Your Cart

Iranissa neljä kristittyä pidätetty

Pastori Matthias Haghnejad.

Tapaninpäivänä tiedustelupalvelun agentit suorittivat ratsian kotiseurakunnan kokoontumiseen. Pastori Abdolreza (Matthias) Haghnejad ja kaksi muuta kristinuskoon kääntynyttä miestä, Amir ja Masoud, pidätettiin. Viikko myöhemmin myös pastori Matthiasin vaimo Anahita (Anna) Khademi pidätettiin.

Pidätetyt vietiin Lakanin vankilaan Rashtiin. Ennen vankilaan viemistä Matthias vietiin kotiinsa, jonka agentit tutkivat. Matthiasin henkilökohtaista omaisuutta, kuten kannettava tietokone sekä kaikki kristinuskoon viittaava, takavarikoitiin.

Viikkoa myöhemmin Anahita kutsuttiin tiedustelupalvelun toimistoon, jossa hänetkin pidätettiin.

Pastori Matthiasilla on parhaillaan kärsittävänään kuuden vuoden vankeustuomio, mutta hän oli ollut lomalla vankilasta.

Matthias pidätettiin tammikuussa 2022 kärsimään kuuden vuoden tuomiotaan, joka hänelle oli annettu jo vuonna 2014 ”kansallisen turvallisuuden vastaisista rikoksista”. Hän oli valittanut tuomiosta tuolloin ja tuomio kumottiin, mutta viime vuonna oikeus totesi tuomion olevan edelleen voimassa ja Matthiasin olevan valtion vihollinen.

Matthias pääsi välillä vankilasta lomalle ja vapaalla ollessaan hän jatkoi kotiseurakunnan pastorina toimimista.

Nyt 49-vuotias Matthias on joutunut pidätetyksi monia kertoja vuodesta 2006 lähtien.

Vuonna 2021 hän oli yksi yhdeksästä kristinuskoon kääntyneestä, joiden tuomion Iranin korkein oikeus kumosi. Hän oli tuolloin tuomittu viideksi vuodeksi vankilaan “kristinuskon levittämisestä”. Vain kaksi viikkoa vapautumisensa jälkeen hänet kuitenkin pidätettiin uudelleen kärsimään aiemmin annettua tuomiota.

Myös Anahita on pidätetty aiemminkin ja hän oli yksi 11 uskovasta, jotka yli kymmenen vuotta sitten tuomittiin islamin hylkäämisestä. Tuomio kuitenkin kumottiin myöhemmin.

Tämänkertaisen pidätyksen syytä ei tiedetä eikä sitäkään, onko heitä vastaan nostettu syytteet. Amir vapautui takuita vastaan loppiaisena, mutta Matthias, Anahita ja Masoud ovat yhä vangittuina.

Uskovia pyydetään rukoilemaan erityisesti Anahitan puolesta, sillä hänellä on selkäongelmia, joiden pelätään pahenevan vankilassa. Pariskunnalla on myös teini-ikäinen tytär ja hänenkin puolestaan pyydetään rukoilemaan, että hänestä huolehdittaisiin vanhempien ollessa vangittuina.

Lähteet: Middle East Concern, Article 18

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print