Your Cart

EU parlamentti vaatii Pakistanin jumalanpilkkalakien kumoamista

Asia Bibi on ehkä tunnetuin valheellisen jumalanpilkkasyytöksen perusteella tuomittu. Hän oli vangittuna ja kuolemaan tuomittuna kymmenen vuotta, kunnes oikeus lopulta totesi hänet syyttömäksi.

Äskettäin Euroopan parlamentissa julkaistiin päätöslauselma, jossa vaaditaan Pakistanin jumalanpilkkalakien kumoamista.

Lauselmassa todetaan “’jumalanpilkkasyytösten’ määrän kasvaneen hälyttävästi”, ja lisätään, että Pakistanin oikeusjärjestelmä ei käsittele tapauksia asianmukaisesti tuomareiden pelätessä vapauttaa syytteistä väärin perustein syytettyjä.

Tämän johdosta mepit vaativat ”Pakistanin hallitusta arvioimaan uudelleen ja kumoamaan nämä lait ja niiden toimeenpanon”.

Päätöslauselmassa kerrotaan, että ”jumalanpilkasta syytetyt joutuvat pelkäämään henkensä puolesta oikeudenkäynnin lopputuloksesta huolimatta”, ja samaan aikaan ”Pakistanin jumalanpilkkalakeja käytetään väärin valheellisia syytöksiä tekemällä”.

Shagufta ja Shafqat. Heitä puolustaa nyt sama asianajaja, joka puolusti myös Asia Bibiä.

Erityisesti lausunnossa mainittiin kristitty pariskunta Shafqat Emmanuel ja Shagufta Kausar, jotka tuomittiin jumalanpilkasta kuolemaan vuonna 2014, eikä heidän tuomiostaan tekemäänsä valitusta ole vieläkään käsitelty. Päätöksessä todetaan, kuinka todisteet heitä vastaan olivat puutteelliset, ja että vankilassa ollessaan Shafqat Emmanuel ei ole saanut asiaankuuluvaa hoitoa selkärankavammaansa.

Päätöslauselmassa vaaditaan Euroopan komissiota ja Euroopan ulkosuhdehallintoa käsittelemään uudelleen Pakistanin GSP+ asema, jonka myötä maa on vapautettu tuontitulleista tuontitavaroistaan Euroopan Unionin alueelle.

GSP+ aseman edellytyksiin on kirjattu, että kyseisen suosituimmuusaseman saadakseen maan on noudatettava kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia.

Päätöslauselmassa todetaan, että jumalanpilkkalait ”pahentavat olemassa olevaa kuilua uskonnollisten ryhmien välillä ja lietsovat siten uskonnollista suvaitsemattomuutta, väkivaltaa ja syrjintää”, ja että lait ovat ”yhteensopimattomia kansainvälisten ihmisoikeussopimusten kanssa”.

Pakistanin jumalanpilkkalakien nojalla tehdään usein valheellisia syytöksiä henkilökohtaisen kaunan, oman edun tavoittelun, tai uskonnollisen vihan vuoksi ja oikeus asettuu usein syyttäjän puolelle. Siinäkin tapauksessa, että henkilö todetaan myöhemmin syyttömäksi, hänen koko perhekuntansa elämä on syöksynyt lopullisesti pois raiteiltaan.

Lakien väärinkäytöstä kertoo myös se, että vaikka uskonnolliset vähemmistöt muodostavat vain pienen prosentin väestöstä, jumalanpilkkalakien uhreista heitä on yli puolet.

Kuten voitiin odottaa, Pakistanin johto järjesti lehdistökonferenssin, jossa EU parlamentin päätöslauselman todenperäisyys kiistettiin. Maulana Tahir Ashrafi, pääministeri Imran Khanin erityisavustaja uskonnollisen harmonian alalta, kertoi kaiken olevan kunnossa. Hän väitti, että kaikki pakistanilaiset saavat nauttia uskonnonvapauden koko kirjosta, ja että jumalanpilkkalakien väärinkäyttöä ei tapahdu.

Pääsiäissunnuntaina Punjabin kuvernööri Chaudhary Muhammad Sarwar väitti, että Pakistanin uskonnollisilla vähemmistöillä on täydet ihmisoikeudet. Hän jatkoi väittäen, että nykyinen PTI:n johtama hallitus tekee kaikkensa, jotta vähemmistöjen oikeuksia kunnioitetaan.

Olemme järjestäneet vetoomuskampanjan, jossa tuodaan ilmi kristittyjen tyttöjen sieppaukset, pakkokäännytykset ja pakkoavioliitot, sekä se, miten jumalanpilkkasyytteillä uhkaamalla uskonnolliset vähemmistöt saadaan alistumaan ja luopumaan oikeuksistaan. Vetoomuksessa pyydetään Pakistanin viranomaisia osoittamaan käytännössä, että puheet vähemmistöjen suojelusta ovat totta. Jos haluat olla mukana vetoamassa tämän asian puolesta, pyydä vetoomus allekirjoitettavaksesi toimistostamme: sähköpostilla info@marttyyrienaani.fi tai nettisivumme yhteydenottolomakkeen kautta. Vetoomus lähetetään postitse, joten huomioi tämä vetoomuskirje tilatessasi – jos käytössäsi ei ole tulostinta, ilmoita postiosoitteesi, johon voimme sen lähettää. Vetoomusryhmäämme kuuluvat saavat vetoomuksen automaattisesti.

Lähteet: International Christian Concern, Euroopan parlamentti, Marttyyrien Äänen lähteet

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print