Your Cart

Ukraina – Avustustyön uutisia paikan päältä

Juuri Moldovaan saapuneita pakolaisia.

Yli kaksi miljoonaa ukrainalaista on jo paennut Venäjän hyökkäyksen alta. Naapurimaahan Puolaan heitä on saapunut yli 1,2 miljoonaa. Pakolaisten tarpeet ovat moninaiset ja etenkin rajalla monet puolalaiset seurakunnat tekevät avustustyötä voimiensa ja kapasiteettiensa äärirajoilla. Marttyyrien Ääni lähettää apua pakeneville ukrainalaisille ja myös maassa yhä oleville. Käytännön avustustyötä koordinoi Puolan Marttyyrien Ääni. Voit tutustua kampanjasivuun täällä.

Tiistaisin pidettävässä Vartti Vainotuille -rukoushetkessämme oli tällä viikolla vieraana Puolan Marttyyrien Äänen toiminnanjohtaja Maciek Wilkosz kertomassa avustustyön tuoreimmat uutiset. Vartti Vainotuille -lähetys on katsottavissa jälkeenpäinkin Facebook-sivullamme ja Youtube-kanavallamme. Löydät sen myös tämän artikkelin lopusta.

Monet rukoushuoneet ovat pakolaisia täynnä ja kristityt majoittavat heitä kodeissaan. Itäisellä rajalla, jonka yli pakolaiset ensimmäisenä tulevat, pastorit ja sadat vapaaehtoiset tekevät uhrautuvaista työtä ympäri vuorokauden. He kuljettavat ihmisiä rajan yli, järjestävät heille majapaikan, valmistavat ruokaa, pesevät heidän vaatteensa ja antavat tulijoille puolalaiset sim-kortit, jotta he voivat olla yhteydessä rakkaisiinsa.

Suurin osa pakolaisista on naisia ja lapsia, jotka ovat saapuessaan uupuneita ja syvästi traumatisoituneita. Jotkut heistä ovat kävelleet useita kilometrejä rajalle, jossa he ovat joutuneet odottamaan ainakin 12 tuntia jäätävän kylmässä säässä. Aviomiehet ja isät ovat jääneet Ukrainaan taistelemaan hyökkääjiä vastaan.

Maciekilta kysyttiin, miltä tilanne hänestä tuntuu. ”Henkilökohtaisesti, sydämeni on pirstaleina, pystyn tuskin puhumaan siitä”, hän sanoi.

“Teemme työtä kristillisten seurakuntien ja järjestöjen kanssa. Annamme heille apua, jonka he jakavat pakolaisille. Erityisesti rajan tuntumassa seurakunnilla on valtavasti tehtävää. Annamme varoja esimerkiksi ruokaan, lääkkeisiin, bensaan ja huopiin. Joillekin seurakunnille olemme ostaneet pesukoneita, jotta he voivat pestä pakolaisten vaatteet”, Maciek kertoo.

Hän jatkaa: ”Puolalaiset kristityt kulkevat rajan yli Ukrainaan ja vievät apua mukanaan. Avustustyöntekijöiden verkosto kasvaa jatkuvasti. Annamme heillekin mitä he tarvitsevat. Tilanne elää ja tarpeet vaihtelevat päivittäin. Periaatteemme on antaa apua sinne missä sitä tarvitaan, sillä paikoitellen avustustarvikkeita on liikaa, paikoitellen aivan perusasioistakin on pulaa.”

Rukoilethan edelleen Ukrainan ja avustustyön puolesta!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print