Your Cart

Eritrea – Vainottujen uskovien tukena

Helen Berhane, kuvassa, on kirjoittanut vankeudestaan kirjan ”Satakielen laulu”. Kirja löytyy nettikaupastamme hintaan 15 euroa + postikulut.

Eritreassa evankelisten kristittyjen vaino on ollut viimeisen kahden vuoden aikana ankarampaa kuin koskaan, kertoo Release Eritrea -järjestön johtaja tri Berhane Asmelash.

Hallinnon määrättyä kaikki evankeliset seurakunnat suljettaviksi vuonna 2002, tuhansia niihin kuuluneita uskovia on mielivaltaisesti pidätetty, kidutettu ja heitä on kadonnut.

Vaino ei rajoitu ainoastaan kiellettyihin uskontoihin. Laillisesti tunnustettuihin suuntauksiinkin kuuluvia on pidätetty – ortodokseja, katolisia, luterilaisia ja muslimeja.

Tällä hetkellä evankelisia uskovia on vangittuna noin 400. Heistä neljännes on pitkäaikaisvankeja, eli he ovat olleet vangittuina vähintään neljä vuotta. Heidän joukossaan ovat pastori Kiflu Gebremeskel ja pastori Haile Naizgi, jotka pidätettiin vuonna 2004. Heitä vastaan ei ole nostettu syytteitä.

Kolme ortodoksikirkon pappia, Fitsum Gebrenigus, Tekleab Mengisteab ja Gebremedhn pidätettiin marraskuussa 2004 ja hekin ovat edelleen vangittuina ilman oikeudenkäyntiä.

Tämän vuoden maaliskuun jälkeen on pidätetty 130 kristittyä. Vapauteen on päässyt 28 pitkäaikaisvankia, heistä 13 oli ollut vangittuna noin kymmenen vuotta.

Tarkoitus musertaa vankien mieli

Vankeja pidetään usein tämän kaltaisissa laivauskonteissa, jotka ovat päivällä tukahduttavan kuumia, yöllä jäätävän kylmiä.

”Emme tiedä miksi heidät vapautettiin, mutta pitkäaikaisen vangitsemisen tavoite on murtaa heidät”, tri Asmelash sanoo.

”Sitten kun he arvioivat vangin olevan henkisesti murenemassa – kun he ovat rikkoneet heidät – sitten heidät vapautetaan.”

Sen vuoksi jotkut ovat edelleen vangittuina vuosienkin jälkeen. He ovat pysyneet vahvoina uskossaan. Jos he vielä ovat koulutettuja, viranomaiset pelkäävät, mikä vaikutus heillä voi olla muihin vapautumisensa jälkeen.

”Hallinto on koulutusvastainen, joten jokainen tutkinnon omaava on mahdollinen kohde. Valtion johdossa olevilla on kaikilla ainoastaan peruskoulutasoinen koulutus.”

”Vankilasta vapautuneilta olemme oppineet, että uskovien yhteys on elintärkeää. Vankilassa he muodostavat tiiviin yhteisön ja kannustavat toisiaan pysymään vahvoina, alistumatta kieltämään uskoaan ja valmiina kuolemaan sen puolesta. He ymmärtävät, mitä tarkoittaa olla ’ristiinnaulittuna Kristuksen kanssa’, joten he ovat vahvoja. Jos onnistut säilyttämään oman ryhmäsi, silloin voit selviytyä vankeudesta.”

Vankien ei anneta lukea, ei edes virallista valtion julkaisemaa sanomalehteä, sillä viranomaiset haluavat pitää heidän aivonsa joutilaina.

”He haluavat vankien unohtavan aakkosetkin, eli mitään luettavaa ei sallita”, tri Asmelash kertoo. Sen lisäksi ruoka on usein syömäkelvotonta, joten vangit laihtuvat ja voivat huonosti.

