Your Cart

Iranin assyrialaiskristittyjä kielletty osallistumasta protesteihin

Mahsa Aminin kuolemasta seuranneet mielenosoitukset jatkuvat Iranissa. Kuva: Visualhunt/alisdare1

Vaikeat ajanjaksot tarjoavat kristityille erityisen tilaisuuden osoittaa rakkautta ympärillään oleville. Silloin korostuu myös kristittyjen keskinäisen yhteyden ja solidaarisuuden merkitys. Surullista onkin tällöin nähdä, jos kristitty kääntää oman etunsa vuoksi selkänsä kärsiville maanmiehilleen ja muille kristityille. Näin tapahtui juuri Iranissa.

Iranin parlamentin jäsen, assyrialaiskristitty Sharli Envieh kielsi assyrialaiskristittyjä tukemasta meneillään olevia protesteja. Tämän viestin assyrialaisseurakuntien johtajat välittivät seurakuntalaisilleen.

Noin 40-50 assyrialaisnuorta, jotka olivat joko osallistuneet protesteihin tai julkaisseet niitä tukevia viestejä sosiaalisessa mediassa, kutsuttiin seurakuntiensa johtajien puhutteluun. Heille sanottiin, että heidät pidätettäisiin, jos he eivät lopeta.

”Tämä on meidänkin maamme”

Ja kun iranilainen uskonsa tähden vankilassa ollut Farshid Fathi nuhteli parlamentaarikkoa omassa Instagram-julkaisussaan, Sharli Envieh iski vihaisesti Farshidia vastaan ja tuli samalla vahvistaneeksi Farshidin häntä kohtaan esittämän kritiikin oikeellisuuden.

Enviehin vastaus alkoi hyökkäyksellä Farshidia kohtaan. Farshid on islamista kristinuskoon kääntynyt, ja juuri siksi hän oli vankilassa viisi vuotta. Enviehin mukaan Farshid on ”muslimi, joka vain teeskentelee kristittyä”. Samalla hän myönsi, että ”turvallisuusviranomaisten” kanssa järjestetyssä tapaamisessa hän ja kolmen assyrialaiskristityn kirkkokunnan johtajat – katolisten, protestanttien ja Idän assyrialaisen kirkon – olivat luvanneet ”antaa isällisen varoituksen seurakunnilleen, jotta assyrialaisyhteisön taholta ei seuraa mitään ongelmia”.

”Missä kohtaa evankeliumeja sanotaan, että nuorisoa voidaan kannustaa tekoihin, jotka rikkovat lakia ja aiheuttavat ongelmia yhteisöllemme?” Envieh sanoi.

”Pidätetyt on tuomittu kuolemaan. Katso, mitä he ovat tehneet omille lapsilleen, muslimeille, ja mieti mitä he tekevät heille, jotka eivät ole muslimeja! Te olette assyrialaisia, mitä osaa teillä on näihin asioihin?” seurakuntien johtajat olivat sanoneet nuorille iranilaisen ihmisoikeusjärjestö Article 18:n mukaan.

”Kyllä, olemme assyrialaisia, mutta olemme myös iranilaisia ja asumme tässä maassa. Tämä on meidänkin maamme!” jotkut nuoret olivat vastanneet.

Ääniä oikeudenmukaisuuden puolesta

Farshid Fathi

Article 18 -järjestön vaikuttavuustyön johtaja Mansour Borji kutsui parlamentaarikko Enviehin ja assyrialaisseurakuntien johdon tekoja ”häpeäksi, juonitteluksi sortajan kanssa, joka tuo häpeää sekä Kristuksen nimelle että kristilliselle yhteisölle”.

Hän lisäsi: ”Olemme iloisia, että nuorempi sukupolvi yrittää teoillaan ja sanoillaan olla parempia Kristuksen edustajia osoittaessaan solidaarisuutta alistetuille.”

Vastineena parlamentaarikon väitteelle, että kristittyjen ei pitäisi olla osallisia ”lakia rikkovissa teoissa”, Borji sanoi: ”Läpi historian monet kristityt ovat olleet esimerkillisiä ääniä oikeuden puolesta, eivät vain omille yhteisöilleen, vaan koko maailmalle. Martin Luther King, Desmond Tutu, Dietrich Bonhoeffer ja Haik Hovsepian kaikki vetosivat Raamattuun vastustaessaan epäoikeudenmukaisuutta ja ollessaan profetaalinen ääni yhteiskunnassaan.”

”Assyrialaisedustajan tulisi lukea Psalmi 82, jossa sanotaan: ’Kuinka kauan te poljette oikeutta ja pidätte väärintekijöiden puolta? Puolustakaa orpoja ja onnettomia, huolehtikaa köyhistä ja kurjista. Pelastakaa heikot ja vähäväkiset, vapauttakaa heidät sortajien käsistä.’”

Iranissa on noin 20 000 – 25 000 assyrialaiskristittyä. He, ja noin 100 000 armenialaiskristittyä muodostavat Iranin ”tunnustetun” kristillisen vähemmistön.

Farshidin kaltaisia islamista kristinuskoon kääntyneitä arvellaan kuitenkin olevan useita satoja tuhansia, ehkä jopa miljoona, mutta siitä huolimatta heitä eivät tunnusta Iranin hallinto eikä assyrialais- ja armenialaisseurakuntien johto, jotka puolustavat mieluummin Iranin hallintoa oman etunsa tähden.

”Mielenosoitusten alettua assyrialais- ja armenialaiskirkkojen nettisivuilla tai sosiaalisessa mediassa ollaan pysytty täysin hiljaa protestien suhteen. Ja nyt, kun he lopulta puhuvat, he jälleen antavat äänensä sortokoneistolle.”

Borji rinnasti heidän asennettaan kahteen muuhun vähemmistöedustajaan, belutši- ja kurdiedustajaan, jotka ovat olleet rohkeasti kriittisiä sen jälkeen, kun 227 Iranin parlamentin jäsentä vaati mielenosoittajia teloitettaviksi.

Farshidin julkaisemassa viestissä hän aprikoi, mahtoiko edustaja Envieh olla yksi heistä.

”Häpeäisit!”, Farshid sanoi. ”Lakkaa myymästä kansaasi!”

Hän myös jatkoi: ”Kadu ja käänny pois valheen tieltä ennen kuin koittaa päivä, jolloin Jeesus Kristus sanoo, että hän ei tunne sinua, ja ’oksentaa sinut ulos suustaan’ kuten Ilmestyskirjassa sanotaan.”

Lähde: Article 18

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print