Venäjä: Uskonnonvapausjärjestö määrätty suljettavaksi
Moskovassa oikeus on määrännyt suljettavaksi SOVA-keskuksen, joka on yksi Venäjän johtavista uskonnonvapauden tilaa Venäjällä ja Venäjän valtaamalla Krimillä valvovista järjestöistä. Tämä antaa selvän käsityksen uskonnonvapauden asemasta nyky-Venäjällä: sitä ei enää ole, eikä edes oikeutta puhua siitä.
Sulkemisen syyksi ilmoitettiin näennäisesti se, että järjestö oli pitänyt tilaisuuksia Moskovan ulkopuolella. Kuitenkin kanteessa, jossa keskusta vaadittiin suljettavaksi, SOVA-keskuksen työtä kutsuttiin ”perustuslain ja valtion vastaiseksi” ja viime syksynä valtiojohtoisessa mediassa oli käyty sitä vastaan lokakampanja.
Keskus on silti jo ilmoittanut jatkavansa työtään. ”SOVA ei lakkaa valvomasta ja analysoimasta uskonnonvapauden tilaa huolimatta siitä, missä muodossa järjestömme jatkaa olemassaoloaan”, Olga Sibiryova SOVA-keskuksesta sanoi. ”Tämä ajanjakso päättyy ennemmin tai myöhemmin, mutta uskonnonvapauden tarve ei koskaan.”
”Vuosi vuodelta olemme nähneet uskonnonvapauden rapautuvan ja uskovien painostuksen kasvavan Venäjällä”, Olga Sibiryova kertoo. ”Tähän mennessä rajoituksilta ei ole välttynyt juuri mikään uskonnollinen ryhmä. On loogista, että viranomaiset ottivat seuraavan askeleen: painostus kohdistettiin heihin, jotka kertovat uskonnonvapauden rajoittamisesta ja uskovien syrjimisestä.”
SOVA-keskus aikoo valittaa päätöksestä, mutta koska päätös tehtiin poliittisella perusteella, on epätodennäköistä, että se kumottaisiin.
Poliittinen päätös
SOVA-keskuksen lakkauttamista vaati oikeusministeriö ja se oli seurausta Moskovan syyttäjänviraston määräämälle tutkinnalle. SOVA:n mukaan tutkinta suoritettiin ilman asiaankuuluvaa ilmoitusta.
Syyskuussa 2022 Venäjän valtionmediassa oli käyty SOVA-keskuksen vastaista lokakampanjaa. SOVA:n syytettiin kritisoivan ”perinteisiä arvoja” ja edistävän ”russofobiaa”. Sen jälkeen Venäjän veteraanien järjestön johtaja Ildar Rezyapov vaati yleistä syyttäjää tutkimaan SOVA:n toimintaa. Rezyapovin mukaan SOVA:n työ oli ”perustuslain ja valtion vastaista”.
SOVA-keskus perustettiin lokakuussa 2002. Viime vuosina se oli tarkkaillut erityisesti ihmisoikeusrikkomuksia, jotka olivat seurausta Venäjällä käyttöön otetuista ”ekstremismilaeista”.
Venäjän hyökättyä Ukrainaan SOVA oli pitänyt kirjaa henkilöistä, joille oli määrätty sakkoja sodan vastustamisesta.
Venäjän vanhin ihmisoikeusjärjestö, Moskovan Helsinki-ryhmä, lakkautettiin tämän vuoden tammikuussa ja huhtikuun 27 järjestön tekemä valitus hylättiin.
SOVA-keskuksen lakkauttamisen myötä Venäjä liittyy Kiinan ja Pohjois-Korean kaltaisten valtioiden joukkoon, jotka eivät yritä edes kiistää tai salata uskonnonvapauden riistämistä kansaltaan.
Lähteet: Forum 18, Bitter Winter
Venäjällä ensimmäiselle uskovalle vankeutta sodan vastustamisesta
Venäjän hyökkäystä Ukrainaan on kritisoitu myös Venäjällä. Kritiikkiä esittäneille on annettu sakkoja, ja jotkut ovat paenneet maasta sen jälkeen, kun he ovat saaneet tietää joutuvansa oikeuteen. Nyt Venäjällä on annettu
Venäjällä uskosta maksetaan yhä korkeampaa hintaa
Viime vuonna Venäjän evankeliset uskovat maksoivat uskollisuudestaan hintaa, jonka arvellaan yhä kohoavan tänä vuonna. Eri puolilla Venäjää tavanomaista kristillistä toimintaa on tutkittu ja siitä on rangaistu rikoksena. ”Uskovat maksoivat sakkoja,
Venäjällä kaksi pappia oikeuteen: ”Olen pappi, oikeuteni on tuomita pahuus”
Kaksi ortodoksipappia odottaa Venäjällä tulevia oikeudenkäyntejään, joihin he ovat päätymässä vastustettuaan Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. He voivat joutua vankilaan tai saada suuret sakot. Isä Nikandr Pinchukin ensimmäinen oikeudenkäyntipäivä koittaa maanantaina 17.
”Kunnon neuvostoihmiset eivät saaneet uskoa Jumalaan” – Marttyyrien Ääni, Radio Dei
Nina Nahkala syntyi kaukana Kirgisiassa Kiinan rajan tuntumassa. Perhe muutti Ukrainaan sen ollessa vielä osa Neuvostoliittoa. Tässä mielenkiintoisessa haastattelussa hän muistelee aikaa, jolloin ihmisiä kasvatettiin ihailemaan kommunismia ja miten kristityt
”Evankeliumin julistaja vaikeuksissa” – Marttyyrien Matkassa, Radio Patmos
Aivan kuten apostolit aikoinaan, myös nykypäivän evankeliumin julistajat joutuvat monissa maissa vaikeuksiin ja vainon kohteeksi kertoessaan ihmisille ilosanomaa Jeesuksesta. Tämä on tuttua myös Richardille. Hän kertoi uskostaan synnyinmaassaan Syyriassa ja
”Annan anteeksi mieheni surmaajille” – Marttyyrien Matkassa, Radio Patmos
Zinaida Suleimanova syntyi Dagestanissa, Kaspianmeren rannalla. Hän ja hänen miehensä Artur tulivat uskoon 90-luvulla. He tekivät yhdessä ahkerasti työtä seurakunnassa ja yhä useampia ihmisiä tuli uskoon. Siitä eivät kaikki pitäneet.