Your Cart

Pakistanissa poikkeuksellinen tilanne: Jumalanpilkasta syytetyt päästetty vapaalle

Mariam ja Newish pidätyspäivänään. Kuva: Morning Star News

Pakistanissa on poikkeuksellisesti päästetty takuita vastaan vapaiksi kaksi jumalanpilkasta syytettyä kristittyä sairaanhoitajaa. Tieto vapaaksi pääsystä pidettiin islamistien pelossa salassa kahden kuukauden ajan.

Yleensä jumalanpilkasta syytetyt viruvat vankilassa vuosien ajan ensimmäisestä pidätyksestään tuomioon ja sen jälkeisiin valitusoikeudenkäynteihin.

Sairaanhoitaja Mariam Lal ja sairaanhoitajaopiskelija Newish Arooj, jotka pidätettiin huhtikuun 9. päivä, pääsivät vapaiksi takuita vastaan 23. syyskuuta. Asiasta kertoi heidän asianajajansa Atif Jamil Paggan.

Selkkaus sai alkunsa huhtikuun 8. päivänä, kun vanhempi sairaanhoitaja, Rukhsana, määräsi Mariamin ja Newishin poistamaan osastoltaan kaikki vanhat seinäjulisteet ja tarrat, joista joissakin oli Koraanin säkeitä.

Mariam ja Newish olivat työssä faisalabadilaisen sairaalan psykiatrisella osastolla. Mariam kertoi, että joku osaston potilaista oli jo entuudestaan repinyt erääseen kaappiin liimatun tarran puoliksi irti, kun Newish irrotti sen kokonaan. Rukhsana, jolla kerrotaan olevan henkilökohtaista kaunaa Mariamia ja Newishiä vastaan, yllytti kuitenkin muun henkilökunnan heitä vastaan.

Seuraavana päivänä joukko islamisteja tunkeutui sairaalan alueelle vaatimaan herjaajille kuolemaa, ja Mariam ja Newish pidätettiin.

”Takuita vastaan vapaaksi pääseminen on ennennäkemätöntä jumalanpilkkatapauksissa”, asianajaja Paggan kertoo.

”Molemmat naiset ovat tällä hetkellä turvallisessa paikassa”, Paggan sanoo. ”He ovat hyvin iloisia ja helpottuneita oikeuden päätöksestä, ja olemme luottavaisia, että oikeus hylkää syytteet heitä vastaan, kun oikeudenkäynti jatkuu.”

Puolustuksen optimismi kasvoi, kun syyttäjän avaintodistajana toiminut vanhempi sairaanhoitaja, Rukhsana, ei saapunut ristikuulusteltavaksi marraskuun 18. päivänä.

”Hän on pyytänyt lykkäystä raskauteensa vedoten, mutta uskomme, että hän vai välttelee oikeutta, koska hän on valheellisesti syyttänyt Mariamia ja Newishiä henkilökohtaisen kaunansa vuoksi”, Paggan epäilee.

Vapaaksi pääsystä takuita vastaan päättäessään tuomari Shahzad Ahmad totesi, että molemmat naiset olivat myöntäneet poistaneensa tarran, mutta heidän tekonsa tarkoitus ei ollut halventava.

”Kukaan ei voinut todistaa naisten häpäisseen tarraa. Ketään ei voi syyttää jumalanpilkasta vain siksi, että hänellä on kädessään uskonnollisia jakeita sisältävä tarra”, tuomari totesi.

Naisten työ sairaalassa on joka tapauksessa mennyttä, ja tulevaisuuskin epävarma.

”Newish oli opiskelija, mutta Mariam oli vanhempi sairaanhoitaja”, Paggan kertoo. ”Hän ei voi edes mennä noutamaan saamatta jääneitä palkkojaan, sillä hänen pitäisi mennä sairaalaan sitä varten, ja se ei missään nimessä ole turvallista.”

Lähde: Morning Star News

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print