Your Cart

Somalikristityt: Mikään maa ei ole turvallinen

26.4.2024

Somaliaa nimitetään usein maailman parhaaksi esimerkiksi ”romahtaneesta valtiosta”. Vuosikymmenten ajan siellä on kärsitty laittomuudesta ja köyhyydestä. Suuri osa maasta on äärimmäisen vaarallista kenelle tahansa. Siksi ei ole yllätys, että pikkuruinen uskovien joukko elää jatkuvassa pelossa.

Somalian ulkopuolella elää tuhansia somalikristittyjä. Vaikeasta kotimaastaan paenneinakin he kokevat usein yksinäisyyttä ja vaaroja.

Maailmassa on Pohjois-Korean lisäksi harvoja maita, jotka ovat yhtä vihamielisiä kristinuskoa kohtaan kuin Somalia, noin 16 miljoonan asukkaan itäafrikkalainen valtio, missä lähes kaikki ovat muslimeja.

Yhdysvaltain ulkoministeriö arvioi Somaliassa elävän vain 1000 kristittyä. Jotkin muut lähteet, esimerkiksi Somali-raamattuseura, arvioi luvuksi paljon enemmän.

Ali (ei hänen oikea nimensä) on Ugandassa asuva somalikristitty. Hän on Yhdysvaltain arvion kannalla. Hän kuitenkin lisää, että ”Somalian ulkopuolella asuu yli 5000 somalikristittyä”. Ali sanoo määrän kasvavan hitaasti, sillä ”somaleja ei ole helppo evankelioida”.

”Naomi” on somalikristitty, joka auttaa somalinkielisten kristillisten tv-ohjelmien tuotannossa. Hän sanoo, että huomattavalla osalla somaliuskovista päätökseen johti pettymys islamiin heidän nähdessään, kuinka Somaliassa muslimit tappavat toisiaan.

Ali sanoo, että sosiaalisen median kautta tapahtuva evankeliointi on myös johtanut huomattavan määrän somaleja kääntymään kristinuskoon.

Kaiken muuttava päätös

Päätös seurata Jeesusta muuttaa kaiken: jos se paljastuu, kaikki tuntemasi ihmiset luultavasti hylkäävät sinut – tai pahempaa.

Vaikka jotkut hyökkäykset somalikristittyjä kohtaan ovat somalialaisen terroristijärjestö al-Shabaabin tekoja, väkivalta ei rajoitu heihin.

”Kaikkien somalimuslimien täytyy tukea hyökkäyksiä somalikristittyjä vastaan, sillä muutoin heitä itseään ei saateta pitää muslimeina”, Naomi sanoo. ”Sisimmässään joku voi olla eri mieltä, mutta somaliyhteisön luonteen vuoksi heidän on esitettävä tuomitsevansa somalikristityt.”

Jos somalimuslimi osoittaa empatiaa somalikristittyä kohtaan, ”joku voi epäillä, että hän on luopio … ja hän itse voi joutua vaaraan tai tapetuksi”, Naomi kertoo.

Jopa kristityksi syntyneet somalit voidaan tappaa.

Ali kertoo pitävänsä yhteyttä somalikristittyihin runnellussa pääkaupungissa Mogadishussa.

Kaupungissa on pieni joukko iäkkäitä katolisia, jotka syntyivät aikana, jolloin Italialla oli vahva vaikutus vuonna 1960 itsenäistyneessä Somaliassa. Jotkut näistä pitkäaikaisista kristityistä ovat kuolleet luonnollisista syistä, mutta joitakin on murhattu.

Turvattomana kaikkialla

Vaikka somalikristityn elämä ulkomailla ei ole niin vaarallista kuin Somaliassa, ei se kuitenkaan tarkoita elämän olevan turvallista.

Somalipastoreita on pahoinpidelty ja murhattu Etiopiassa ja Keniassa, missä monet somalikristityt joutuvat elämään jatkuvassa väkivallan pelossa.

Kirkon tai rukoushuoneen ulkopuolella nähdyt somalit länsimaissa ovat kohdanneet ankaria seurauksia.

Naomi kertoo, että Euroopassakin somalikristittyjä on hakattu sen jälkeen, kun somalimuslimit ovat nähneet heidän poistuvan kirkosta.

”Somalikulttuuriin kuuluu toisten uskonnollisuuden valvominen ja yhteisön velvollisuus on rangaista, jos joku jättää islamin tai häntä edes epäillään siitä”, Naomi sanoo.

”Monet ovat tulleet perheittensä hylkäämiksi, ja sen vuoksi somalikristityt ovat hyvin eristyksissä”, Naomi sanoo ja lisää: ”Heidän oman turvallisuutensa tähden somaliuskovien on muutettava pois muiden somalien lähistöltä.”

Somaliassa tai sen ulkopuolella, “somalikristityt eivät voi olla tekemisissä somalimuslimien kanssa”, kertoo Aweis A. Ali, joka lisää: ”monet somalikristityt kärsivät mielenterveysongelmista vainon ja yksinäisyyden vuoksi”.

