Your Cart

Iranilainen pastori kärsimään 10 vuoden tuomiotaan

Anooshavan Avedian, iranilainen uskonsa tähden vangittu mies, on aloittanut 10 vuoden vankeutensa kärsimisen.
Anooshavan Avedian. Kuva: Article18

Iranilaisarmenialainen pastori Anooshavan Avedian ilmoittautui 18.9. Teheranin Evinin vankilaan kärsimään kymmenen vuoden tuomiotaan ”islamin pyhän uskonnon vastaisesta, sitä rikkovasta propagandasta”.

Anooshavan Avedian, 61, tuomittiin yli vuosi sitten. Häntä ei kuitenkaan kutsuttu vankilaan kärsimään tuomiotaan, kunnes 14. syyskuuta kaksi siviiliasuista tiedustelupalvelun agenttia saapui hänen kotiinsa.

Samana päivänä toinen iranilaisarmenialainen pastori, Joseph Shahbazian, vapautettiin Evinin vankilasta. Hänet oli tuomittu samasta ”rikoksesta” kuin Anooshavan, mutta hänet armahdettiin.

Article18-järjestön johtaja Mansour Borji sanoo, että Anooshavanille annettu määräys ilmoittautua vankilassa osoittaa, että ”Iranin viranomaisten yleinen suhtautuminen kristittyjä kohtaan ei ole muuttunut”.

”Tänä vuonna olemme nähneet useiden kristittyjen vapautuneen vankilasta, mutta Iranin oikeusjärjestelmän mielivaltaisuudesta kertoo se, että nyt henkilö on joutunut vankilaan samojen syytteiden ja samojen tekojen vuoksi, mistä toisia on armahdettu tai vapautettu, tai heidän tuomioitaan on lyhennetty.”

Borji lisäsi, että on epäselvää, miksi Anooshavan joutui odottamaan niin kauan kutsua vankilaan, mutta ”tämän pitkän odotuksen inhimillistä vaikutusta ei voi aliarvioida”.

”Ihmiset toki haluavat viettää mahdollisimman paljon aikaa perheensä ja rakkaittensa kanssa, mutta pään yllä jatkuvasti häilyvä uhka tulevasta vankeudesta on jo itsessään eräänlaista kidutusta”, Borji sanoi.

Uskollisen palvelutyön kallis hinta

Anooshavan pidätettiin yli kolme vuotta sitten, kun hänen kotiinsa tehtiin ratsia. Lopulta hänet ja kaksi kristinuskoon kääntynyttä, Abbas Soori ja Maryam Mohammadi, tuomittiin. Abbas ja Maryam eivät kuitenkaan saaneet vankeustuomioita.

Kymmenen vuoden vankeutensa lisäksi Anooshavania odottaa vapautumisensa jälkeen 10 vuotta ”sosiaalisten oikeuksien menetystä”.

Kaikki kolme olivat hakeneet korkeimmalta oikeudelta uutta oikeudenkäyntiä, mutta siihen ei suostuttu.

Armenialais- ja assyrialaiskristityillä on jonkinasteinen uskonnonvapaus – omilla kielillään – mutta farsin kielellä jumalanpalveluksia järjestäneet seurakunnat on suljettu järjestelmällisesti viimeisten 15 vuoden aikana eikä farsinkielisiä jumalanpalveluksia saa enää pitää.

Sen vuoksi jatkuvasti kasvavalla islamista kristinuskoon kääntyneiden iranilaisten joukolla, jotka ovat pääasiassa farsinkielisiä, on suuri tarve löytää itselleen seurakunta ja joku, joka voi ohjata heitä uskossa eteenpäin. Jotkut uskolliset pastorit, kuten Anooshavan, palvelevat heitä salaa kodeissaan kokoontuvissa kotiseurakunnissa ja maksavat siitä kalliisti kiinni jäädessään.

Marttyyrien Ääni tukee yhteistyökumppanin kautta iranilaisten kristityiksi kääntyneiden opetuslapseuskoulutusta, jonka jälkeen he palaavat toimimaan maanalaisessa seurakunnassa kotimaassaan. Tätä tärkeää työtä voi tukea lahjoittamalla viitteellä 871 381.

Millainen maa Iran on uskoville, lue lisää kartasta.

Lähde: Article18

Iranilaisen uskovan 10 vuoden tuomio lyhennetty

Teheranilainen vetoomustuomioistuin on lyhentänyt kymmeneksi vuodeksi tuomitun uskovan tuomiota kahteen vuoteen. Joseph Shahbazian on armenialaiskristitty, joka tuomittiin jumalanpalvelusten pitämisestä kotonaan. Hän on ollut yhdeksän kuukautta vangittuna Evinin vankilassa. Keskiviikkona 24.

Lue lisää »

”Rohkeita avauksia Irakissa ja Iranissa” – TV7

Tässä Marttyyrien Äänessä keskustellaan Irakista ja Iranista, joissa kristittyjen määrä on pienentynyt. Kaikesta huolimatta Jumala toimii vainojen ja haasteiden keskellä. Satu Panulan haastateltavana toiminnanjohtaja Hannu Lahtinen. Ohjelma on uusinta.

”Rohkeita avauksia Irakissa ja Iranissa” – TV7

Tässä Marttyyrien Äänessä keskustellaan Iranista ja Irakista, missä kristittyjen määrä on pienentynyt. Kaikesta huolimatta Jumala toimii vainojen ja haasteiden keskellä. Satu Panulan haastateltavana toiminnanjohtaja Hannu Lahtinen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print