Your Cart

Turkki: Ulkomaisten pastoreiden karkotuksilla eristetään Turkin seurakuntaa

Evankelinen seurakunta Turkissa.

Turkki on vuoden 2018 jälkeen karkottanut tai pakottanut poistumaan maasta lähes 200 ulkomaalaista protestanttista pastoria perheineen. Tiedusteluviranomaisten mukaan he ovat olleet turvallisuusuhka, mutta miten, sitä he eivät kerro. Taustalla näyttäisi olevan tarkoitus eristää Turkin evankeliset seurakunnat ja siten heikentää niitä.

Karkotukset käynnistyivät sen jälkeen, kun Yhdysvallat asetti Turkille pakotteita yhdysvaltalaisen pastori Andrew Brunsonin vangitsemisen vuoksi. Yli 20 vuotta Turkissa asunut Brunson pidätettiin lokakuussa 2016. Kaksi vuotta myöhemmin hänet tuomittiin terrorismin avustamisesta kolmeksi vuodeksi vankeuteen, mutta hänen jo vankilassa viettämänsä ajan vuoksi hänet vapautettiin samana päivänä ja hän palasi perheineen Yhdysvaltoihin.

Soner Tufan kuuluu Turkin protestanttisten seurakuntien liittoon, joka on noin 40 seurakunnan verkosto. Hän sanoo karkotetuista 28 olleen amerikkalaisia, loput ovat olleet Britanniasta, Etelä-Koreasta, Latinalaisesta Amerikasta ja muista maista.

Epäluuloa kristittyjä kohtaan

Yhdysvaltain kansalainen Joy Subasiguller ei ollut pastori, mutta hänen turkkilainen miehensä oli. Joy karkotettiin Turkista, ja niin koko perhe joutui lähtemään maasta.

Tufanin mukaan karkotukset ovat seurausta kristittyihin kohdistuvasta epäluuloisuudesta ja vihasta. ”Samana päivänä, kun minusta tuli kristitty, vanhempi veljeni mursi nenäni. Vain siksi, että minusta tuli kristitty. Sinä päivänä hyväksyin tällaisen elämän.”

Seurakuntien ongelmana ovat myös rukoushuoneet, sillä Turkissa ei ole vapautta rakentaa evankelisia rukoushuoneita.

Lisäksi Turkissa olevat pastorit eivät pysty kouluttautumaan. Tufan kertoo: ”Turkissa ei ole raamattukoulua. Meidän on myös rukoiltava nuoren sukupolven puolesta. On hyvin vaikeaa kasvattaa uskovia lapsia Turkissa. Minulla on kolme lasta. He kaikki kävivät kouluja, joissa he olivat ainoat kristityt.”

Vihamielisyys kristittyjä kohtaan näkyy sosiaalisessakin mediassa, Tufan kertoo. ”Erityisesti sosiaalisen median kautta esitetään uhkauksia ja levitetään vihapuhetta.”

Tarkoituksellista eristämistä

Turkki on syyttänyt karkotettujen pastoreiden olevan terroristeja. Suurin osa heistä oli kuitenkin asunut Turkissa vuosien ajan, ja he olivat seurakunnissaan hyvin aktiivisia.

Tufan sanoo, että turkkilaisten kristittyjen on sopeuduttava tilanteeseen. ”Tämä osoittaa, että me tarvitsemme lisää paikallisia johtajia. Tarvitsemme lisää ihmisiä. Rukoilethan, että lähetystyöntekijöitä tulisi Turkkiin.”

”Rukoile myös karkotettujen puolesta, sillä he ovat joutuneet lähtemään maasta, jossa ovat asuneet jopa 35-40 vuotta. Turkki oli heidän kotinsa.”

Rukoile, että Turkin kristityt tuntisivat olevansa osa maailmanlaajuista Kristuksen ruumista. Tufan sanoo: ”Viranomaiset haluaisivat Turkin seurakuntien olevan yksin ja yksinäisiä. He haluaisivat katkaista suhteemme ulkomaisiin seurakuntiin.”

Lähde: Mission Network News

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print