Your Cart

Iranilaisarmenialaiselle uskovalle 10 vuotta vankeutta

Anooshavan Avedianilla on edessään kymmenen vuotta kaltereiden takana. Kuva: MEC/Article18

Iranilaisarmenialaisella uskovalla on edessään 10 vuotta vankeutta, koska hän opetti toisia uskovia kodissaan. Pahamaineisen tuomarin mukaan kyseessä oli ”pyhän islamin vastainen ja sitä rikkova propaganda”.

Anooshavan Avedian, joka juuri täytti 60 vuotta, tuomittiin huhtikuussa yhdessä kahden hänen kotiseurakuntaansa kuuluvan kanssa. Abbas Soori, 45, ja Maryam Mohammadi, 46, ovat molemmat kristinuskoon kääntyneitä. He saivat tukun erilaisia tuomioita, jotka eivät kuitenkaan vie heitä vankilaan.

Vuosikymmenen kestävän tuomionsa ohella Anooshavan sai 10 vuotta ”sosiaalisten oikeuksien menetystä”. Tämä tarkoittaa, että vapauduttuaan esimerkiksi hänen työmahdollisuutensa ovat rajattuja.

Abbas ja Maryam saivat hekin 10 vuotta samaa oikeuksien menetystä. He eivät myöskään saa kahteen vuoteen matkustaa ulkomaille, he eivät saa kuulua mihinkään poliittiseen tai sosiaaliseen ryhmään, eivätkä he saa asua kotiprovinssissaan Teheranissa tai sitä ympäröivissä provinsseissa.

Karkotus Teheranista on erityisen kova isku Maryamille, jolla on siellä oma yritys ja paikallinen asiakaskunta.

Lisäksi Abbas ja Maryam saivat noin 2000 euron sakot ja heidän on käytävä säännöllisesti ilmoittautumassa tiedustelupalvelu MOIS:n toimistossa.

Heidät tuomitsi vallankumoustuomioistuimen tuomari Iman Afshari, joka on viime vuosina saanut maineen kovimpien tuomioiden antamisesta kristityille.

Pidätys ja tuomio

Iranilainen kotiseurakunta koolla.

Anooshavan, Maryam ja Abbas pidätettiin elokuussa 2020. Noin 30 tiedustelupalvelun agenttia teki ratsian Anooshavanin kotiin Koillis-Teheranissa, jossa noin 18 uskovaa, osa heistä Anooshavanin perheenjäseniä, oli koolla rukoilemassa.

Kaikki Raamatut ja puhelimet takavarikoitiin. Heidän oli myös täytettävä lomake, jossa kysyttiin heidän henkilötietonsa sekä salasanat ja käyttäjätunnukset puhelimiin ja sosiaalisen median tileille.

Useita paikallaolijoita pidätettiin, myös Anooshavan, Maryam ja Abbas, ja vietiin Evinin vankilaan Teheraniin.

Maryam ja Abbas vapautettiin kahta päivää myöhemmin, mutta seuraavalla viikolla heidät kutsuttiin takaisin ja heitä molempia pidettiin 26 päivää eristysselleissä. Tuona aikana heihin kohdistettiin psykologista kidutusta ja useita pitkiä kuulusteluja.

Oikeudenkäynti vallankumoustuomioistuimessa pidettiin 10. huhtikuuta ja tuomio ilmoitettiin seuraavana päivänä.

Oikeudenkäynnissä heitä itseään ja heidän uskoaan pilkattiin.

Ainoat todisteet heitä vastaan olivat MOIS:n agenttien laatimat raportit, jotka sisälsivät painostuksen alla tehdyt ”tunnustukset”.

Anooshavan ja Abbas ovat naimisissa ja heillä kummallakin on kaksi lasta, Maryam on kihloissa.

Iran on pitkään ja sitkeästi väittänyt, että maassa on uskonnonvapaus. Väitettä he ovat perustelleet sillä, että ”perinteiset” kristityt, kuten armenialaiset ja assyrialaiset, saavat kokoontua vapaasti ja heillä on omat kirkkonsa. Nyt kuitenkin Anooshavanin tuomio osoittaa jälleen kerran, että väite ei edes tällä perusteella pidä paikkaansa.

Lähteet: Article18, Middle East Concern

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print