Your Cart

Pakistanissa kuolemaan tuomitun kristityn pariskunnan tuomiot kumottu!

Shagufta ja Shafqat saavat toivottavasti pian nähdä toisensa ja lapsensa vuosien erossaolon jälkeen.

Lahoren hovioikeus on torstaina 3. kesäkuuta kumonnut jumalanpilkasta kuolemaan tuomitun kristityn pariskunnan tuomiot ja todennut heidät syyttömiksi!

Tuomarit Shahbaz Ali Rizvi ja Tariq Saleem Sheikh hyväksyivät Shagufta Kausarin (52) ja Shafqat Emmanuelin (49) tuomioistaan tekemän valituksen ja kumosivat heille langetetut kuolemantuomiot. Tuomarien mukaan todistusaineisto heitä vastaan oli ”väärennettyä, ja syyttäjän todistajien lausunnot manipuloituja”, kertoo heitä edustanut asianajaja Saif Ul Malook.

Shagufta ja Shafqat viruivat vankilassa yli kahdeksan vuotta, joista seitsemän kuolemaan tuomittuina. Toisiaan he eivät ole nähneet sen jälkeen, kun heidät vuonna 2014 tuomittiin kuolemaan. Shaguftaa pidettiin samassa sellissä, missä Asia Bibi aikoinaan oli, Multanin naistenvankilassa. Shafqatin vankila oli 250 kilometrin päässä, Faisalabadissa. Tällä hetkellä he ovat vielä toistaiseksi vankilassa.

Pariskunnan neljä lasta ovat olleet kaikki nämä vuodet sukulaisten hoivassa. Pidätyksensä aikaan Shagufta elätti perheensä siivoajana paikallisessa lähetyskoulussa Gojrassa. Shafqat loukkaantui vuonna 2004 onnettomuudessa, jonka jälkeen hän on ollut vyötäröstä alaspäin halvaantuneena, eikä niin ollen ole kyennyt töihin.

Shagufta ja Shafqat tuomittiin herjaavien tekstiviestien lähettämisestä paikalliselle imaamille. Puhelimen, josta viestit oli lähetetty, kerrottiin olleen rekisteröity Shaguftalle. Viestit oli lähetetty englannin kielellä, jota kumpikaan heistä ei osaa. Pariskunnalla tai heidän lapsillaan oli ollut kiistaa heitä syyttäneen imaamin kanssa hieman ennen kuin jumalanpilkkasyytökset heitä vastaan esitettiin.

He valittivat saamistaan tuomioista vuonna 2016, mutta siitä lähtien Lahoren hovioikeus lykkäsi tapauksen käsittelyä milloin mihinkin syyhyn vedoten.

Saif ul Malook (keskellä) jumalanpilkasta kuolemaan tuomitun Asif Masihin kanssa. Kiitos Jumalalle Saif ul Malookista! Sen lisäksi, että hän on erittäin taitava asianajaja, hän on, vaikka itse on muslimi, puolustanut useita kristittyjä jumalanpilkasta tuomittuja, asettaen oman henkensä suureen vaaraan. Kuva: Morning Star News

”Tämä tuli minulle yllätyksenä, sillä Lahoren hovioikeus oli lykännyt tapauksen kuulemista yli kuuden vuoden ajan, milloin mihinkin tekosyyhyn vedoten”, Malook kertoi. ”Uskon, että kuulemista kiirehdittiin Pakistanin hallitukseen kohdistuneen kansainvälisen paineen vuoksi, erityisesti Euroopan parlamentin huhtikuussa antaman lausunnon johdosta, jossa Pakistanin suosituimmuusasemaa EU-kaupankäynnissä vaadittiin uudelleen tarkasteluun Pakistanissa ’hälyttävästi’ lisääntyneiden jumalanpilkkasyytösten vuoksi.”

Kyseisessä EU-päätöslauselmassa mainittiin Shagufta ja Shafqat erityisesti, ja todettiin: ”Todisteet, joiden perusteella heidät tuomittiin, olivat syvästi virheellisiä.”

EU-päätöslauselma hyväksyttiin ylivoimaisesti, 662 puolesta, 3 vastaan. Äänestämästä pidättäytyi 26 jäsentä.

“Joka tapauksessa, hovioikeuden päätös perustuu tosiseikkoihin, sillä oikeus totesi heitä syyttäneen henkilön mala fide -motiivin (vilpillisyyden), sekä sen, että heitä kidutettiin tunnustuksen saamiseksi”, Malook kertoi.

”Olen hyvin iloinen, että oikeus kuunteli aidosti argumenttini todisteiden ja todistajien lausuntojen vääristelystä.”

Malook, joka tätä ennen voitti vapauden Pakistanin tunnetuimmalle jumalanpilkasta kuolemaan tuomitulle, Asia Bibille, kertoi Khatam-e-Nabuwwat -asianajajayhdistyksen asianajajien uhkailleen tuomareita parhaansa mukaan koko kolme päivää kestäneen kuulemisen ajan, ”mutta onneksi tuomarit eivät alistuneet heidän painostukseensa”.

”On mahdollista, että he valittavat hovioikeuden päätöksestä korkeimpaan oikeuteen, mutta en usko heidän mahdollisuuksiinsa.”

”On valitettavaa, että viattomat ihmiset joutuvat virumaan vankiloissa vuosien ajan valheellisesti syytettyinä”, Malook sanoi. ”Tämän täytyy loppua nyt. Syytökset ovat niin vakavia, että jopa tuomarit pelkäävät järjestää kuulemisia ja antaa päätöksiään.”

Malook kertoo, että Asia Bibin tavoin Shaguftan ja Shafqatin on lähdettävä pois Pakistanista.

”Jumalanpilkkalakien väärinkäyttöä tukevat tahot ovat kokeneet tämän päätöksen myötä vakavan takaiskun, ja olen erittäin huolissani heidän turvallisuutensa puolesta.”

Pakistanin hallinnossa työssä oleva henkilö kertoi Morning Star Newsille, että turvallisuusviranomaiset on määrätty varmistamaan pariskunnan ja heidän asianajajansa turvallisuus.

”Hallitus on valvonut tätä tapausta sen jälkeen, kun EU-päätöslauselma annettiin. Valituksen kuuleminenkin oli seurausta hallituksen väliintulosta”, lähde kertoo.

Kiitos kaikille, jotka ovat rukoilleet Shaguftan ja Shafqatin puolesta ja lähettäneet heille tervehdyksiä vankilaan! Rukoillaan edelleen, että he pääsevät turvallisesti pois Pakistanista, ja toipuvat vankeusaikansa aiheuttamista henkisistä ja fyysisistä vammoista.

Lähde: Morning Star News

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print