Your Cart

Pakistan – Kaksi kristittyä sairaanhoitajaa syytettynä jumalanpilkasta

Mariam ja Newish ovat nyt pidätettyinä jumalanpilkkasyytökset niskassaan. Kuva: Morning Star News

Pakistanissa mikä tahansa arkinenkin teko voi pahimmillaan johtaa syytteisiin jumalanpilkasta. Tämän ovat nyt joutuneet kokemaan kaksi kristittyä sairaanhoitajaa, jotka noudattivat päällikkönsä määräystä siivota.

Sairaanhoitaja Mariam Lal kertoo, että torstaina 8. huhtikuuta vanhempi sairaanhoitaja, Rukhsana, määräsi hänet ja sairaanhoitajaharjoittelija Newish Aroojin poistamaan osastoltaan kaikki vanhat seinäjulisteet ja tarrat, joista joissakin oli Koraanin säkeitä.

Mariam ja Newish ovat työssä faisalabadilaisen sairaalan psykiatrisella osastolla. Mariam kertoo, että joku osaston potilaista oli jo entuudestaan repinyt erääseen kaappiin liimatun tarran puoliksi irti, kun Newish irrotti sen kokonaan. Rukhsana, jolla kerrotaan olevan henkilökohtaista kaunaa Mariamia ja Newishiä vastaan, yllytti kuitenkin muun henkilökunnan heitä vastaan.

Mariam ja Newish selittivät vain noudattaneensa saamiaan ohjeita ja ettei heillä ollut mitään tarkoitusta loukata ketään. Työtoverit näyttivät tyytyvän heidän selvitykseensä ja työpäivän loputtua Mariam ja Newish lähtivät tavalliseen tapaan koteihinsa.

Mariam on teini-ikäisen tyttären yksinhuoltaja ja Newishin oli määrä avioitua kahden viikon päästä.

Kun naiset palasivat töihin seuraavana aamuna, Rukhsana yllytti henkilökunnan uudelleen heitä vastaan. Naisten asianajaja Bhatti pitää selvänä, että naisia syytetään valheellisesti. Sairaalan apteekissa töissä oleva Waqas-niminen mies hyökkäsi Mariamin kimppuun veitsen kanssa. Mariam sai useita viiltohaavoja, mutta selviytyi hyökkäyksestä.

Uutinen tapahtuneesta levisi, ja pian raivostunut joukko saartoi sairaalan. Mukana väkijoukossa oli ääri-islamilaisen Tehreek-e-Labbaik -ryhmän edustajia. Raivostuneet mielenosoittajat vaativat Mariamin ja Newishin hirttämistä.

Poliisit saapuivat onneksi nopeasti paikalle ja veivät naiset mukanaan turvaan. Naisten asianajaja pyysi, että poliisit eivät kirjaisi rikosilmoitusta heitä vastaan ennen perusteellista tutkintaa, mutta poliisien kerrotaan myöntyneen painostuksen alla rekisteröimään syytökset. Heitä syytetään jumalanpilkkalain 295-B rikkomisesta, josta voi saada kymmenen vuoden vankeustuomion.

Naiset ovat nyt pidätettyinä ja heidän perheensä ovat paenneet kodeistaan ääri-islamilaisten joukkioiden pelossa. Kristilliset johtajat neuvottelevat viranomaisten kanssa Mariamin ja Newishin vapauttamisen puolesta.

Valheelliset jumalanpilkkasyytökset ovat Pakistanissa yleisiä, ja johtuvat usein henkilökohtaisesta kaunasta tai vihasta uskonnollisia vähemmistöjä kohtaan. Syytökset ovat tulenarkoja, sillä ne voivat johtaa lynkkauksiin, murhiin ja mittaviin mielenosoituksiin. Syytösten uhreille seuraukset ovat usein elinikäisiä, vaikka heidät todettaisiin syyttömiksi.

Ajankohta on muutoinkin herkkä, sillä muslimien pyhä paastokuukausi, ramadan, alkoi 13. huhtikuuta. Tuolloin muslimit erityisesti etsivät yhteyttä Jumalaan ja pyrkivät pyhittäytymään. Ramadanin aikana tapahtuu usein hyökkäyksiä uskonnollisia vähemmistöjä vastaan islamin puolustamisen nimissä. Rukoilethan kristityille Jumalan varjelusta tämän ramadanin aikana, sekä sitä, että Hän ilmestyisi Luojaansa yhteyttä hakeville muslimeille.

Lähteet: Morning Star News, Barnabas Fund, International Christian Concern

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print