Aweis, jolla on tohtorintutkinto Nairobin Africa Nazarene -yliopistosta, kääntyi itse kristinuskoon vuonna 1986 Mogadishussa asuessaan. Nyt hän on pastori ja kirjoittanut useita kirjoja Somaliasta ja kristinuskosta.

”Monia somalikristittyjä on tapettu, siepattu, pahoinpidelty, tai pakkokäännytetty takaisin islamiin Etiopian, Kenian ja Djiboutin kaltaisissa maissa”, Aweis sanoo. Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa vastustus on yleensä lievempää, mutta voi silti pitää sisällään ”uhkauksia, syrjintää, pahoinpitelyä ja toisinaan myrkyttämistä.”

Aweis uskoo, että yli 90 % somalimuslimeista hyväksyy hyökkäykset somalikristittyjä vastaan. Hänellä on omakohtaista kokemusta kristittyjen vastaisesta väkivallasta, sillä hän toimi mogadishulaisen kotiseurakunnan apulaispastorina. Vuosien 1994 ja 1996 välillä 14-jäsenisestä seurakunnasta murhattiin 12.

Simon kertoo, miten Jumala johdatti hänet tekemään somalityötä. Marttyyrien Äänen ohjelma Radio Deillä 27.4. kello 15.

Vaikka he harjoittaisivat uskoaan ainoastaan kodeissaan, somalikristityt ovat tietoisia siitä, että suurin osa heidän omasta kansastaan halveksii heitä.

Aweis on järkkymätön, vaikka hänen henkeään uhkaillaan jatkuvasti ja häntä herjataan sosiaalisessa mediassa. Hän sanoo, että somaleja tulee edelleenkin kääntymään kristinuskoon ”unien ja näkyjen” kautta, sekä ”heille todistavien rakastavien ja huolehtivien uskovien kautta”.

Lähde: International Christian Concern

Suomen Marttyyrien Ääni tarjoaa somalikristityille tukea, turvaa, opetusta, yhteisöllisyyttä ja toimeentuloa. Tuemme turvataloa, jonne somalikristityt voivat paeta heidän henkensä ollessa uhattuna. Kodissa he saavat opetusta ja kasvavat uskossaan yhdessä toisten sieltä turvan saaneiden kanssa. Turvatalosta tehdään myös somalien evankeliointia sosiaalisen median kautta.

Lisäksi olemme antaneet joillekin somaliuskoville varoja oman yrityksen perustamiseen, jolla he voivat ansaita itselleen elannon.

Turvakotia voit tukea lahjoittamalla viitteellä 87052 (Turvakodit).

Somalimaa: Juuri kristinuskoon kääntynyt nuori nainen viideksi vuodeksi vankilaan

Hani on nuori ja hyvin rohkea 25-vuotias nainen, joka on äskettäin kääntynyt islamista kristinuskoon ja kärsii nyt sen vuoksi viiden vuoden vankeustuomiota Somalimaassa. Hani kuuli evankeliumin ensimmäistä kertaa opiskelijatovereiltaan Etiopiassa ollessaan opiskelemassa siellä syksyllä 2021. Kristinuskoon hän kääntyi tämän vuoden kesäkuussa erään kristityn miehen johdattamana. Tämä mies on yksi viidestä

Lue lisää »

Nuori somaliuskova hakattu pahoin

Nuori uskova somalinainen on viime yönä hakattu, ja Itä-Afrikan turvakotimme johtaja Ameena pyytää rukoilemaan hänen puolestaan! Yasmin tuli uskoon Somaliassa. Kun hänen isänsä sai tietää tyttären luopuneen islamista, isä hakkasi häntä pahoin. Sitten hän yritti naittaa tyttärensä muslimimiehelle, jolloin nuori sisaremme lähti pakoon. Yasmin pakeni toiseen maahan, jossa hän muutti

Lue lisää »

VOM Siskot – Kristityiksi kääntyneet somalit löytävät turvapaikan

Ameena kasvoi muslimikodissa ja eli ankaran sharia-lain alla Somaliassa. Hän toimi Koraanin opettajana ja johdatti ihmisiä islamiin. Kerta toisensa jälkeen hän törmäsi kristittyihin, jotka todistivat hänelle Jeesuksesta ja niin häntä alkoi kiinnostaa kristinuskon sanoma. Kului kuitenkin yhdeksän pitkää vuotta, ennen kuin Ameena oli valmis seuraamaan Jeesusta Kristusta. Sen jälkeen koko

Lue lisää »

”Jumalan johdatuksesta somalityöhön” – Radio Dei

Jumala yllätti Simonin ja kutsui hänet työhön somalien pariin. Hän ei ollut alkuun lainkaan innostunut, mutta sai sitten ihmeellisen rakkauden tätä voimakkaan kansallisen identiteetin omaavaa kansaa kohtaan. Tässä Ilpo Jokimäen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print