Your Cart

Iran: Vastaus pyyntöön muutamasta päivästä perheidensä kanssa – käsirautoihin ja vankilaan

Iran: Vastaus pyyntöön muutamasta päivästä perheidensä kanssa – käsirautoihin ja vankilaan

Neljä iranilaista kristinuskoon kääntynyttä miestä, joiden oli määrä ryhtyä kärsimään viiden vuoden tuomioitaan, meni edeltävänä päivänä pyytämään vielä muutamaa päivää perheidensä kanssa. Viranomaisten reaktio oli kuitenkin aivan muuta, kuin mitä he olivat toivoneet.

Vasemmalta: Khalil Dehghanpour, Mohammed Vafadar, Kamal Naamanian, Hossein Kadivar. Kuva: Middle East Concern

Pohjois-Iranin Rashtin kaupungissa asuvat Hossein Kadivar, Khalil Dehghanpour, Kamal Naamanian ja Mohammed Vafadar oli kutsuttuilmoittautumaan 2. kesäkuuta Evinin vankilaan Teheraniin kärsimään tuomioitaan.

Määräpäivää edeltävänä päivänä miehet menivät Rashtin vallankumousoikeuteen pyytämään muutaman päivän lykkäystä, jotta he saisivat olla vielä hetken perheidensä kanssa ennen vankilaan ilmoittautumista.

Pyyntöön suostumisen sijaan miehet saivat ranteisiinsa käsiraudat ja heitä pidettiin pidätettyinä viiden päivän ajan, kunnes heidät siirrettiin Evinin vankilaan 6. kesäkuuta.

Miesten perheillä ei ollut muutamaan päivään mitään tietoa rakkaidensa kohtalosta tai sijainnista, kunnes he lopulta saivat soittaa kotiin.

Kolme näistä miehistä on naimisissa ja heillä on lapsia: Hosseinilla on 18-vuotias poika, Kamalilla 18- ja 11-vuotiaat pojat, Khalililla 17-vuotias tytär ja 8-vuotias poika.

Evinin vankilaan saapumisensa jälkeen he ovat saaneet puhua perheilleen vain muutaman minuutin mittaisia päivittäisiä puheluita vankilan puhelinta käyttäen.

Nämä neljä miestä ovat osa yhdeksän miehen ryhmää. He kuuluvat samaan Church of Iran -kotiseurakuntaan, ja heidät tuomittiin vankilaan viime lokakuussa. Tuomioista tehty valitus hylättiin tämän vuoden helmikuussa.

Muut viisi miestä ovat olleet vankilassa jo viime heinäkuusta lähtien, koska he eivät pystyneet maksamaan heille määrättyä korkeaa takuusummaa. Rangaistuksena noin 115.000 euroon korotettu takuusumma määrättiin, koska he vaativat saada itse valita asianajajan edustamaan itseään. Nämä viisi miestä ovat Abdolreza Ali Haghnejad, Shahrooz Eslamdoost, Babak Hosseinzadeh, Mehdi Khatib ja Behnam Akhlaghi. Nyt vangittu nelikko tyytyi puolustamaan itse itseään, joten heidän takuusummansa oli kymmenesosa siitä, noin 11.500 euroa.

Behnam Irani vaimonsa ja lastensa kanssa. Kuva: MEC

Nyt vankilassa olevat yhdeksän miestä auttoivat johtamaan jumalanpalveluksia heidän pastorinsa, Yousef Nadarkhanin ollessa vankilassa kärsimässä 10 vuoden tuomiotaan. Myös Yousef kärsii tuomiotaan Evinin vankilassa.

“Näiden perheiden kokeman epäoikeudenmukaisen vankeuden seuraukset ovat usein niin vakavia, että ne voivat kestää useita vuosia – senkin jälkeen, kun heidän rakkaansa on päässyt pois vankilasta. Toivottavasti kansainvälinen yhteisö herää jonain päivänä näkemään Iranissa tapahtuvan jatkuvan sorron ja ryhtyy vakaviin toimiin”, sanoi Behnam Irani, yksi Church of Iran -seurakuntaverkoston johtajista. Behnam vietti itse kuusi vuotta vankilassa uskonsa tähden. Hän vapautui vankilasta lokakuussa 2016.

Lähde: Article 18

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print