Elämää vankilan ulkopuolella

Henkisen romahduksen vuoksi vapautettujen elämä vankilan ulkopuolella voi olla hyvin vaikeaa. ”Vankilassa he olivat aktiivisia, mutta vapauduttuaan heistä tulee vainoharhaisia. Monet pastorit eivät poistu kotoaan, etenkään jos he ovat allekirjoittaneet paperin, jolla kielsivät uskonsa. He ovat häpeissään, eivätkä halua kohdata muita kristittyjä. He katuvat, mutta ei ole ketään, joka lohduttaisi heitä.”

Tri Asmelash kertoo: ”Tapasin erään 16 vuotta vankilassa olleen pastorin ja tarjosimme hänelle apua uuden elämän aloittamiseksi, mutta hänen mielensä oli jähmettynyt. Hän käy seurakunnassa, kuuntelee, mutta ei puhu kenellekään.”

Asunnon löytäminen voi olla vaikeaa, sillä vuokraisännät eivät halua vuokrata vankilassa olleille.

Siksi suurin osa vapautuneista asuu sukulaistensa luona, mutta valitettavasti erityisesti naiset joutuvat usein lähimpiensä hylkäämiksi. Aiemmin perhe toivoi heidän opiskelevan, menevän naimisiin ja saavan lapsia. Mutta oltuaan 14–15 vuotta vankilassa ja vapauduttuaan sieltä neljäkymppisinä, mahdollisuuksien katsotaan olevan ohi, ja heitä pidetään hyödyttöminä. Heidän ainoa vaihtoehtonsa voi olla ystävien luona asuminen ja aina muutaman päivän välein muuttaminen, jotta epäluuloisten vuokraisäntien huomio ei kiinnity heihin.

Marttyyrien Ääni tukee Iso-Britannian Marttyyrien Äänen, eli Release Internationalin, kautta uskonsa tähden vangittujen perheitä muun muassa antamalla apua heidän elinkustannuksiinsa, mutta myös henkisen ja hengellisen tuen muodossa. Tätä työtä voi tukea Marttyyrien perheet -viitteellä, 871 336.

Lähde: Release International

Eritrea – 7000 päivää vankilassa

Lauantai 22. heinäkuuta oli kahden eritrealaisen pastorin 7000. päivä vankeudessa. Todd Nettleton on Yhdysvaltain Marttyyrien Äänen radiotyön johtaja ja juontaja, sekä kirjan ”Kun usko on kielletty” kirjoittaja. Nyt hän kertoo:

Lue lisää »

Eritreassa pidätetty 103 kristittyä opiskelijanuorta

Eritreassa pidätetty 103 kristittyä opiskelijanuorta Eritrean poliisi on tehnyt ratsian kristittyjen yliopisto-opiskelijoiden tapaamiseen. He olivat kokoontuneet ylistämään yhdessä ja tekemään videoita sosiaaliseen mediaan. Asmarassa tehdyssä ratsiassa pidätettiin 103 kristittyä, joista

Lue lisää »

”Eritrean vainotut sydämellä ja rukouksissa” – Radio Dei

Tässä ohjelmassa toiminnanjohtaja Hannu Lahtinen haastattelee pitkän linjan lähetystyöntekijöitä Mirjami Yleniusta ja Matti Villikkaa. He ovat tehneet laajaa ja vaikuttavaa työtä muun muassa Eritreassa, jota kutsutaan Afrikan Pohjois-Koreaksi. Marttyyrien Äänen

”Yoditin perheen pako Eritreasta”- Radio Dei

Punaisenmeren rannalla sijaitsevassa Eritreassa vallitsee totalitaristinen hallinto, joka pyrkii kontrolloimaan ihmisten jokaista elämänaluetta. Jotkut ovat verranneet Eritreaa Pohjois-Korean ”erakkovaltakuntaan”, sillä se on maailman salaperäisimpiä ja eristäytyneimpiä maita. Kristityt kärsivät äärimmäisestä

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print