taloudellisen takaiskun vuoksi hän ei voinut ostaa neljälle lapselleen uusia vaatteita pääsiäiseksi, kuten tapana on.

Masih on maaton pienviljelijä, joka on kahden vuosikymmenen ajan viljellyt kahden hehtaarin suuruista vuokramaata. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun hän koki näin raskaan menetyksen.

Suurin osa Jaranwalan kristityistä on köyhiä, lukutaidottomia ihmisiä, kuten Masihkin. He hankkivat elantonsa surkeasti palkatuissa töissä esimerkiksi puhtaanapidossa, kotiapulaisina ja maatyöläisinä.

Masihin perhe on yksi Maharanwalan 450 kristitystä perheestä. Siellä mellakoivat joukot tuhosivat kuusi kirkkoa.

Ystävistä hyökkääjiksi

Suolaa Masihin haavoihin hieroi se, että jotkut hänen pitkäaikaisista muslimiystävistään osallistuivat riehuntaan.

”Ystäväni Muhammad Bilal soitti minulle ja varoitti menemästä kirkkooni, sillä hän ja väkijoukko olivat aikeissa hyökätä sinne”, hän sanoi.

”Pyysin ettei hän tekisi sitä, mutta hän alkoi singota herjauksia. Olimme tunteneet toisemme vuosien ajan. Kaikki hyökkääjät olivat paikallisia asukkaita, eivät ulkopuolisia. Kaikki ystävyyssuhteet tuhoutuivat tuona päivänä”, Masih suree.

Masihin murheet eivät loppuneet siihen. Masihille viljelymaata vuosien ajan vuokrannut islaminuskoinen kyläpäällikkö irtisanoi vuokrasopimuksen sen jälkeen, kun mellakointiin syyllistyneitä muslimeja vastaan nostettiin syytteitä.

”Korjattavaksi valmis vehnäsatoni jää viimeiseksi hänen maillaan viljelemäkseni sadoksi”, hän sanoi.

Lisäksi paikallinen muslimi on valheellisesti syyttänyt Masihia ja kahdeksaa muuta kristittyä siitä, että he olisivat suunnitelleet hyökkäävänsä hänen kotiinsa.

Hän sanoo, että häntä alettiin syyttää, koska hän näytti poliiseille omassa kylässään mellakkaan osallistuneiden kodit.

Masih sanoo perheensä olevan vaikeassa tilanteessa. Hän on joutunut myymään kolme lehmää perheen kulujen, lainojen ja oikeudenkäyntikulujen kattamiseksi.

Lähde: UCAnews


Lauantaina 20.4. kello 15 Radio Dein kanavalta tulee Marttyyrien Äänen ohjelma jossa kerrotaan, mitä kahdelle Jaranwalassa asuvalle kristitylle naiselle, Shazialle ja Taheralle tapahtui tuona elokuisena päivänä. Ohjelman voi jälkeenpäin kuunnella myös ohjelma-arkistostamme.

Marttyyrien Ääni Pakistanissa – Kohti Jaranwalaa

Marttyyrien Äänen tiimi, Sari Palomäki ja Mari Palomäki, vieraili joulukuussa työkohteissamme Pakistanissa. Tiiviin ja tapahtumarikkaan matkan yhtenä vierailukohteena olivat Jaranwalan jumalanpilkkasyytöksistä kärsineet kristityt, jotka kaipasivat erityistä lohdutusta ja rohkaisua.

Lue lisää »

Pakistanin viranomaiset: ”Suojelemme vähemmistöjen oikeuksia”

Pakistanin viranomaiset: ”Suojelemme vähemmistöjen oikeuksia” 17.1.2024 Toistuva väkivalta uskonnollisia vähemmistöjä vastaan Pakistanissa asettaa kyseenalaiseksi Pakistanin viranomaisten tammikuun 8. päivänä antaman lausunnon, jonka mukaan Pakistan kannattaa uskonnonvapautta ja suojelee vähemmistöuskontoja. Tammikuun 4. päivä Yhdysvaltain ulkoministeriö lisäsi Pakistanin ”Erityisen huolestuttavien maiden” joukkoon uskonnonvapauteen liittyen. Tällaisiksi maiksi Yhdysvallat on nimittänyt myös Myanmarin, Kiinan

Lue lisää »

”Vaino ajoi perheen pois kotimaastaan” – Radio Patmos

Hanook päätyi Pakistanissa syytetyksi jumalanpilkasta ja hän joutui perheineen hengenvaaraan. Perhe pakeni Thaimaahan, missä he joutuivat toisenlaisten vaikeuksien eteen. Tässä ohjelmassa toiminnanjohtaja Hannu Lahtinen haastattelee Hanookia ja hänen vaimoaan Rubinaa.

”Viha kristittyjä kohtaan syttyi Jaranwalassa” – Radio Dei

Jaranwalan kaupunki sijaitsee Pakistanin koillisosissa. Suurin osa kaupungin väestä on muslimeja. Kristityt ovat väheksyttyä vähemmistöä, joka elää hiljaisesti islamin varjossa.  Elokuussa vuonna 2023 raivostunut joukko muslimimiehiä hyökkäsi kristittyjen asuinkortteleihin, tuhosi

”Jaranwalan kristittyjen tuskan päivä” – Radio Patmos

Marttyyrien Äänen tiimi vieraili joulukuussa Pakistanissa Jaranwalan kaupungissa, missä leimahti syvä raivo kristittyjä kohtaan viime elokuussa väitetyn jumalanpilkan takia. Viha sai aikaan mellakan, jonka aikana lukuisat kirkot ja kristittyjen kodit

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print