Your Cart

Historia

Richard Wurmbrand 24.3.1909 – 17.2.2001
Sabina Wurmbrand 10.7.1913 – 11.8.2000

Richard Wurmbrand oli ateisti, Romanian juutalainen, joka nuorena, menestyvänä liikemiehenä nautti elämästä romanialaisen, juutalaissyntyisen vaimonsa Sabinan rinnalla. Vuonna 1936 hän sairastui tuberkuloosiin ja lähti toipumaan pieneen vuoristokylään Romanian vuorille. Kylässä oli uskova puuseppä, jonka suurin toive oli ennen kuolemaansa voittaa yksi juutalainen Jeesukselle. Hän rukoili kuin taivaan lahjana tulleen pariskunnan puolesta ja antoi heille Uuden Testamentin. Rakkaus voitti – Richard otti ensin Jeesuksen vastaan ja myöhemmin Sabina. He aloittivat evankeliumin työn kansansa parissa.

Pian he joutuivat kokemaan, mitä merkitsee kärsiä Kristuksen tähden. Natsien miehittäessä Romaniaa Sabinan perhe tuhottiin keskitysleirissä. He tulivat itse pidätetyiksi useasti ja olivat usein kuolemanvaarassa. Sodan päätyttyä Wurmbrandit aloittivat salaisen lähetystyön maata miehittävien neuvostosotilaiden parissa. Vuonna 1945 he osallistuivat kommunistihallituksen järjestämään ”Kulttien kongressiin”, jossa kirkonmiehet vannoivat uskollisuutta uudelle hallitukselle. Sabina käski miehensä ”pyyhkiä häpeä Kristuksen kasvoilta”. ”Jos teen sen, menetät miehesi”, vastasi Richard. ”En halua, että mieheni on pelkuri.” Riskin tietäen Richard julisti kokoukselle, että kristityn tehtävä on korottaa yksin Kristusta.

Richard pidätettiin karkauspäivänä 1948 ja hän virui Romanian vankiloissa yhteensä 14 vuotta. Sabina pidätettiin 1950 ja hän raatoi kolme vuotta orjatyössä Tonavan kanavatyömaalla. Heidän 9-vuotias Mihai-poikansa jäi ystävien hoitoon.

Vuonna 1965 Norjan messiaaniset juutalaiset lunastivat perheen $10.000 summalla länteen. Wurmbrandit aloittivat vuosikymmeniä kestäneen työnsä vainotun seurakunnan hyväksi.

Richard Wurmbrand kirjoitti vankilakokemuksistaan kirjan Kidutettu Kristuksen tähden, josta hän sanoi, että se on kirjoitettu kynällä ja kyynelillä: ”Minä kirjoitin, ja vaimoni Sabina itki.”

Tutustu kuviin painamalla niitä

Nuoripari Richard ja Sabina Romaniassa

Richardin pidätyskuva.

Tästä vuodelta 2006 olevasta kuvasta käyvät ilmi Gherlan vankilan olosuhteet. Richard oli täällä vangittuna vuodesta 1960 vuoteen 1964.

Kesäkuu 1964. Richardia oli juna-asemalla vastassa Michael, Sabina ja useita seurakuntalaisia, kun hän pääsi vankilasta.

Wurmbrandit matkasivat ympäri maailmaa kertomassa vainotusta seurakunnasta. Tässä he ovat vierailulla Cochinissa, Intiassa.

Richard kertoi tarinaansa ja kehotti länsimaisia kristittyjä huolehtimaan maanalaisen seurakunnan uskovista. Tässä hän puhuu Suomessa.

Richard todistaa USAn senaatissa kristittyjen kohtelusta kommunistisessa Romaniassa. Hän otti pois paitansa näyttääkseen 18 syvää kidutuksesta jäänyttä arpea.

Richard ja Sabina 1990-luvulla.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print