Your Cart

Olympialaiset Kiinassa ja parrasvalojen katveeseen kätketyt

Kiina on uutisotsikoissa maassa parhaillaan käynnissä olevien olympialaisten johdosta. Yhteen asiaan ei parrasvaloissa paistatteleva Peking kuitenkaan haluaisi kenenkään kiinnittävän huomiota: ihmisoikeuksiin, kuten uskonnonvapauteen, ja niiden puutteeseen Kiinassa.

Samalla kun kotikatsomoissa kannustamme urheilijoita tekemään parhaansa ja iloitsemme voittajien kanssa, muistetaan hetki heitä, joita sydämen palo ajaa urheilijoiden lailla eteenpäin, tavoittelemaan edessä olevaa päämäärää. He ovat kiinalaisia kristittyjä, pastoreita ja pappeja, jotka sydämen kutsun seuraaminen on vienyt vankilaan.

WANG YI – 9 VUOTTA VANKEUTTA

Pastori Wang Yi vankilassa.

Pastori Wang Yi johti Early Rain Covenant -seurakuntaa Chengdun kaupungissa, Sichuanin provinssissa. Seurakunta on yksi Kiinan tunnetuimmista. Hänet pidätettiin joulukuussa 2018.

Wang Yille pidettiin salainen oikeudenkäynti joulukuussa 2019. Tuomio julistettiin muutamaa päivää myöhemmin: 9 vuotta vankeutta ”yllyttämisestä valtion vallan heikentämiseen” sekä ”laittomasta liiketoiminnasta”.

Oikeustieteen professorina aiemmin toiminut pastori Wang Yi on rohkeasti vaatinut viranomaisia kunnioittamaan uskonnonvapautta. Vuonna 2018 Wang Yi kirjoitti julkilausuman, jonka sadat kiinalaiset pastorit allekirjoittivat. Siinä kerrottiin kristillisestä uskosta ja vaadittiin loppua vainolle. Monet allekirjoittaneista pastoreista ovat sittemmin joutuneet pidätetyiksi.

Early Rain -seurakunta oli ollut painostuksen alaisena aiemminkin, mutta tilanne kärjistyi 9.12.2018. Tuona yönä ja sitä seuranneina päivinä poliisit pidättivät noin 150 seurakuntalaista ja sulkivat seurakunnan. Seurakuntalaisten ongelmat viranomaisten kanssa jatkuvat edelleen.

ALIMUJIANG YIMITI – 15 VUOTTA VANKEUTTA

Alimujiang Yimiti ennen vankilaan joutumistaan.

Alimujiang Yimiti on kristinuskoon kääntynyt entinen muslimi, uiguuri Xinjiangista, jossa tällä hetkellä vainotaan ankarasti uiguureja. Kotiseurakunnan pastorina toiminut Alimujiang pidätettiin tammikuussa 2008 syytettynä ”vallankumousyrityksestä ja kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta”, kun hän oli puhunut puhelimessa ulkomaalaisen uskovan kanssa ja kertonut, miten viranomaiset valvovat kansaa. Lokakuussa 2009 hänet tuomittiin 15 vuoden vankeuteen ”valtionsalaisuuksien kertomisesta ulkomaisille järjestöille”.

Alimujiang on kertonut perheelleen olevansa kiitollinen Jumalalle, että hänet lähetettiin vankilaan, koska hän voi kertoa siellä evankeliumia ja elää sitä todeksi. Hänen vaimoltaan ja kahdelta pojaltaan on evätty oikeus vierailla hänen luonaan, koska heidän ei sanota olevan ”yhteistyökykyisiä”. Toisin sanoen, he eivät ole suostuneet kieltämään uskoaan. Gulinuer sanoo, että häntä seurataan ja tarkkaillaan joka päivä, mutta hän kasvattaa silti poikansa kristityiksi.

JU DIANHONG ja LIANG QIN – 13 JA 10 VUOTTA VANKEUTTA

Ju Dianhong
Liang Qin

Ju Dianhong ja Liang Qin ovat tuomittuina kulttiin kuulumisesta. Heidät tuomittiin loppuvuodesta 2017. Jun väitettiin olevan ”Kolmen tason palvelijat” -nimisen apokalyptisen kultin johtaja, ja hänelle langetettiin 13 vuoden tuomio. Liangin tuomio kulttiin kuulumisesta on 10 vuotta.

Molemmat naiset kiistävät kuuluneensa kyseiseen kulttiin. He sanovat, että eivät olleet edes kuulleet siitä.

Oikeudenkäynnissä Ju kertoi: ”Olen protestanttinen kristitty ja uskon Jeesukseen. Mitkään puheeni eivät ole olleet ristiriidassa Raamatun periaatteiden kanssa. En ole koskaan saarnannut tuomiopäivästä, ja kaikkia omistamiani kirjoja myydään Kolme-Itse isänmaallisen liikkeen (valtiojohtoinen kirkko) kirjakaupoissa.”

LI JUNCAI – 5,5 VUOTTA VANKEUTTA

Li Juncai

Pastori Li Juncai johti Yuanyangin maakunnan keskuskotiseurakuntaa Xinxiangin kaupungissa, Henanin provinssissa. Kirkko kuului aiemmin viralliseen Kolme-Itse liikkeeseen. Pastori Li Juncai on tällä hetkellä vankilassa kärsimässä viiden ja puolen vuoden tuomiotaan ”viranomaisten vastustamisesta”.

Ristien poisto kirkkojen katoilta alkoi Henanissa vuonna 2018. Vuoden aikana ainakin 4000 ristiä revittiin alas. Jopa valtiojohtoisten kirkkojen ristit poistettiin, ja pienemmät kirkot suljettiin kokonaan. Henanin provinssissa ei ristejä nykyisin juurikaan näe.

Viranomaisten tuodessa nosturin poistamaan ristin pastori Li Juncain kirkon katolta helmikuussa 2019, iäkkäiden kristittyjen joukko oli siviiliasuisia poliiseja vastassa. Kristityt lauloivat virsiä ja rukoilivat, pyrkien samalla estämään ristin poiston. Poliisit pahoinpitelivät ja pidättivät protestoijia, väänsivät kirkon portin auki ja poistivat ristin. Pastori Li Juncai sanoi viranomaisille, että heidän pitäisi toimia lain mukaan, ja että hän vastustaa ristin poistoa.

Seuraavana päivänä viranomaiset poistivat kristilliset symbolit kirkon sisältä ja pakottivat seurakuntalaiset ripustamaan Kiinan lipun salin etuosaan.

Nämä kristityt ovat vain osa uskonsa tähden Kiinassa tällä hetkellä vangittuina tai pidätettyinä olevista. Lisäksi lukuisat uskovat kärsivät jatkuvaa häirintää viranomaisten taholta. Heitä seurataan, heitä uhkaillaan työn tai koulutusmahdollisuuksien menetyksellä ja häädetään asunnoistaan. Siitä huolimatta he pysyvät vahvoina uskossaan ja tukevat toisiaan vaikeuksissa, ”juosten kestävinä edessään olevassa kilvoituksessa” (Hepr. 12:1).

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print