Your Cart

Iranilaisia kristittyjä kutsuttu kärsimään tuomioitaan

Vasemmalta oikealle: Malihe Nazari, Mina Khajavi, Joseph Shahbazian, Sonya Sadegh, Masoumeh Ghasemi. Kuva: MEC/Article18

Elokuun loppupuolella viisi iranilaista kristittyä määrättiin ilmoittautumaan Evinin vankilaan Teheranissa.

He ovat osa noin 30 uskovan ryhmää, joiden kokoontumiseen Teheranissa viranomaiset tekivät ratsian kesäkuun lopulla vuonna 2020. Pidätetyiksi joutuivat muiden muassa iranilais-armenialainen pastori Joseph Shahbazian sekä kristinuskoon kääntyneet Mina Khajavi, Malihe Nazari, Somayeh (Sonya) Sadegh ja Sonyan äiti Masoumeh Ghasemi.

Tämän vuoden kesäkuussa tuomari Iman Afshari tuomitsi heidät ”laittomien järjestöjen (kotiseurakunnat) perustamisesta sekä niissä toimimisesta Iranin turvallisuuden horjuttamiseksi”.

Joseph (58) tuomittiin 10 vuodeksi vankilaan. Mina (59) ja Malihe (48) saivat molemmat kuusi vuotta vankeutta. Sonyan tuomio oli vuosi vankeutta, Masoumehilla neljä vuotta.

Vankeutensa päätteeksi Josephia odottaa kaksi vuotta maan sisäisessä karkotuksessa syrjäisellä seudulla Kaakkois-Iranissa. Lisäksi hän ei kahteen vuoteen saa matkustaa ulkomaille eikä hän saa olla jäsenenä missään yhteiskunnallisessa tai poliittisessa ryhmässä.

Tuomioista valitettiin, mutta elokuussa oikeus piti tuomiot ennallaan.

Evinin vankilaan

Elokuun lopulla heidät kutsuttiin Evinin vankilan syyttäjän puheille.

Minan jalka oli tuolloin kipsissä, sillä se oli juuri murtunut. Hän sai jäädä vapaaksi lääkärintodistusta vastaan, kunnes hänen jalkansa on parantunut.

Tytär ja äiti, Sonya ja Masoumeh, saivat tietää selviävänsä sakoilla. Sonyan sakko on noin 1300 euroa ja Masoumehin noin 800 euroa.

Joseph vietiin suoraan kärsimään kymmenen vuoden tuomiotaan ja Malihe vietiin Evinin vankilan väliaikaiselle karanteeniosastolle, jonka jälkeen hänet siirrettäneen varsinaisen vankilan puolelle kärsimään kuuden vuoden tuomiotaan.

Kristinuskoon kääntyneiden määrä kasvaa nyt Iranissa vauhdilla. Tätä kasvua hillitäkseen viranomaiset ovat ryhtyneet vangitsemaan erityisesti seurakuntien johtohahmoja, kuten nyt kävi Josephille. Viranomaisten epätoivosta kertonee jotain se, että Joseph on syntyjään armenialaiskristitty, joiden on väitetty saavan harjoittaa uskoaan vapaasti.

Joseph todennäköisesti olisikin välttänyt vankilaan joutumisen, jos hän ei olisi toiminut kristinuskoon kääntyneiden entisten muslimien pastorina. Vaikeuksilta säästyäkseen suurin osa armenialais- ja assyrialaiskristityistä ei haluakaan olla tekemisissä islamin hyljänneiden kanssa, eikä heitä esimerkiksi oteta vastaan heidän seurakuntiinsa. Koska niin monet iranilaiset nyt kääntyvät Kristuksen seuraajiksi, pastoreista ja opetusmateriaaleista on huutava pula.

Heidän puolestaan pyydetään rukoilemaan:

  • Että Jumala rohkaisisi ja vahvistaisi Josephia ja Malihea heidän sopeutuessaan vankilaelämään Evinissä.
  • Että Minan jalka parantuisi hyvin.
  • Että Iran lakkaisi vainoamasta kansaansa heidän vakaumuksensa vuoksi ja Josephin ja Malihen kaltaiset vangit pääsisivät vapaiksi.

Lähteet: Middle East Concern, Article18

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print