Your Cart

Suomalaiset kristityt uskonsa tähden vangittuja muistamassa

Kiinalainen Cheng Jie tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan kristillisen päiväkodin johtamisesta. Hän sai tervehdyksiä myös Suomesta: ”Sain valtavasti voimaa tietäessäni, että niin monet veljet ja siskot rukoilivat puolestani”, hän kertoi. ”Kiitos rukouksistanne! Perheemme tunsi rakkautenne.”

Kuvittele asuvasi maassa, jossa kristittynä eläminen on vaikeaa. Olet vuosia kestäneen ahdistelun ja jopa vankeuden uuvuttama, kun saat nimelläsi osoitetun kirjeen. Miltä tuntuisi saada tietää, että toisella puolella maailmaa asuva ihminen, jota et tunne, oli kuullut sinusta ja halunnut rohkaista sinua?

Henkilölle, joka on epäoikeudenmukaisesti vangittu, sanasi voivat olla erityisen voimallisia. Olemme myös kuulleet, että tervehdykset ovat johtaneet vangin kohtelun parantumiseen, kun viranomaiset ovat yllättyneet, että heidän halveksumansa ja hyljeksimänsä ihminen onkin jopa ulkomailla tunnettu.

Olemme jo vuosia ylläpitäneet osoitelistaa uskonsa tähden vangituista ja heidän omaisistaan, joille voi lähettää rohkaisevia tervehdyksiä. On ollut suurenmoista huomata, miten suomalaiset uskovat ovat halunneet olla Heprealaiskirjeen mukaisesti muistamassa vankeja.

Viime vuosina eri puolille Suomea on perustettu jopa ryhmiä – seurakuntiin tai ystävien kesken, joissa yhdessä laaditaan tervehdyksiä vangeille. Kalajoen luterilaisessa seurakunnassa toimii yksi tällainen ryhmä, ja tässä heidän tervehdyksensä:

”Tuhat toivon viestiä 

Seurakunnassamme on kolmen vuoden ajan toiminut vainottujen kristittyjen tukiryhmä, joka on kirjoittanut viestejä vankeudessa oleville kristityille eri puolille maailmaa. Tällä viikolla tuli täyteen tuhannen lähetetyn viestin raja. Saman ajanjakson sisällä on vankeudesta vapautunut useita kristittyjä vankeja, myös heitä, joille viestejämme on lähtenyt. On huikeaa ajatella, että saamme olla mukana maailmanlaajuisessa tehtävässä kärsivien kristiveljien ja -sisarten hyväksi. Viestit ovat tuoneet toivoa saajilleen, mutta heitä vanginneille viranomaisille se on ollut myös painava sanoma: nämä vangit eivät ole yksin eikä heitä ole unohdettu.  

Kuluvan adventin sanoma on kaikille toivon viesti. Se kertoo monenlaisten kuormien alla elävälle maailmalle, että jossain on joku, joka välittää. Hyvä sanoma Jeesuksen syntymästä kestää aikaa. Vuosisadoista toiseen se on saanut lohduttaa ihmisiä, joiden ympärillä maailma aina on myllertänyt, hiukan eri tavoin, ajanjaksoista riippuen. Evankeliumi on kirje vankeudessa oleville. Se on tarkoitettu luettavaksi ja todesta otettavaksi, aivan jokaiselle. Meitä ei ole jätetty yksin. 

Siunattua adventin aikaa ja joulun odotusta Sinulle!

Suvi Lehtimäki, kappalainen, Kalajoen ev. lut. seurakunta”

”Kuvassa olen käyttänyt lasten joulukirjaa, jossa on kauniita kuvia”, Mea S. kertoo.

Monet kirjoittavat tervehdyksiä myös yksin tai perheen kesken.

Tervehdysten lähettämisen ohella on hyvä rukoilla. Henrik ja Heli H. kertovat: ”Meillä on tapana kirjeitten lähettämisen lisäksi rukoilla aamuisin aina jonkun heidän puolesta perheineen ja myös vankitovereitten ja vankilan henkilökunnan puolesta.”

Niin ikään vangeille kirjoittava Mea S. kirjoittaa: ”Olen kirjoitellut vangituille marttyyreille kirjeitä ja tehnyt kortteja muutaman vuoden. On joulukirjeiden aika. Käytän kirjeisiin ja kortteihin kauniita kuvia kirjoista, joita hankin edullisesti kirppareilta tai kirjaston poistohyllystä. Tulostan tekstejä Raamatusta, joka netistä löytyy Wordprojectin kautta monella kielellä, mm. farsiksi. Mukaan kirjoitan englanninkielisen viestin.”

Vietnamilainen Nguyen Van Dai tuomittiin 15 vuodeksi vankeuteen. “Vaimoni kertoi saavansa paljon kortteja eri maista. Hän sanoi, että niiden lähettäjät rukoilevat puolestani. Se sai minut tuntemaan, että olin osa suurta perhettä.” Kansainvälisen kampanjoinnin johdosta hän vapautui kahden ja puolen vuoden jälkeen, mutta hän joutui poistumaan maasta. Hän asuu nyt maanpaossa Saksassa.

Tuorein vankien osoitelista on juuri ilmestynyt. Jos haluat lähettää tervehdyksiä uskonsa tähden vangituilla ja heidän perheilleen, ole yhteydessä toimistoomme, esimerkiksi: info@marttyyrienaani.fi tai 040 5522 309 (ma-pe 9-15).

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print