Your Cart

Venäjällä ensimmäiselle uskovalle vankeutta sodan vastustamisesta

Venäjän hyökkäystä Ukrainaan on kritisoitu myös Venäjällä. Kritiikkiä esittäneille on annettu sakkoja, ja jotkut ovat paenneet maasta sen jälkeen, kun he ovat saaneet tietää joutuvansa oikeuteen. Nyt Venäjällä on annettu ensimmäiselle uskovalle vankeustuomio sodan vastustamisesta.

Tuomittu on 63-vuotias ortodoksikristitty, Mikhail Simonov. Hänet tuomittiin ”valheellisen tiedon” levittämisestä Venäjän armeijasta ”poliittisen vihan” ajamana, koska hän oli julkaissut kaksi sosiaalisen median julkaisua, joissa hän tuomitsi Venäjän hyökkäykset Kieviin ja Mariupoliin.

”Tapamme lapsia ja naisia, kanava Yhdellä (televisiossa) me laulamme lauluja. Meistä, Venäjästä, on tullut jumalattomia. Anna meille anteeksi, Herra!” Näin Simonov kirjoitti venäläisen sosiaalisen median VKontakten tilillään viime vuoden maaliskuussa, ja siitä tuli perusta häntä vastaan nostetuille syytteille. Toisessa julkaisussaan hän kirjoitti: ”Venäläiset sotilaat pommittavat lapsia.”

Nyt, maaliskuun 30. päivänä, moskovalainen oikeus langetti Simonoville seitsemän vuoden vankeustuomion ja sen jälkeen neljä vuotta rajoituksia internetin käyttöön.

”Halveksuva asenne”

Simonov on kaukojunien ravintolavaunun johtaja ja viettää suurimman osan ajastaan Valko-Venäjällä, jossa hänen vaimonsa asuu. Hän oli saapunut Moskovaan marraskuun 9. päivänä, ja hänet pidätettiin heti samana päivänä ystävänsä kotoa. Seuraavana päivänä oikeus määräsi hänet pidettäväksi vangittuna oikeudenkäyntiin saakka.

Tutkijat totesivat, että Simonovilla oli ”halveksuva, epäystävällinen ja aggressiivisen vihamielinen asenne Venäjän viranomaisia kohtaan”. Lisäksi tutkinnassa todettiin, että hän oli ”johtanut lukijoita harhaan Venäjän asevoimien tekojen laillisuudesta sotilaallisen erityisoperaation aikana ja myös heikentänyt niiden arvovaltaa ja mustamaalannut niitä, sillä Venäjän puolustusministeriön mukaan väitteet siviilien surmaamisesta Kievissä ja Mariupolissa eivät vastanneet todellisuutta”.

Simonov ei kiistänyt kirjoittaneensa VKontakten tilillään julkaistuja sanoja, mutta asianajajansa kanssa keskustellessaan hän kiisti syyllistyneensä syyttäjän esittämiin asioihin.

Syytteet häntä vastaan oli nostettu 30. marraskuuta, ja oikeudenkäynti alkoi 21. joulukuuta tuomari Sergei Galkinin johdolla.

”Ihmiselämä on tinkimättömän arvokas”

Tammikuussa pidetyssä toisessa oikeudenkäynnissään Simonov selitti, että hänen äitinsä oli kastanut hänet lapsena ”ja jotenkin se on pysynyt elämässäni koko ikäni. Olen henkilö, joka kohtelee kaikkea elävää kristillisellä tavalla”, hän sanoi.

Viimeisimmässä oikeudenkäynnissä 29. maaliskuuta syyttäjä väitti Simonovin tekojen olleen ”puukonisku selkään, ja päivittäin henkensä alttiiksi asettavat valtion suvereeniutta puolustavat asevelvolliset ansaitsevat ehdottoman vahvan ja horjumattoman tuen taustalta ja kansalta”.

Viimeisissä puheenvuoroissa Simonovin asianajaja Aleksandr Aldayev kertoi Simonovin olevan ”uskova”, joka oli ”ainoastaan ilmaissut pasifistisen asenteensa”.

Omassa loppupuheenvuorossaan Simonov kertoi julkaisseensa sanansa ”hetken mielijohteesta” luettuaan Euronewsin uutissivulta artikkeleita Kievin ja Mariupolin pommituksista.

”Mikä mielijohde se oli?” Simonov sanoi oikeudessa. ”Mielijohde oli se, että ihmisiä kuolee. Olen aina uskonut ja uskon edelleen, että ihmiselämä on tinkimättömän arvokas, sitä täytyy pitää ensisijaisen tärkeänä, vaikka oma maamme ei niin ajattelekaan. Niin minut on kasvatettu.”

Lähde: Forum 18

Sota Ukrainassa uhkaa uskonnonvapautta Venäjällä

Uskonnollisten venäläisten esittämät reaktiot Ukrainan tapahtumiin todistavat, että uskonnonvapauden suhteen Venäjällä on yhä liiallista sallivuutta, päätteli Putinin johtama turvallisuusneuvosto. Kriittiset reaktiot Ukrainan sotaa kohtaan ovat todistaneet, että Venäjällä on yhä

Lue lisää »

”Ukrainan uskovat etulinjoilla” – TV7, Marttyyrien Ääni

Ukrainan sota on muuttanut koko maailmaa. Vähemmälle huomiolle ovat usein jääneet Venäjän pyrkimykset aatteelliseen puhdistukseen, joka toi Euroopan maaperälle verisen kristittyjen vainon. Katso hätkähdyttävä raportti Ukrainan seurakunnan rohkeudesta. Keskustelemassa Ilpo

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print