Your Cart

Jumalanpilkasta tuomitut Pakistanissa – Vapautus ja viivytyksiä

Nabeel Masih. Kuva: Morning Star News/The Voice Society

Jumalanpilkasta tuomittu nuori mies on päässyt vapaaksi takuita vastaan, mutta kuolemaantuomitun pariskunnan tapauksen käsittelyä on jälleen lykätty.

Lahoren hovioikeus on päästänyt takuita vastaan vapaaksi 20-vuotiaan kristityn nuoren, joka tuomittiin kaksi vuotta sitten, kun hänen oli todettu julkaisseen islamia halventava kuva Facebookissa.

Vuonna 2016 tapahtuneesta pidätyksestään saakka vangittuna ollut Nabeel Masih on nuorin Pakistanissa jumalanpilkasta tuomittu. Hän oli 16-vuotias, kun muslimiystävä syytti hänen jakaneen ja tykänneen Facebookissa kuvasta, jota pidettiin epäkunnioittavana Mekassa sijaitsevaa muslimeille pyhää Kaabaa kohtaan. Vuonna 2018 hänet tuomittiin kymmeneksi vuodeksi vankilaan.

Nyt Nabeel on siis päässyt takuita vastaan vapaaksi. Hän saa olla vapaana ainakin siihen saakka, että hänen tuomiostaan tehty valitus käsitellään. Jos valitusta ei hyväksytä, hän joutuu takaisin vankilaan kärsimään tuomionsa loppuun.

Nabeelin asianajaja Naseeb Anjum kertoo, että Nabeel tuomittiin, vaikka todistajia häntä vastaan ei ollut. Poliisit myös poistivat kyseisen kuvan Facebookista, joten syyllisyyttä ei voitu todentaa.

Asianajaja Anjum kertoo jatkavansa taistelua Nabeelin puolesta.

Avustusjärjestö Christian Solidarity Internationalille viime vuonna antamassaan haastattelussa Nabeel kertoi rukoilevansa jatkuvasti vapautumisensa puolesta, ja että hän ei tuntenut syyttäjiään kovin hyvin. ”Mutta muistan silti yhä, kuinka suuri joukko ihmisiä tunkeutui kotiimme poliisin mukana. Muisto värisyttää minua yhä. En voi unohtaa, miten isäni ja sisarukseni itkivät ja anoivat, että he eivät veisi minua. Muistan myös hyökkääjien lausumat uhkaukset.”

Pariskunta edelleen vangittuna

Shagufta Kausar ja hänen miehensä Shafqat Emmanuel.

Sama Lahoren hovioikeus on viivyttänyt jumalanpilkasta vuonna 2014 kuolemaan tuomitun pariskunnan valitusten käsittelyä toistuvasti.

Shagufta Kausarin ja hänen halvaantuneen miehensä Shafqat Emmanuelin kuolemantuomioistaan tekemänsä valituksen käsittelyä on lykätty syystä, jos toisestakin viimeisen kuuden vuoden ajan, kertoo heidän asianajajansa Saif ul-Malook.

”Tuomarit selvästi välttelevät valituksen käsittelyä”, Malook kertoo. ”Viimeisessä käsittelyssä 24. helmikuuta ja sitä edellisessä, 19. tammikuuta, olin täysin valmistautunut edustamaan heitä, mutta tuomarit poistuivat oikeussalista heti kun meidän vuoromme koitti. Vastustin lykkäämistä, mutta turhaan.”

Seuraavalle kuulemiselle ei ole annettu päivämäärää. ”Tuomarit viivyttävät käsittelyä, koska he pelkäävät, mutta nyt riittää – valitus pitäisi kuulla”, Malook sanoo. ”Pelkään asiakkaitteni puolesta.”

Shaguftan ja Shafqatin väitetään lähettäneen islamia herjaava tekstiviesti kahdelle muslimille. Pariskunta on vakuuttanut syyttömyyttään. He kertovat olevansa kouluja käymättömiä: he eivät osaa kunnolla kirjoittaa edes urdua, saati englantia, jolla kielellä viestit oli lähetetty.

Pariskunta ei ole nähnyt toisiaan vuoden 2014 jälkeen, sillä heitä pidetään eri vankiloissa, 250 kilometrin päässä toisistaan. Shagufta on samassa sellissä, jossa Asia Bibi oli Multanin vankilassa. Shafqatia pidetään Faisalabadissa sijaitsevassa vankilassa. Heillä on neljä lasta, joista sukulaiset nyt huolehtivat.

Lähde: Morning Star News

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print