Your Cart

Nigerian varjoista loistaa Jumalan valon säteitä

29.4.2024

Teksti: Tanja Auramo

Nigeria on jakautunut uskonnollisesti kahteen osaan: islamilaiseen ja kristilliseen. Pohjoisen islam on väkivaltaista ja tavoittelee muslimivaltiota, jonka tieltä poistetaan kristityt.

Lesket ovat päässeet peltomaalle työskentelemään.

Terroristijärjestö Boko Haram ja radikaalit fulanit ovat runnelleet tai päättäneet tuhansien kristinuskoisten elämän. Hätä ja murskaava suru ovat Nigerian uskovien arkea, ruumiiltaan ja mieleltään vammautuneita on järkyttävä määrä. Nigeriasta kuuluu tuskanhuuto.

Nigeriassa on paljon orpoja ja leskiä. Suuret, likaiset pakolaisleirit ovat kuin vankiloita murtuneille naisille. Heillä ei ole mitään tekemistä, mutta alituisena seurana ovat kamalat muistot ja pelko. Missään ei ole turvallista, ruokaa ei riitä kaikille ja joka paikassa on liikaa ihmisiä. Kotikylissään he viljelivät maata, joten Marttyyrien Ääni osti vuonna 2021 peltotilkun, jolle osa pakolaisleirien naisista on päässyt työskentelemään.

Se on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi. Lesket nousevat aamuisin iloisina autoon, joka vie heidät palstalle. He viljelevät tavallisia nigerialaisia viljelyskasveja ja myyvät sadon torilla. Elämä on merkityksellistä, vaikka suru kalvaakin vielä sydänalassa.

Olemme ostamassa lisää peltomaata, jotta useampi leski pääsee tekemään mielekästä työtä. Sopiva palsta on jo löydetty, rukoilemme siihen vielä varoja.

Poika, joka tahtoi tappaa

Bashir syntyi perheeseen, jossa uskottiin ajatukseen islamilaisesta valtiosta. Isä oli Boko Haramin perustajia ja äitikin terroristi. Bashir oppi vihaamaan kristittyjä, paljon muuta evästä hän ei elämäänsä saanutkaan. Bashirillakaan ei ollut niin väliä, hän oli vain tarvekalu pyhässä taistelussa. Hänet kasvatettiin pojaksi, joka halusi kilpailla muiden lasten kanssa siitä, kuka saisi räjäyttää itsensä vetäen mukanaan kuolemaan tosi monta kristittyä. Siinä iässä, kun lapset yleensä aloittavat koulun, Bashir lähetettiin Sambisan metsään kouluttautumaan hyväksi Boko Haramin soturiksi. Siellä elettiin vailla mukavuuksia, hoivaa ja vain vähillä tunteilla, vihalla ja katkeruudella.

Mutta Jeesus näki Bashirin ja, kun aika oli sopiva, ilmestyi hänelle. Bashir oli oppinut, että vain hänen urhoolliset tekonsa kelpaavat Jumalalle, mutta näyn ihmeellinen mies sanoi hänelle, että Luoja rakastaa häntä. Miehestä huokui lempeyttä, joka sai hänet lähtemään Sambisan metsästä ja antautumaan ensin armeijalle ja sitten, hänet löydettyään, Jeesukselle.

Ihmisen elämää

Bashir opiskelee etulinjan evankelistojen koulussa, jossa Hannu Lahtinen on käynyt opettamassa.

Bashirin tie vei kristilliseen turvakotiin, jonne pääsee, vaikka olisikin osallistunut kauheisiin terroritekoihin. Kotia johtaa Peter Muhammed, entinen muslimisheikki ja noita. Hän on kotoisin hyvin karusta ja julmasta maailmasta ja tietää, mitä islam voi pahimmillaan olla. Turvakodin suojiin on Bashirin tavoin päässyt muitakin uusia uskovia, joilla on yhteys kristittyjä piinaaviin ryhmiin. Seurakunnat epäilevät usein heidän uskoaan ja motiivejaan, eivätkä ota heitä vastaan.

Monet näistä nuorista miehistä ovat täysin oppimattomia, eikä heillä ole minkäänlaista käsitystä siitä, miten sivistyksen parissa eletään. Kaikki kristillinen on heille vierasta. He opettelevat yhdessä maallisia ja hengellisiä perusasioita; tutkivat rauhassa ajan kanssa Raamattua ja tekevät tavallisia arjen askareita, siivousta, ruoanlaittoa, peltotöitä. Pikkuhiljaa he oppivat, millaisessa rytmissä ihmisen on hyvä elää.

