Your Cart

VOM Siskot – Yoditin perheen pako Eritreasta

Yodit.

Vuonna 2002 Eritrean hallitus julisti laittomiksi kaikki muut uskontokunnat paitsi sunni-islamin, Eritrean ortodoksikirkon, roomalaiskatolilaisuuden ja luterilaisuuden. Muut uskonnolliset ryhmät, kuten helluntailaisuus, ovat maassa laittomia. Hallitus valvoo tiukasti kuitenkin myös hyväksyttyjä kirkkokuntia ja niiden sanomaa. Kristittyjä ahdistellaan, pidätetään ja vangitaan.

Evankelisten seurakuntien on kokoonnuttava salaa Eritreassa. Viranomaiset pyrkivät aktiivisesti soluttautumaan näihin maanalaisiin seurakuntiin ja vangitsemaan niiden johtajat. Kristityille vangeille annetaan niukkoja ruoka-annoksia ja heitä pidetään laivakonteissa aavikon ääriolosuhteissa vuosien ajan.

Toiminnanjohtaja Hannu Lahtinen tapasi eritrealaisia pakolaisia Etiopian pääkaupungissa työllistämiskurssilla. Yksi hänen tapaamistaan pakolaisista oli Yodit, joka oli miehensä kanssa johtanut salaista kotiseurakuntaa Eritreassa.

Viritetty ansa laukeaa

Yodit on kotoisin Eteläisen Punaisenmeren rannalta Assabista. Hän vuokrasi miehensä kanssa talon yhdessä kristityn ystäväperheen kanssa. Talossa kokoontui salaa pieni kotiseurakunta.

Seurakunnassa kokoontui kolmisenkymmentä ihmistä, mutta kaiken tuli tapahtua matalalla profiililla. Jokainen tuli tapaamiseen yksitellen ja samoin lähti yksitellen sieltä pois. He juttelivat, lauloivat ja rukoilivat kuiskaten, ettei naapuriin vaan kuulu mitään. Tätä jatkui viiden vuoden ajan.

Kerran kotiseurakuntaan tuli uusi uskova, joka olikin soluttautuja. Kyseessä oli ansa. Yodit ja hänen miehensä vaistosivat vaaran, kun heille sanottiin, että viranomaiset tarvitsevat heidän apuaan ja heitä halutaan puhutella. He pakenivat kaupungista viime hetkellä. Pian sen jälkeen he kuulivat, että yhdeksän kotiseurakunnan jäsentä oli pidätetty. Yodit kertoo, että vaikka tapahtumista on kulunut jo vuosia, seurakuntalaiset ovat yhä vankeudessa.

Pakolaisleirin kautta uuden elämän alkuun

Perhe päätyi Adi-Harushin pakolaisleirille, missä ilmasto on hyvin kuumaa. Lapset saivat usein ihotulehduksia. Heillä oli auringonpolttamia palorakkuloita ja hautumia kuumuudesta. Neljän kuukauden ajan perhe pysyi leirillä, ennen kuin heille ilmaantui mahdollisuus jatkaa matkaa.

Lopulta he päätyivät Addis Abebaan. Tällä hetkellä he asuvat vuokralla pienessä yhden huoneen asunnossa.

Yodit pääsi työllistämiskurssille opiskelemaan pienten lasten päivähoitoa. Hän on valmistunut keväällä ja saanut todistuksen kurssilta. Hän katsoo toiveikkaasti tulevaisuuteen ja on valmis ottamaan mitä tahansa töitä vastaan. Ensin kuitenkin hän tarvitsee työluvan Etiopiaan, jotta voisi tehdä töitä. Esteitä on yhä edessä, mutta hän luottaa Jumalan apuun kaikessa.

Rukoillaan eritrealaisten kristittyjen puolesta. Muistetaan myös maasta paenneita uskovia, jotka yrittävät rakentaa elämäänsä uudestaan.

KUUNTELE:

 Yoditin haastattelu Radio Deistä tiistaina 14.11. klo 20 tai ohjelma-arkistostamme: marttyyrienaani.fi/vom-siskot-ohjelmat

TULE MUKAAN:

 Rukoilemaan marraskuun VOM Siskot -aiheen puolesta Vartti Vainotuille LIVE-rukoushetkeen Facebookiin tai YouTubeen tiistaina 14.11. klo 18 alkaen.

Tervetuloa kaikki siskot Facebookissa Marttyyrien Ääni VOM Siskot -ryhmään.

Lataa pdf tästä

”Yoditin perheen pako Eritreasta”- Radio Dei

Punaisenmeren rannalla sijaitsevassa Eritreassa vallitsee totalitaristinen hallinto, joka pyrkii kontrolloimaan ihmisten jokaista elämänaluetta. Jotkut ovat verranneet Eritreaa Pohjois-Korean ”erakkovaltakuntaan”, sillä se on maailman salaperäisimpiä ja eristäytyneimpiä maita. Kristityt kärsivät äärimmäisestä

Eritrea – Vainottujen uskovien tukena

Eritreassa evankelisten kristittyjen vaino on ollut viimeisen kahden vuoden aikana ankarampaa kuin koskaan, kertoo Release Eritrea -järjestön johtaja tri Berhane Asmelash. Hallinnon määrättyä kaikki evankeliset seurakunnat suljettaviksi vuonna 2002, tuhansia

Lue lisää »

Eritrea – 7000 päivää vankilassa

Lauantai 22. heinäkuuta oli kahden eritrealaisen pastorin 7000. päivä vankeudessa. Todd Nettleton on Yhdysvaltain Marttyyrien Äänen radiotyön johtaja ja juontaja, sekä kirjan ”Kun usko on kielletty” kirjoittaja. Nyt hän kertoo:

Lue lisää »
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print