Your Cart

Iran

Millainen maa?

Ajatollah Khomeinin johtama islamilainen vallankumous vuonna 1979 loi maailman ainoan shiiaislamilaisen teokratian ja muutti elämän Iranissa perusteellisesti viimeistä piirtoa myöten. Nykyään monet niistä, jotka aikanaan sitoutuivat elämään islamin sääntöjen mukaan, ovat täynnä epätoivoa.

Tämä pettymys on avannut uusia ovia evankeliumille, joka parhaillaan leviää maassa sekä kristillisen median että Iranin kasvavissa kotiseurakunnissa vaikuttavien rohkeiden evankelistojen välityksellä.

Hallitus yrittää kuitenkin jatkuvasti tehdä tyhjäksi tämän liikehdinnän. Pastoreita ja tavallisia uskovia pidätetään, kidutetaan ja pannaan vankilaan usein, ja heidän perheitään ahdistellaan. Jotkut päättävät paeta maasta, koska heillä ei ole muuta vaihtoehtoa.

Yleiset uskonnot

Hallinto luokittelee yli 97 prosenttia iranilaisista muslimeiksi, mutta huomattava osa väestöstä on luopunut islamista ja monet ovat tulleet uskoon.

Mitä tarkoittaa olla kristitty tässä maassa?

Kristittyjä vainoavat viranomaiset, erityisesti Vallankumouskaarti ja tiedustelupalvelu MOIS, joilla on ilmiantajaverkosto jokaisessa kaupungissa. Myös perhe, ystävät ja yhteisön jäsenet voivat vainota islamin jättäneitä, kun tieto kääntymyksestä tulee julki.

Iranin hallinto on maailman tyrannimaisimpia hallintojärjestelmiä. Islamista luopuminen on laitonta, ja kristityt ovat jatkuvasti vaarassa joutua vankilaan tai syytetyksi väärin perustein ”kansallisen turvallisuuden vastaisesta toiminnasta”, mikäli he omistavat Raamatun, kertovat Kristuksesta tai osallistuvat kotiseurakuntien toimintaan. On tavanomainen käytäntö antaa kristityille potkut töistä, ja uskovaksi tiedetyn on vaikea saada työpaikkaa tai vuokrata asuntoa.

Islamista kääntyneiden on kokoonnuttava salaa kodeissa. Iraniin lähetetään kristillisiä radio- ja televisio-ohjelmia sekä salakuljetetaan Raamattuja ja muuta kristillistä kirjallisuutta.

"Perinteiset kristityt", eli armenialais- ja assyrialaiskristityt, saavat harjoittaa uskoaan vapaammin, mutta he eivät saa olla tekemisissä islamin hyljänneiden kanssa eivätkä ottaa heitä vastaan seurakuntiinsa. Saarnaaminen farsin kielellä, jota suurin osa islamin jättäneistä puhuu, on kielletty.

Lukuisia kristittyjä on parhaillaan vangittuina jopa kymmenen vuoden tuomioita kärsimässä, ja useat muut odottavat tuomiota.

Raamatut

Suurin osa kristinuskoon kääntyneistä iranilaisista puhuu farsia, mutta farsinkielisten Raamattujen omistaminen, painaminen, maahantuonti ja jakelu on laitonta. Koska Raamattuja on niin vaikea hankkia, ne ovat iranilaisille kristityille kallisarvoisia aarteita. Vain harvoilla on oma kappale Jumalan Sanaa.

Marttyyrien Äänen työ Iranissa/iranilaisten parissa

  • Tukea kristinuskoon kääntyneiden konferenssiin, jossa varustetaan ja opetetaan maanalaisen seurakunnan jäseniä.
    • Lahjoitusviite Iranin-työlle: 871 381