Turvaton mutta suojassa

Koti pystyi tarjoamaan aluksi hyvin vähän asukkailleen. He nukkuivat paljaalla lattialla ja paastosivat paljon, sillä ruokaa ei ollut. Suomen Marttyyrien Ääni tuli hätiin ja tarjoaa heille nyt välttämättömät perustarpeet. Maksamme heidän vuokransa, ja olemme lahjoittaneet huonekaluja. Tuellamme katetaan myös koulussa käyvien raamattuopettajien ja terapeuttien kuluja.

Turvakoti on jatkuvan uhan alla sen takia, että sen asukkeja etsitään. He ovat luopioita, ja osalla on arkaluonteista tietoa, jonka takia heidät halutaan löytää. Niin on käynytkin, kotiin tehtiin aseellinen isku. Siitä selvittiin ihmeellisesti, ja kodille löytyi parempi paikka, jonne voi ottaa naisiakin.

Monesta entisestä äärimuslimista varttuu turvakodin opissa Herran soturi, joka on valmis ottamaan lähetyskäskyn haasteen vastaan. Yksi heistä on Bashir. Kutsua vielä koetellaan lyhyillä aktioilla ennen kuin on aika lähettää heidät Sambisan metsään kertomaan Boko Haramille, että Jeesus rakastaa julmaa taistelijaakin.

Bashirille se hetki on nyt koittanut.

Artikkeli on julkaistu alun perin Marttyyrien Ääni -lehdessä 2/2024.

Lue lisää Nigerian kristittyjen tilanteesta karttasivumme Nigeria-osiosta.

Marttyyrien Äänen työ Nigeriassa:

  • Dogo Nahawan koulun tuki: opettajien palkat, koulutarvikkeita, kouluruoka yms.
  • Vainoissa leskiksi jääneille naisille hankittu maa-alue, jossa he kasvattavat erilaisia kasviksia elannokseen.
  • Tukea pakolaisleireille paenneille kristityille.
  • Tukea turvakodille ja salassa toimivalle etulinjan lähetyskoululle, jossa opiskelevat ja asuvat ovat entisiä muslimeja, terroristejakin.

Nigerian-työtämme voit tukea viitenumerolla 87120, joka löytyy Lahjoita-sivun alasvetovalikosta.

”Arkielämää jatkuvan vaaran keskellä” – Radio Patmos

Marttyyrien Äänen yhteistyökumppani Alex vieraili Keski-Nigeriassa kylissä,  joihin fulanimuslimit ovat tehneet tuhoisia iskuja. Tässä ohjelmassa hän haastattelee Gashishin alueen kristityn kylän johtajaa, joka kertoo minkälaista tällä vaarallisella seudulla on elää.

”Arkielämää jatkuvan vaaran keskellä”- Radio Patmos

Marttyyrien Äänen yhteistyökumppani Alex vieraili Keski-Nigeriassa kylissä, joihin fulanimuslimit ovat tehneet tuhoisia iskuja. Tässä ohjelmassa hän haastattelee Gashishin alueen kristityn kylän johtajaa, joka kertoo, minkälaista tällä vaarallisella seudulla on elää.

”Evankelistat terroristien ydinalueilla” – TV7

Rohkeat etulinjan evankelistat kulkevat Nigerian vaikeimmilla alueilla ja julistavat evankeliumia. Useita terroristeja ja islamilaisia johtajia on tullut uskoon. Uskoontulleiden elämässä tapahtuu kokonaisvaltainen muutos – vainoajasta Jeesuksen seuraajaksi.

Leah Sharibu, kuusi vuotta vankina

Nigerialainen 14-vuotias Leah Sharibu istui helmikuun 19. päivänä vuonna 2018 oppitunnilla Dapchin kaupungissa Valtion tyttöjen tieteellisessä ja teknisessä koulussa aavistamatta, että myöhemmin samana päivänä hänen elämänsä muuttuisi lopullisesti.

Lue lisää »

Pastorina vainotuille Nigeriassa

Pastorina vainotuille Nigeriassa 3.1.2024 Nigerialaisen pastorin kutsumus auttaa pakenemaan joutuneita kristittyjä vie hänet alueille, missä tapahtuu toistuvasti islamistien hyökkäyksiä. Koillis-Nigeriassa, missä pastori Ishaku Manawa palvelee, kuolema ei koskaan ole etäällä. ”Boko Haram on tappanut tai siepannut monia tuntemiani ihmisiä”, hän sanoi. ”En pysty edes laskemaan, kuinka monta tuttavaani he ovat

Lue lisää »
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print