Your Cart

Turkki

Millainen maa?

Evankeliumi levisi nykyisen Turkin yli ensimmäisellä vuosisadalla, ja alue säilyi kristityn hallinnon alla vuosisatojen ajan neljänneltä vuosisadalta alkaen. Nykyään kuitenkin vain alle prosentti turkkilaisista on kristittyjä. Turkkilaiset ovat ylpeitä maastaan, jonka teollinen kehitys ja modernisoituminen on ollut nopeaa. Valitettavasti monet turkkilaiset pitävät islamia osana kansallista identiteettiään; heidän on vaikea kuvitella luopuvansa islamista, vaikka he tuntisivat sen opetuksia hyvin vähän eivätkä harjoittaisi sen opinkappaleita. Kristityillä on Turkissa rajallinen vapaus harjoittaa uskoaan. Vaikka turkkilaisia seurakuntia on vain vähän, turkkilaiset uskovat julistavat rohkeasti Kristusta maanmiehilleen. Jatkuvat muutokset Turkin hallituksessa ovat rajoittaneet lähetystyötä ja lisänneet pienen kristityn yhteisön paineita.

Yleiset uskonnot

96 prosenttia turkkilaisista on sunnimuslimeja, jotka pitävät islamia identiteettinsä ytimenä, vaikka suurin osa heistä ei ole kovin hartaita uskossaan. Vain vajaa prosentti turkkilaisista on kristittyjä.

Mitä tarkoittaa olla kristitty tässä maassa?

Pastoreita on joutunut monimutkaisten salamurhajuonien kohteeksi, ja eräs lähetti murhattiin vuonna 2019. Muuan toinen lähetti ja kaksi turkkilaista uskovaa murhattiin raa'asti paljon julkisuutta saaneessa välikohtauksessa vuonna 2017. Evankeliointi kohtaa Turkissa merkittävää vastustusta, ja islamista kristinuskoon kääntyneitä ahdistellaan ja painostetaan kaikin tavoin. Uskovia vastustavat heidän perheensä, yhteisönsä ja kaikki viranomaistasot. Turkkilaisissa seurakunnissa on pitkään palvellut kypsiä muualta muuttaneita uskovia, joista monet ovat asuneet Turkissa vuosikymmeniä; viime aikoina Turkin hallitus on kuitenkin ottanut nämä ulkomaiset työntekijät tähtäimeensä ja ryhtynyt karkottamaan heitä maasta. Turkki on vuoden 2018 jälkeen karkottanut tai pakottanut poistumaan maasta lähes 200 ulkomaalaista protestanttista pastoria perheineen.

Raamatut

Raamattuja voi Turkissa vapaasti painaa ja levittää, mutta jakelupisteitä on harvassa.