Your Cart

Turkki: Vihamielisyys uskonnollisia vähemmistöjä vastaan kasvaa

Kristittyjen osuus Turkin väestöstä on viimeisen sadan vuoden aikana laskenut 20 prosentista 0,2 prosenttiin.

Turkissa uskontonsa vuoksi sortoa kohdanneet puhuivat äskettäin Euroopan parlamentissa. Siellä puhuneet arvelivat, että Turkin poliittinen ja sosiaalinen tilanne on syynä siihen, että kristittyjen osuus Turkin väestöstä on viimeisen sadan vuoden aikana laskenut 20 prosentista 0,2 prosenttiin.

Tilaisuuden järjesti ADF International -ihmisoikeusjärjestö yhdessä Euroopan konservatiivien ja reformistien kanssa.

Yksi tilaisuudessa todistaneista oli Mark Smith, kristitty lähetystyöntekijä, joka karkotettiin Turkista vuonna 2020 yli kymmenen asumisvuoden jälkeen.

”Rakastamme Turkkia ja haluamme toimia sen kansan hyväksi. Emme ole uhka valtiolle, maalle, tai turkkilaiselle elämäntavalle”, Smith sanoi.

Smith ja hänen vaimonsa johtivat turkinkielistä evankelista seurakuntaa 10 vuoden ajan, kunnes heidät karkotettiin ”valtion turvallisuuden vastaisen toiminnan” vuoksi.

Vuoden 2020 jälkeen Turkki on karkottanut ainakin 60 ulkomaalaista kristittyä.

”Kristityillä ja muilla uskonnollisilla vähemmistöillä ei ole mahdollisuutta vapaasti harjoittaa uskontoaan”, kommentoi ADF Internationalin edustaja, tri Georgia du Plessis.

Yhdysvaltain kansalainen Joy Subasiguller ei ollut pastori, mutta hänen turkkilainen miehensä oli. Joy karkotettiin Turkista, ja niin koko perhe joutui lähtemään maasta.

”Kristityt lähetystyöntekijät eivät voi palata maahan, jota he pitävät kotinaan, Konstantinopolin ekumeeninen patriarkaatti ei ole voinut kouluttaa papistoa 50 vuoteen, uskonnollisiin rakennuksiin kohdistuu ilkivaltaa, johon viranomaiset eivät puutu”, Plessis jatkoi. ”Nämä kertovat Turkin demokratian murenemisesta.”

Euroopan parlamentin jäsen Bert-Jan Ruissen kertoi Turkilla olevan ”syrjiviä käytäntöjä kaikkia muita uskontoja, paitsi sunni-islamia kohtaan”.

”Olemme myös nähneet uskonnollisiin vähemmistöihin kohdistuvan ilkivallan ja väkivallan yleistyvän, myös viranomaisten sekaantuminen uskonnollisten yhteisöjen sisäisiin asioihin on kasvanut.”

Turkissa muslimien ei ole laitonta kääntyä kristinuskoon, mutta niin tekevät kohtaavat ankaraa painostusta perheiltään ja yhteisöiltään, jotka usein vaativat heitä palaamaan islamiin.

Viranomaiset palkkamurhan tilaajina?

Syyskuussa Christian Solidarity Worldwide -järjestö vaati Turkin valtiota tutkimaan väitteen, jonka mukaan turvallisuusviranomaiset tarjosivat äärinationalistille ”mitä tahansa hän haluaa” palkinnoksi kolmen pastorin tappamisesta.

Elokuussa äärinationalistinen mies tunnusti Malatyassa toimivan seurakunnan pastorille Vedat Serinille, että Turkin santarmin tiedustelu- ja terrorisminvastaisen osaston jäsenet tarjosivat hänelle vuonna 2015 ”mitä tahansa hän haluaisi” palkaksi, jos hän tappaisi Serinin ja kaksi muuta pastoria.

Miehelle annettiin pastoreiden osoitteet ja kuvat, sekä ase. Sen jälkeen hänet lähetettiin Serinin rukoushuoneelle tappamaan pastori. Mies kuitenkin luopui aikeestaan, koska pastorin pieni poika oli myös rukoushuoneella soittamassa pianoa, eikä hän halunnut tappaa pastoria tämän lapsen edessä. Uuteen yritykseen hän ei enää halunnut ryhtyä, ja palautti aseen.

Vaikka Turkissa on perustuslain mukaan uskonnonvapaus, viranomaiset vaativat kaikkia uskonnollisia ryhmiä rekisteröitymään, joka tekee niiden toiminnasta vaikeaa. Viha kristittyjä ja juutalaisia kohtaan johtaa usein syrjintään, leimaamiseen ja hyökkäyksiin.

Lähteet: ADF International, Middle East Concern

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print