Your Cart

Venäjällä uskosta maksetaan yhä korkeampaa hintaa

Uskotko? -lehti, joka oli yhtenä perusteena erään pastorin saamille sakoille. Kuva: Marttyyrien Ääni Korea

Viime vuonna Venäjän evankeliset uskovat maksoivat uskollisuudestaan hintaa, jonka arvellaan yhä kohoavan tänä vuonna.

Eri puolilla Venäjää tavanomaista kristillistä toimintaa on tutkittu ja siitä on rangaistu rikoksena. ”Uskovat maksoivat sakkoja, valittivat niistä, ja useimmissa tapauksissa valitus hylättiin”, kertoo tri Hyun Sook Foley Korean Marttyyrien Äänestä.

Korean Marttyyrien Äänen kokoamassa Venäjän uskovien tilannetta kuvaavassa raportissa annetaan useita esimerkkejä.

Yksi heistä, Permin alueen Jaivassa asuva Stefan Valery, tuomittiin marraskuun 8. päivänä sakkoihin, jotka olivat arvoltaan 5000 Venäjän ruplaa, noin 65 euroa. Syytteet häntä vastaan nostettiin sisäministeriön tutkijan tekemien havaintojen perusteella. Häntä syytettiin ”lähetystyöstä” esimerkiksi jakamalla ”Uskotko?” -lehteä, vaikka lehti on laillisesti rekisteröidyn tahon painattama. Lisäksi hänen rikoksikseen luettiin jumalanpalvelusten johtaminen ja konserttien järjestäminen sekä se, että paikalla oli myös seurakuntaan kuulumattomia henkilöitä.

Samankaltaisia syytteitä saivat Vladimir Popov Armavirissa ja Vladimir Kharchenko Sotšissa. Heidänkin sanottiin syyllistyneen lähetystyöhön vuonna 2021. He molemmat ovat pastoreita ja rukoushuoneessa on tarjolla kristillistä kirjallisuutta.

Uljanovskissa kuulusteltiin pastori Stepan Prokopovichia seurakunnan toiminnoista ja sen suhteista muihin uskontoihin. Lopulta oikeus määräsi kaiken toiminnan lakkautettavaksi.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, miten uskovia on kuulusteltu ja tuomittu kansallisen uskonnonvapauslain väitetystä rikkomisesta. Heille määrätyt sakot perustuivat tähän lakiin, vaikka juuri se, samoin kuin Venäjän perustuslakin kieltävät uskonnonvapauden, omantunnonvapauden ja uskonnollisen kokoontumisen, uskonnosta opettamisen tai siitä kertomisen rajoittamisen.

”Nämä uskovat eivät osoittaneet mieltään julkisilla aukioilla tai evankelioineet ohikulkijoita kadunkulmissa”, huomauttaa tri Foley. ”He ylistivät Jumalaa kodeissaan ja rukoushuoneissaan ja pitivät esillä kristillistä kirjallisuutta myymälöissään.”

Siitä huolimatta viranomaiset olivat nähneet paljon vaivaa pastoreiden syyttämiseksi ja rankaisemiseksi. Joissakin tapauksissa heidän toimintaansa internetissä oli tarkkailtu, tutkinnoissa oli mukana FSB:n agentteja ja seurakuntiin oli jopa soluttauduttu kuvaamaan jumalanpalveluksia salaa.

Lähde: Marttyyrien Ääni, Korea

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print