Your Cart

Huolestuttava lakimuutos Iranissa, muutoksia joidenkin uskovien tuomioihin

 

Huolestuttava lakimuutos Iranissa, muutoksia joidenkin uskovien tuomioihin

Iranissa on toukokuussa tullut voimaan erittäin huolestuttava lakimuutos, joka uhkaa Iranin kristittyjä ja muita uskonnollisia vähemmistöjä. Joidenkin uskovien tuomioista on saatu sekä hyviä että huonoja uutisia.

Naser Navard Gol-Tapeh

Ihmisoikeusasianajaja, jonka asiakkaisiin kuuluu vangittu kristinuskoon kääntynyt Naser Navard Gol-Tapeh, sanoo, että lakimuutos ”mahdollistaa kristinuskoon kääntyneiden ja muiden tunnustamattomiin uskonnollisiin ryhmiin kuuluvien sorron ja rankaisemisen”.

Viime kuussa islamilaiseen rikoslakiin tehdyt lisäykset tekivät rangaistavaksi ”islamilaisten opetusten vastaisen tai niiden kanssa ristiriidassa olevan opetuksen tai propagandan” käyttämällä ”mielenhallintamenetelmiä” tai ”psykologista manipulaatiota” sekä ”reaali- että virtuaaliympäristössä”. Rangaistuksena voidaan tuomita vankeutta, raippoja, sakkoja tai jopa kuolemantuomio.

“Lain tulisi suojella kansalaisia, mukaan lukien kristinuskoon kääntyneitä”, sanoo nyt Alankomaissa asuva ihmisoikeusasianajaja Hossein Ahmadiniaz, ”mutta Iranissa laki on työkalu, jonka avulla viranomaiset voivat rangaista kristinuskoon kääntyneitä ja muita tunnustamattomia vähemmistöjä.”

”Uskonsa tähden vangittuja puolustaessani olen nähnyt monet kerrat, kuinka he käyttävät tämän kaltaisia lakeja sorron välineenä ja sanovat vain: ’Me toimimme lakien mukaan.’”

Ahmadiniaz kertoo, että Iranissa oli vallinnut ”lainsäädännöllinen tyhjiö”, kun kävi kansainvälisesti liian arkaluontoiseksi tuomita kristinuskoon kääntyneitä uskonnollisin perustein, kuten islamin hylkäämisestä.

Kun kristinuskoon kääntynyt Yousef Nadarkhani tuomittiin islamin hylkäämisestä kuolemaan vuonna 2010, asiasta nousi valtava kansainvälinen kohu, joka lopulta johti hänen tuomionsa kumoamiseen. Yousefin vapaus oli tosin vain väliaikaista ja hän on jälleen vankilassa.

Tällä kertaa Yousefin tuomio tuli ”kansallisen turvallisuuden vastaisista teoista”, joka on sittemmin ollut hyvin yleinen peruste kristittyjen vankeustuomioille. Yousefin ja joidenkin muiden uskovien tuomioista seuraavaksi.

Muutoksia tuomioihin – hyviä ja huonoja uutisia

Ismaeil Maghrebinejad

Ismaeil Maghrebinejad (65) tuomittiin tammikuussa kolmeksi vuodeksi vankilaan ”islamin pyhien oppien loukkaamisesta”. Helmikuussa hänet tuomittiin vielä kahdeksi vuodeksi vankilaan ”vihamieliseen ryhmään kuulumisesta”. Nyt toukokuussa pidetyssä uusintaoikeudenkäynnissä helmikuinen tuomio pidettiin voimassa, mutta tuomari lisäsi siihen vielä vuoden vankeutta ”valtion vastaisesta propagandasta”.

Uusintaoikeudenkäynnin oli halunnut Ismaeilin helmikuussa tuominnut tuomari Sadati itse. Hän sanoi olevansa tyytymätön alkuperäiseen tuomioonsa ja haluavansa tehdä siihen ”korjauksia”. Tämä antoi Ismaeilille ja hänen perheelleen toivoa siitä, että tuomio kumottaisiin.

Vasemmalta oikealle: Saheb Fadaie, Yousef Nadarkhani, Yasser Mossayebzadeh ja Mohammadreza Omidi.

Kymmeneksi vuodeksi vankilaan tuomituilla, parhaillaan Evinin vankilassa olevilla pastori Yousef Nadarkhanilla, Mohammadreza Omidilla, Saheb Fadaiella ja Yasser Mossayebzadehilla oli myös oikeudenkäynti toukokuussa, mutta oikeuden päätös kerrottiin vasta 22. kesäkuuta.

Pastori Nadarkhanin ja Saheb Fadaien tuomioita lyhennettiin kuuteen vuoteen, Mohammadreza Omidin tuomio kahteen vuoteen. Hän, kuten muutkin kolme uskovaa, ovat olleet vankilassa heinäkuusta 2018 lähtien, joten Mohammadreza vapautunee pian. Yasser Mossayebzadehin tuomiosta ei ole vielä saatu tietoa.

Vapauduttuaan Mohammadrezaa ja pastori Nadarkhania odottaa kuitenkin kahden vuoden pituinen maansisäinen karkotus – Mohammadrezalla Borazjanissa, Lounais-Iranissa ja pastori Nadarkhanilla Nikshahrissa, Kaakkois-Iranissa.

Vaikka miesten perheet ovat toki iloisia tuomioiden lyhentymisestä, he olivat toivoneet, että tuomiot kumottaisiin kokonaan.

Lähteet: Article 18, Middle East Concern

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print