Your Cart

Iranin kristityt vaativat oikeuttaan opintoihin ja koulunkäyntiin

Mary Mohammadi menetti uskonsa vuoksi oikeutensa opiskella sekä koska hän puhui myös muiden sorrettujen puolesta.

Ryhmä aiemmin uskonsa tähden pidätettyinä ja vangittuina olleita iranilaisia kristittyjä on julkaissut lausunnon, jossa he protestoivat farsinkielisten kristittyjen koulutusmahdollisuuksien epäämistä vastaan.

Lausunto kirjoitettiin Iranin virallisella farsin kielellä ja julkaistiin 24. tammikuuta, joka on YK:n julistama kansainvälinen koulutuksen päivä (International Day of Education).

Farsia puhuvilta kristityiltä iranilaislapsilta, jotka kieltäytyvät osallistumasta islamin opetukseen, on estetty jatkamasta koulunkäyntiään. Vain islaminuskoisilla lapsilla on velvollisuus opiskella islamia. Islamista kristinuskoon kääntyneiden vanhempien lapsia ei kuitenkaan tunnusteta kristityiksi, joten vapautusta islamin opinnoista ei tarjota heille.

Toisin kuin armenian- ja assyriankieliset kristityt, farsinkieliset kristityt ovat islamista kääntyneitä ja heidän lapsiaan. Islamin hyljänneiden lasten katsotaan kaikesta huolimatta olevan syntymästään muslimeja, samoin kuin heidän vanhempansakin syntyessään olivat. Näin farsinkieliset kristityt katsotaan muslimeiksi, joilla on velvollisuus osallistua islamin opintoihin koulussa.

Kannanoton allekirjoittaneisiin kuului mm. Mary Mohammadi, Amin Afshar-Naderi, Kavian Fallah-Mohammadi, Payam Kharaman, Sam Khosravi, Farshid Fathi sekä Sahab Fazli, tällä hetkellä vankilassa olevan Nasser Navard Gol-Tapehin äiti.

Mary Mohammadi erotettiin Azadin yliopistosta ilman mitään selitystä hänen englanninkokeitaan edeltävänä päivänä joulukuussa 2019. Tuolloin hän sanoi, että perusoikeuksien epääminen, kuten oikeus opintoihin, on keino, jolla viranomaiset ”painostavat uskonnollisten vähemmistöjen edustajia ja ihmisoikeusaktivisteja toivoen, että painostuksen myötä he lopettaisivat toimintansa ja hylkäisivät uskonsa”.

Kannanoton allekirjoittaneet kristityt kuvailevat farsinkielisiä kristittyjä ”tunnustamattomaksi” vähemmistöksi, jolla on vastassaan ”vainon ja sorron muuri”, ja koulutuksen epääminen on yksi osa sitä.

He painottavat, että Iranin perustuslaki takaa kansalaisille oikeuden opiskeluun, ja niin tekee myös Iraninkin allekirjoittama kansainvälisten ihmisoikeuksien julistus.

Kannanotossa julistetaan: ”Valitettavasti Iranin islamilainen tasavalta, kansainvälisiä velvoitteitaan ja perustuslakiaan rikkoen, erottaa meitä farsinkielisiä kristittyjä ja meidän lapsiamme kouluista ja yliopistoista… Sydämissämme ja mielissämme vaalimamme unelmat ja tulevaisuuden suunnitelmat haihtuvat kuin ylitsemme kulkevat pilvet.”

Lopuksi lausunnossa pyydetään kaikkia iranilaisia suojelemaan oikeutta opiskella, ”ei ainoastaan kristittyjen, vaan kaikkien uskontojen edustajien, nykyisten ja tulevien sukupolvien”.

Lähde: Article18

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print