Your Cart

Eritrea – Yli 80 nuorta kristittyä vapautettu vankilasta

29.12.2023
Mahalian-ylistysryhmä esiintymässä. Lähde: Release Eritrea

Eritreassa on vapautettu yli kahdeksankymmentä nuorta kristittyä, jotka kuuluvat Mahalian-ylistysryhmään. Suurin osa heistä on hieman yli 20-vuotiaita. Yli sata tällaista nuorta pidätettiin pääkaupungissa Asmarassa tämän vuoden huhtikuussa, kun he olivat nauhoittamassa ylistysvideota. Heidät vietiin Mai Serwan vankilaan.

Pidätyksen jälkeen vanginvartijat painostivat nuoria allekirjoittamaan lupauksen, että he eivät enää kokoontuisi yhteen kristillisiin tapaamisiin. Tämän kaltainen painostus on Eritreassa yleistä kristittyjen vankien kohdalla. Jotkut ovat sinnikkäästi kieltäytyneet allekirjoittamasta, jopa kidutuksesta huolimatta. Toiset taas ajattelevat, että painostuksen edessä tehty allekirjoitus ei ole sitova.

Isoin joukko näistä nuorista, yli 50 nuorta, vapautettiin jo syyskuussa. Sen jälkeen heitä on vapautettu lisää, yleensä pienissä muutaman hengen ryhmissä. Toivotaan, että loputkin yhä vangittuina olevat vapautetaan pian.

Mahalian-ylistysryhmän toiminta ei ollut salaista, sillä he olivat jo vuonna 2022 julkaisseet YouTubessa ylistysvideon. Ryhmään kuuluu uskovia eri seurakunnista, mutta heitä yhdistää halu kokoontua yhteen laulamaan ja nauhoittamaan ylistyslauluja.

Toukokuussa 2002 Eritrea kielsi neljää uskonnollista ryhmää lukuun ottamatta kaikki muut. Toimintaansa saivat jatkaa ortodoksit, katoliset, luterilaiset ja muslimit. Sen jälkeen tuhansia kiellettyihin ryhmiin – ja myös sallittuihin – kuuluvia kristittyjä on vangittu, osa heistä on kuollut vankeudessa.

Yhtäkään pidätettyä vastaan ei ole nostettu virallisia syytteitä. Sen sijaan monia on kidutettu ja vaadittu kieltämään uskonsa, tai lupaamaan, että he eivät enää ole yhteydessä toisiin kristittyihin, edes häiden tai hautajaisten merkeissä.

Viranomaisten asenne kristittyjä kohtaan ei ole muuttunut, mutta viime aikoina vapautuksia on ollut pidätyksiä enemmän. Tällä hetkellä Release Eritrea -järjestö arvelee, että uskonsa tähden vangittuja kristittyjä on Eritreassa kolmisen sataa.

Suomen Marttyyrien Ääni tukee Iso-Britannian Marttyyrien Äänen, eli Release Internationalin, kautta uskonsa tähden vangittujen perheitä muun muassa antamalla apua heidän elinkustannuksiinsa, mutta myös henkisen ja hengellisen tuen muodossa. Tätä työtä voi tukea Marttyyrien perheet -viitteellä, 871 336.

Lue lisää Eritrean uskovien tilanteesta karttasivumme Eritrea-osiosta.

Lähteet: Release Eritrea, Church in Chains

VOM Siskot – Yoditin perheen pako Eritreasta

Vuonna 2002 Eritrean hallitus julisti laittomiksi kaikki muut uskontokunnat paitsi sunni-islamin, Eritrean ortodoksikirkon, roomalaiskatolilaisuuden ja luterilaisuuden. Muut uskonnolliset ryhmät, kuten helluntailaisuus, ovat maassa laittomia. Hallitus valvoo tiukasti kuitenkin myös hyväksyttyjä

Lue lisää »

Eritrea – Vainottujen uskovien tukena

Eritreassa evankelisten kristittyjen vaino on ollut viimeisen kahden vuoden aikana ankarampaa kuin koskaan, kertoo Release Eritrea -järjestön johtaja tri Berhane Asmelash. Hallinnon määrättyä kaikki evankeliset seurakunnat suljettaviksi vuonna 2002, tuhansia

Lue lisää »

”Yoditin perheen pako Eritreasta”- Radio Dei

Punaisenmeren rannalla sijaitsevassa Eritreassa vallitsee totalitaristinen hallinto, joka pyrkii kontrolloimaan ihmisten jokaista elämänaluetta. Jotkut ovat verranneet Eritreaa Pohjois-Korean ”erakkovaltakuntaan”, sillä se on maailman salaperäisimpiä ja eristäytyneimpiä maita. Kristityt kärsivät äärimmäisestä

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print