Your Cart

Iranilaisen uskovan 10 vuoden tuomio lyhennetty

Joseph Shahbazian. Kuva: MEC

Teheranilainen vetoomustuomioistuin on lyhentänyt kymmeneksi vuodeksi tuomitun uskovan tuomiota kahteen vuoteen.

Joseph Shahbazian on armenialaiskristitty, joka tuomittiin jumalanpalvelusten pitämisestä kotonaan. Hän on ollut yhdeksän kuukautta vangittuna Evinin vankilassa.

Keskiviikkona 24. toukokuuta pidetyssä vetoomusoikeudenkäynnissä tuomio lyhennettiin kahteen vuoteen.

Oikeus ei löytänyt ”riittävästi todisteita enimmäisrangaistuksen langettamiseksi”.

Myös hänelle määrätty kahden vuoden maansisäinen karkotus tuomion päättymisen jälkeen kumottiin.

Joseph pidätettiin yhdessä ainakin 37 muun uskovan kanssa tiedusteluviranomaisten koordinoidussa ratsiassa, jotka tehtiin kahden päivän aikana kolmessa kaupungissa kesällä 2020. Uskovien joukkoon oli soluttautunut ilmiantaja, joka oli onnistunut voittamaan heidän luottamuksensa.

Vaikka hän armenialaiskristittynä saakin harjoittaa uskoaan armenian kielellä, hän oli opettanut islamista kääntyneitä farsin kielellä, mikä on laitonta.

Toukokuussa 2022 Joseph ja kuusi muuta kristittyä olivat tuomiolla vallankumoustuomioistuimen edessä Teheranissa.

Heitä syytettiin “kansallisen turvallisuuden vastaisista teoista sionistista kristinuskoa edistämällä kotiseurakuntaan osallistumalla tai sitä johtamalla”.

Tuomiosta valitettiin, mutta elokuussa 2022 oikeus piti tuomion voimassa ja Joseph kutsuttiin kärsimään tuomionsa.

Vapautuessaan Josephilla on silti edessään kahden vuoden kielto osallistua minkään poliittisen tai sosiaalisen ryhmän toimintaan, eikä hän saa sinä aikana myöskään matkustaa ulkomaille.

Lisäksi hänen on ilmoittauduttava poliisiasemalla neljännesvuosittain.

Kohtuuttomat takuuvaatimukset

Josephin perheelle kerrottiin ensin, että takuusumma olisi 300 miljoonaa tomania (noin 13.000 euroa), ja että vastoin vallitsevaa käytäntöä summa pitää maksaa käteisellä. Perhe onnistui suurella vaivalla kokoamaan vaaditun summan. He menivät rahat mukanaan oikeustalolle maksamaan takuut, mutta heille kerrottiinkin, että takuusumma oli kymmenkertaistettu, noin 130.000 euroon. Tämä on kaksi kertaa suurempi summa, kuin kenenkään iranilaiskristityn vapauden hinnaksi tähän mennessä asetettu.

Vaikutti siltä, että takuusumma asetettiin tarkoituksella niin korkeaksi, että perhe ei pystyisi sitä maksamaan.

Joseph oli ollut pidätettynä seitsemän viikkoa, kun hänen vaimonsa ja poikansa lopulta saivat tavata hänet.

Sitä, missä häntä oli pidetty, ei saatu selville sillä Joseph tuotiin oikeustalolle silmät sidottuina ja hänen silmänsä oli sidottu myös aina kun hänet päästettiin ulos sellistä.

Lopulta noin kahden kuukauden pidätettynä olon jälkeen hänen perheensä onnistui kokoamaan noin 100 000 euroa takuusummaksi, jota vastaan hän pääsi kotiin odottamaan tuomiotaan.

Lähteet: Article18, Mohabat News, Middle East Concern

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print