Your Cart

Turkki – Viranomaiset kristittyjen kimpussa

24.7.2024

Turkin kaakkoisosan suurissa kaupungeissa asuvia kristittyjä palveleva Diyarbakirin protestanttisten seurakuntien säätiö perustettiin vuonna 2019. Säätiöön kohdistuu nyt viranomaisten taholta avointa syrjintää heidän yrittäessään hankkia uskonnollisille rakennuksille kaavoitettua maata uuden rukoushuoneen rakentamiseksi.

Tilanpuute vaivaa Diyarbakirin seurakuntaa, mutta toistaiseksi uutta tonttia isommalle rukoushuoneelle ei ole saatu. Kuva: ADF

Diyarbakirin seurakunnassa käy yli 100 kristittyä. Nyt se tarvitsisi suuremmat tilat kasvavan seurakunnan käyttöön. Toistuvista hakemuksista huolimatta heidän pyyntönsä on jatkuvasti joko torjuttu tai siihen ei ole vastattu. Viranomaiset väittävät, että heillä ei ole oikeutta myöntää sellaisia lupia.

”Kyseinen tontti on nimenomaan kaavoitettu uskonnolliseen käyttöön, mutta viranomaiset syrjivät seurakuntaa, koska se ei edusta maassa suosiota nauttivaa uskontoa”, kertoo ADF International -ihmisoikeusjärjestön uskonnonvapauden osaston johtaja Kelsey Zorzi. ”Järjestelmällinen byrokraattinen vaino ei ole ainoastaan vastoin perusihmisoikeuksia ja uskonnonvapautta, se rikkoo myös Turkin kansainvälisiä velvollisuuksia. Syrjinnän on loputtava.”

Seurakunta kokoontuu tällä hetkellä ahtaissa tiloissa, jotka eivät sovellu kasvavalle uskovien joukolle. Se on johtamassa oikeustaisteluun asianmukaisten tilojen puolesta.

Turkkilaisia on noin 83 miljoonaa ja suurin osa heistä muslimeja. Kristittyjä on noin 170 000. Lakiin ja byrokratiaan nojaavista esteistä on tullut tyypillinen haaste kristityille, ja heidän oikeuksiaan ja vapauksiaan rajoitetaan.

Ainakin 185 ulkomaalaista kristittyä pastoria on karkotettu Turkista vuoden 2018 jälkeen kansallisen turvallisuuden nimissä. Tyypillisesti päätöksen takana ovat yhteistyössä toimineet Turkin sisäministeriö ja tiedustelupalvelu. Pastoreiden oleskelulupa joko perutaan tai siihen merkitään koodi, jonka myötä oleskelulupaa ei voi uusia. Suurin osa heistä on asunut Turkissa vuosia, jopa vuosikymmeniä. Tiedustelupalvelun päätöksiä ei näytetä asianajajille, joten päätöksistä valittaminen on vaikeaa.

Kesäkuussa Turkin perustuslakituomioistuin piti voimassa yhdeksän ulkomaalaisen kristityn karkotuspäätökset.

Oikeus ei kuitenkaan ollut yksimielinen: perustuslakituomioistuimen puheenjohtaja tuomari Zühtü Arslan oli päätöksestä eri mieltä, mikä kertoo siitä, että karkotuksille ei ole pitävää perustetta.

Kuvasta klikkaamalla pääset tutustumaan Kartta-sivustomme Turkkia käsittelevään osioon.

Yksi aiemmin karkotetuista on Yhdysvaltain ja Kanadan kaksoiskansalainen David Byle. Hänet pakotettiin ulos Turkista vuonna 2018, kun hänen seitsenhenkinen perheensä oli asunut Turkissa 19 vuotta. Viranomaiset väittivät Bylen olevan vaaraksi yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle, vaikka hän oli voittanut aiemmat itseään vastaan esitetyt syytteet. Hänen poistuttuaan maasta hänelle määrättiin pysyvä maahantulokielto. Tämä selvisi hänelle vasta kun hän yritti palata Turkkiin perheensä luokse. Nyt koko perhe asuu Saksassa.

Turkki on myös sulkenut protestanttiset teologiset seminaarit, jonka myötä turkkilaiset uskovat ovat ulkomaalaisten pastoreiden antaman opetuksen varassa, tai heidän on käytävä hankkimassa opetusta ulkomailla. Ulkomaisten pastoreiden karkotus Turkista merkitsee siten kuristusotetta Turkin kristityistä.

Lähteet: ADF, Christian Post

Turkki häätää ulkomaisia uskovia pois maasta

Turkissa asuvaa Alia odottaa pidätys ja sen jälkeen karkotus. Turkin viranomaiset ovat kieltäytyneet uusimasta hänen oleskelulupaansa sen jälkeen, kun hänen tietoihinsa merkittiin koodi ”N82”. Alin tavoin monet muutkin evankeliset uskovat ovat saaneet tietoihinsa koodin N82 tai G87. Ensin mainittu merkitsee, että ulkomaalaisen on saatava viranomaisilta maahantulolupa. Käytännössä se tarkoittaa maahantulokieltoa,

Lue lisää »

Turkki: Vihamielisyys uskonnollisia vähemmistöjä vastaan kasvaa

Turkissa uskontonsa vuoksi sortoa kohdanneet puhuivat äskettäin Euroopan parlamentissa. Siellä puhuneet arvelivat, että Turkin poliittinen ja sosiaalinen tilanne on syynä siihen, että kristittyjen osuus Turkin väestöstä on viimeisen sadan vuoden aikana laskenut 20 prosentista 0,2 prosenttiin. Tilaisuuden järjesti ADF International -ihmisoikeusjärjestö yhdessä Euroopan konservatiivien ja reformistien kanssa. Yksi tilaisuudessa todistaneista

Lue lisää »

Turkki: Ulkomaisten pastoreiden karkotuksilla eristetään Turkin seurakuntaa

Turkki on vuoden 2018 jälkeen karkottanut tai pakottanut poistumaan maasta lähes 200 ulkomaalaista protestanttista pastoria perheineen. Tiedusteluviranomaisten mukaan he ovat olleet turvallisuusuhka, mutta miten, sitä he eivät kerro. Taustalla näyttäisi olevan tarkoitus eristää Turkin evankeliset seurakunnat ja siten heikentää niitä. Karkotukset käynnistyivät sen jälkeen, kun Yhdysvallat asetti Turkille pakotteita yhdysvaltalaisen

Lue lisää »
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print