Your Cart

Vietnam: Kristitty asianajaja hakattu

dai-thumb-250x292-2524Poliisit pahoinpitelivät kristityn asianajaja Nguyen Van Dain ja kolme hänen ystäväänsä 6. joulukuuta heidän osallistuttuaan ihmisoikeuskonferenssiin.

Van Dai matkusti aamulla 6. joulukuuta Nghe Anin provinssin Nam Danin maakuntaan järjestääkseen siellä ihmisoikeusfoorumin, joka pidettiin osana ”Vietnamin ihmisoikeusviikkoa”. Mukanaan hänellä oli kolme ystäväänsä, Trung, Minh ja Thang. Konferenssi oli yleisölle avoin ja sen tarkoitus oli kertoa Nghe Anin asukkaille heidän oikeuksistaan, kuten esimerkiksi uskonnonvapaudesta, jonka Vietnamin perustuslaki takaa. Nghe Anissa on huomattavan suuri katolilaisyhteisö, joiden oikeuksia, myös uskonnonvapautta on loukattu useita kertoja.

Konferenssiin osallistui noin 60 ihmistä. Tilaisuuden alussa poliisit tulivat ja pyysivät sen perumista. Osallistujat eivät suostuneet tähän, joten poliisit istuivat alas ja tilaisuus saatiin pidettyä häiriöttä. Konferenssin jälkeen Van Dai ja hänen ystävänsä matkustivat samassa provinssissa sijaitsevaan Quan Hanhin kaupunkiin. Sinne saavuttuaan heitä oli vastassa noin 20 siviiliasuista poliisia, jotka alkoivat hakata heitä puukepeillä olkapäihin ja reisiin.

”Sitten he vetivät minut moottoripyörän kyytiin ja veivät minut Cua Beachille noin 20 kilometrin päähän, jossa he jatkoivat kasvojeni lyömistä. He veivät minulta puhelimen, kameran, lompakon ja kaikki mukanani olleet asiakirjat. Omaisuuteni arvo oli noin 32 Vietnamin dongia (n. 1370 euroa). He veivät takkini ja kenkäni ja työnsivät minut kylmään mereen”, kertoo Van Dai Hanoissa toimiville diplomaateille lähettämässään kirjeessä.

Lopulta Van Dai onnistui lainaamaan puhelinta ja soittamaan ystävilleen, pyytäen apua. Häntä kuitenkin seurattiin ja hänet yritettiin pahoinpidellä uudelleen. Eräiden Nghe Anissa asuvien katolilaisten avustuksella Van Dai onnistui lopulta seuraavana päivänä palaamaan kotikaupunkiinsa Hanoihin.

Christian Solidarity Worldwide, Reporters Without Borders, Vietnam Human Rights Center

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print