Your Cart

Iran – Pastori “armahdettu”, vapautettu vankilasta!

Joseph Shahbazian. Kuva: MEC

Iranilaisarmenialainen pastori Joseph Shahbazian on ”armahdettu” torstai-iltana 14. syyskuuta, ja hänet on vapautettu Teheranin Evinin vankilasta, jossa hän oli vangittuna hieman yli vuoden.

Pastori oli viime vuonna tuomittu 10 vuodeksi vankilaan kotiseurakunnan johtamisesta kotonaan. Tämän vuoden toukokuussa 59-vuotiaan Josephin tuomio lyhennettiin kahteen vuoteen.

Sen jälkeen Joseph anoi lomaa tai mahdollisuutta kärsiä loput tuomiostaan kotona elektronisella rannekkeella valvottuna. Mutta torstai-iltana hänet kutsuttiin Evinin vankilan toimistoon ja hänelle kerrottiin, että hänet on ”armahdettu”.

Hänelle annettiin tunti aikaa koota omaisuutensa, ja hänet päästettiin vapaaksi vankilasta. Hän sai palata kotiin perheensä luo, jossa häntä vastassa oli muun muassa yhdeksän kuukauden ikäinen lapsenlapsi, Josephin ensimmäinen, joka oli syntynyt hänen vankeutensa aikana.

Joseph on sairastellut 13 kuukautta kestäneen vankeutensa aikana, mutta moneen kuukauteen häntä ei päästetty lääkäriin ja senkään jälkeen hänelle ei kerrottu, mikä hänen diagnoosinsa oli.

Äskettäin hän sai kuitenkin sattumalta tietää, että hänen epäillään sairastavan vakavaa sairautta, mutta sitä ei tiedetä, liittyykö ”armahdus” tähän.

Joseph oli jo aiemmin ollut oikeutettu ehdolliseen vapauteen, johon vangeilla on oikeus heidän kärsittyään kolmanneksen tuomiostaan. Hän ei kuitenkaan anonut sitä, sillä ehdollinen vapaus olisi käytännössä tarkoittanut, että hän ei olisi enää saanut jatkaa toimintaa, jonka vuoksi hänet oli nyt vangittu – eli järjestää kotiseurakunnan kokoontumisia kristinuskoon kääntyneille.

Armenialais- ja assyrialaiskristityillä on jonkinasteinen uskonnonvapaus – omilla kielillään – mutta farsin kielellä jumalanpalveluksia järjestäneet seurakunnat on suljettu järjestelmällisesti viimeisten 15 vuoden aikana.

Sen vuoksi farsinkielisillä uskovilla ei ole paikkaa, missä kokoontua.

Tämä on johtanut kotiseurakuntien määrän jatkuvaan kasvuun. Ne kokoontuvat yksityiskodeissa, kuten Josephin tapauksessa. Nämä on kuitenkin julistettu laittomiksi ja niitä nimitetään ”vihamielisiksi ryhmiksi”. Kotiseurakuntien toimintaan osallistuvia pidätetään ja vangitaan ”kansallisen turvallisuuden vastaisista teoista” tuomittuina.

Iranilaisten kristittyjen uskonnonvapautta puolustavan Article18-järjestön johtaja Mansour Borji, kommentoi:

”Kiitämme Jumalaa Josephin vapautumisesta, mutta hänen ei olisi pitänyt joutua vangituksi alun perinkään vain siksi, että hän toteutti perustuslaillista oikeuttaan harjoittaa uskoaan.

Josephin kaltaisiin uskoviin jatkuvasti kohdistuvista väärinkäytöksistä huolimatta iloitsemme tästä harvinaisesta hyvästä uutisesta etenkin sen jälkeen, kun pelkästään viimeisten kolmen kuukauden aikana Iranissa on pidätetty yli 100 kristittyä.”

Joseph oli ylläpitämällämme uskonsa tähden vangittujen osoitelistalla, jolle edelleen jää neljä iranilaista uskovaa. Kiitos kaikille hänelle tervehdyksiä lähettäneille!

Lähde: Article18

Iranilaisen uskovan 10 vuoden tuomio lyhennetty

Teheranilainen vetoomustuomioistuin on lyhentänyt kymmeneksi vuodeksi tuomitun uskovan tuomiota kahteen vuoteen. Joseph Shahbazian on armenialaiskristitty, joka tuomittiin jumalanpalvelusten pitämisestä kotonaan. Hän on ollut yhdeksän kuukautta vangittuna Evinin vankilassa. Keskiviikkona 24.

Lue lisää »

”Rohkeita avauksia Irakissa ja Iranissa” – TV7

Tässä Marttyyrien Äänessä keskustellaan Iranista ja Irakista, missä kristittyjen määrä on pienentynyt. Kaikesta huolimatta Jumala toimii vainojen ja haasteiden keskellä. Satu Panulan haastateltavana toiminnanjohtaja Hannu Lahtinen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print