Your Cart

Eritrea

Millainen maa?

Punaisenmeren rannalla sijaitsevassa Eritreassa vallitsee totalitaristinen hallinto, joka pyrkii kontrolloimaan jokaista elämänaluetta. Jotkut ovat verranneet Eritreaa Pohjois-Korean ”erakkovaltakuntaan”, sillä se on maailman salaperäisimpiä ja eristäytyneimpiä maita. Vuonna 2002 hallitus julisti laittomiksi kaikki muut uskontokunnat paitsi sunni-islamin, Eritrean ortodoksikirkon, roomalaiskatolilaisuuden ja luterilaisuuden. Kaikki muut uskonnolliset ryhmät ovat laittomia, ja hallitus valvoo tiukasti sekä hyväksyttyjä kirkkokuntia että niiden sanomaa. Vuosia kestänyt kommunismi, pakollinen asepalvelus ja taloudellinen lama ovat saaneet monet eritrealaiset pakenemaan maasta, heidän joukossaan myös evankelisia uskovia.

Etiopian Tigrayn alueella äskettäin käydyn sodan aikana Eritrean armeijan sallittiin ylittää raja ja tuhota eritrealaisten pakolaisleirejä ja viedä monia pakolaisia, myös kristittyjä, takaisin Eritreaan.

Viranomaiset ovat vapauttaneet joitakin kristittyjä vankeja, mutta vanginneet useita uusia ryhmiä. Vaikka vuoden 2018 rauhansopimus Etiopian ja Eritrean välillä lopetti 20-vuotisen sodan, sen hyödyt ovat olleet yksipuolisia. Etiopialaiset voivat matkustaa vapaasti molempien maiden välillä, mutta eritrealaisten matkustaminen on rajoitettua.

Näistä vaikeuksista huolimatta Eritrean maanalainen seurakunta jatkaa kasvuaan niin maassa kuin sen ulkopuolella toimivien seurakunnanjohtajien uskollisuuden ansiosta.

Yleiset uskonnot

Väestöstä suunnilleen puolet on sunnimuslimeja ja puolet ortodoksikristittyjä. Evankelisia kristittyjä on vain noin kolme prosenttia.

Mitä tarkoittaa olla kristitty tässä maassa?

Eritreassa autoritaarinen hallinto ahdistelee, pidättää ja vangitsee kristittyjä.

Evankelisten seurakuntien on kokoonnuttava salaa. Viranomaiset pyrkivät aktiivisesti soluttautumaan näihin maanalaisiin seurakuntiin ja vangitsemaan niiden johtajat.

Arviolta noin 300 uskovan tiedetään olevan vankeudessa, heidän joukossaan useita tärkeimpiä johtajia. Jotkut heistä ovat olleet vangittuina vuodesta 2004 lähtien. Vangituille kristityille ei suoda oikeudenkäyntiä eikä heidän sallita tavata perheenjäseniään, joista monet eivät tiedä missä heidän rakkaansa ovat vangittuina tai ovatko he edes enää elossa. Kristittyjä vain katoaa ja heidän otaksutaan olevan vankilassa. Näiden ”vankiloiden” olosuhteet ovat maailman ankarimpia.

Kristityille vangeille annetaan niukkoja ruoka-annoksia ja heitä pidetään laivakonteissa aavikon ääriolosuhteissa vuosien ajan. Kun pitkäaikaisvankeja vapautetaan, he joutuvat viranomaisten mustalle listalle. He eivät saa töitä, heitä pidetään jatkuvasti silmällä, ja heidän perheensä olosuhteet huononevat. He tarvitsevat edelleen monenlaista fyysistä ja emotionaalista apua.

Raamatut

Raamattuja on saatavilla, mutta viranomaiset jäljittävät jokaisen myydyn Raamatun. Kristillistä kirjallisuutta valvotaan tarkoin, ja useimpien Raamattuja haluavien uskovien täytyy salakuljettaa ne maahan. Tästä syystä monien uskovien on luettava Raamattua digitaalisten välineiden avulla.

Marttyyrien Äänen työ Eritreassa

  • Tukea uskonsa tähden vangittujen perheille yleisiin elinkustannuksiin, myös hengellistä tukea.
    • Lahjoitusviite: Marttyyrien perheet 871 336