Your Cart

Iranilaisen uskovan kahden vuoden maansisäinen karkotus ohi

Youhan Omidi vaimonsa ja tytärtensä kanssa. Kuva: Article18

Kärsittyään kaksi vuotta vankilassa ja lähes kaksi vuotta maansisäisessä karkotuksessa yli tuhannen kilometrin päässä kodista ja perheestä, Mohammadreza (Youhan) Omidi (49) on viimein vapaa – ainakin toistaiseksi.

Youhanin karkotus alkoi syyskuussa 2020, neljä viikkoa sen jälkeen, kun hän oli saanut kärsittyä kahden vuoden vankeustuomionsa ”kansallisen turvallisuuden vastaisista teoista kotiseurakunan toimintaa edistämällä ja ’sionistista’ kristinuskoa levittämällä”. Kesäkuun 6. päivänä hänelle kerrottiin, että hän saisi palata kotiin kahden viikon lomalle, jonka jälkeen karkotuksen katsottaisiin päättyneen.

Youhan on vihdoin takaisin kotona Rashtissa, Pohjois-Iranissa, vaimonsa Maryamin ja tytärtensä Saran ja Sandran luona. Matka toiselta puolelta Irania, eteläisestä Borazjanista, kesti 15 tuntia.

Tuomio ja ruoskinta

Saheb Fadaie, Yousef Nadarkhani, Yasser Mossayebzadeh ja Youhan Omidi. Kuva: Article18

Youhan ja kolme muuta Church of Iran -seurakunnan johtajaa tuomittiin 10 vuodeksi vankilaan heinäkuussa 2017. Muut tuomitut olivat Yousef Nadarkhani, Saheb Fadaie ja Mohammad Ali (Yasser) Mossayebzadeh.

Kesäkuussa 2020 Youhanin tuomio muutettiin uudessa oikeuskäsittelyssä kahdeksi vuodeksi vankeutta, Sahebin ja Yousefin kuudeksi. Yasser, joka ei ollut pyytänyt uutta käsittelyä, päästettiin ehdonalaiseen vapauteen helmikuussa 2021 sillä ehdolla, että hän ei enää olisi tekemisissä kristittyjen kanssa. Ilmeisesti hänet myös pakotettiin kieltämään uskonsa.

Kaksi kuukautta uuden oikeudenkäynnin jälkeen Youhan päästettiin vapaaksi, mutta hänet määrättiin matkustamaan karkotukseen vajaa kuukausi myöhemmin.

Oltuaan karkotettuna kuukauden hänet kutsuttiin takaisin Rashtiin kärsimään hänelle määrätyt 80 ruoskaniskua ehtoollisviinin juomisesta.

Myös Saheb ruoskittiin samasta syystä. Yousef, joka aiemmin oli tuomittuna kuolemaan islamin hylkäämisestä, joutuu Youhanin lailla vapautumisensa jälkeen maansisäiseen karkotukseen. Hänen on määrä vapautua vuonna 2024.

Epävarma vapaus

Vaikka miehistä kaksi on nyt vapaina, hinta siitä on ollut kova sekä heille että heidän perheilleen. On myös hyvin mahdollista, että jos he jatkavat edelleen uskonsa harjoittamista, heidät voidaan vangita uudelleen.

Tiedusteluministeriön agentit ovat jo olleet Youhaniin yhteydessä hänen palattuaan kotiin ja varoittaneet häntä olemasta yhteydessä toisiin kristittyihin.

Lisäksi hänen on nyt yritettävä rakentaa uudelleen työelämänsä, joka katkesi varoittamatta hänen pidätykseensä kuusi vuotta sitten. Myyntimiehenä työskennelleen Youhanin työssään tarvitsemat tarvikkeet takavarikoitiin tuolloin, eikä niitä ole palautettu.

Nyt Youhan joutuu siis aloittamaan alusta, ilman työpaikkaa, ilman resursseja, ilman mahdollisuutta tehdä töitä valtiojohtoisissa yrityksissä ja tietäen, että työnantajia taivutellaan olemaan palkkaamatta islamista kristinuskoon kääntyneitä.

Omidin perheen eteen avautuva tie näyttää kaikkea muuta kuin tasaiselta, joten rukoillaan, että he saavat tuntea Jeesuksen kulkevan heidän rinnallaan ja johtavan heitä eteenpäin.

Saheb ja Yousef ovat juuri päivitetyllä uskonsa tähden vangittujen osoitelistalla 2/2022, jonne on koottu heitä, joille voi lähettää tervehdyksiä. Osoitelistalla on tällä hetkellä uskovia kahdeksasta eri maasta. Jos haluat lähettää heille tervehdyksiä, voit tilata listan toimistostamme: info@marttyyrienaani.fi tai nettisivumme yhteydenottolomakkeen kautta (ohjeet tulevat mukana). Jos haluat että lähetämme osoitelistan postitse, muista ilmoittaa osoitteesi.

Lähde: Article18

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print