Your Cart

Pakistanissa jälleen jumalanpilkkatuomio kristitylle

28.2.2024

Pakistanissa kristitty on jälleen joutunut julman jumalanpilkkalain uhriksi. Tuomari tuomitsi hänet elinkautiseen vankeuteen sosiaalisen median julkaisusta, jonka hänen sukulaisensa sanovat olleen tehdyn häneltä hävinneellä puhelimella.

Fansan Shahid pidätettiin väkivaltaisesti kotoaan maaliskuussa 2022. Kuva: Morning Star News

Fansan Shahid, 56, hakattiin kotonaan Lahoressa, kun hänet pidätettiin maaliskuussa 2022. Sen jälkeen häntä kidutettiin, kunnes hän tunnusti kirjoittaneensa herjaavan kommentin islamin profeetasta julkaisussa, jonka toinen kristitty oli jakanut, hänen vaimonsa kertoo.

Puhelin, josta kommentti oli kirjoitettu, oli kadonnut häneltä vuonna 2019.

Tuomari Zafar Yab Chadhar langetti tuomion tammikuun 24. päivänä, mutta perhe kertoo siitä vasta nyt.

”Rukoilimme Shahidin syytteiden hylkäämisen puolesta, sillä hän on syytön, mutta tuomio on murskannut toiveemme oikeudesta”, hänen sisarensa, Sonia Shahid, kertoo.

Tutkijat totesivat, että Fansan Shahidin Facebook-tili oli sisään kirjautuneena uudella puhelimella, jonka he takavarikoivat vuonna 2022, ja käyttivät sitä todisteena, että hän oli julkaissut kommentin. Hänen vaimonsa, Safia Shahid, sanoi tuolloin: ”Uskomme, että joku käytti kadonnutta puhelinta herjaavien kommenttien julkaisemiseen, sillä mieheni kadonneessa puhelimessa ei ollut salasanaa, ja hän oli sisään kirjautuneena Facebookiin.”

Fansan Shahid tuomittiin jumalanpilkkalain 295-C nojalla, josta rangaistus on kuolemantuomio, mutta tuomari Chadhar kertoi ”lieventävänä asianhaarana”, että kommentti oli julkaistu ”vain kerran”.

Lisäksi hän määräsi Fansan Shahidille 100 000 Pakistanin rupian (n. 330 euroa) sakot. Shahid tuomittiin myös jumalanpilkkalain 295-A nojalla, jossa rangaistaan uskonnollisten tunteiden loukkaamisesta, kolmeksi vuodeksi vankilaan.

Edelleen hänet tuomittiin väkivaltaisuuksien aiheuttamisesta vuodeksi vankilaan ja maksamaan 50 000 rupian sakot, sekä kolmeksi vuodeksi vankilaan uskonnollisen vihan lietsomisesta sosiaalisessa mediassa.

Sonia Shahid sanoo tuomion järkyttäneen perhettä. Fansan Shahidilla on kaksi lasta, ja perhe on joutunut pakenemaan kodistaan turvallisuutensa tähden.

Tunnettu kristitty asianajaja Lazar Allah Rakha sanoi tuomion osoittavan, että oikeus on jättänyt huomiotta puolustuksen argumentit antamatta mitään selitystä toiminnalleen.

”Lisäksi, syyttäjän todistajien lausunnoissa on silmiinpistäviä ristiriitaisuuksia, jotka vesittävät syyttäjän todisteet kokonaan”, Rakha kertoi. ”Oikeus nojasi sokeasti syyttäjän todisteisiin vertailematta syyttäjän ja puolustajan versioita.”

Rakhan mielestä Shahid on oikeutettu syytteiden hylkäämiseen, sillä syyttäjä ei onnistunut esittämään vedenpitäviä todisteita.

Aikaa hovioikeuteen valittamiselle oli annettu vain 30 päivää tuomion ilmoittamisesta.

Se, että tuomari määräsi elinkautisen tuomion, vaikka lain 295-C rikkomisesta ei voi määrätä muuta kuin kuolemantuomion kertoo, ettei tuomari itsekään uskonut Shahidin syyllisyyteen, mutta ei myöskään uskaltanut julistaa häntä syyttömäksi. Tämä on Pakistanissa tyypillistä alimpien oikeusasteiden tuomareille – yleensä jumalanpilkkatuomiot kumotaan vasta korkeimmassa oikeudessa, mutta siihen kuluu vuosia ja senkin jälkeen syyttömäksi todettu on edelleen islamistien silmissä syyllinen.

Fansan Shahid työskenteli Pakistanin rautateillä ostajana, ja hänen oli määrä päästä eläkkeelle kahdeksan vuoden päästä.

Fansan, eikä kukaan muukaan henkisesti tasapainoinen pakistanilainen, julkaisisi koskaan mitään islamia herjaavaa, sillä kaikki tietävät mitä siitä seuraa. Fansan oli myös vannottanut 24-vuotiasta tytärtään ja 22-vuotiasta poikaansa, etteivät he saa keskustella uskonnosta muslimien kanssa.

”Hänen edesmennyt isänsä oli pastori, ja Fansanilla oli hyvät suhteet islaminuskoisiin työtovereihinsa. Suurin osa hänen ystävistään on myös muslimeja”, Safia sanoi.

Lähde: Christian Daily International-Morning Star News

Pakistanissa jälleen jumalanpilkkatapaus – kaksi nuorta syytettyinä

Pakistanissa on jälleen nostettu jumalanpilkkasyytteitä kristittyjä vastaan. Tällä kertaa sen uhreiksi ovat joutuneet kaksi nuorta, naapureina asuvat 18-vuotias Adil ja 14-vuotias Simon. Vain joitakin päiviä sitten kerroimme kristitystä leskinaisesta, jota vastaan oli Pakistanissa nostettu jumalanpilkkasyytteet. Viime torstaina, 18. toukokuuta, Babar Sandhu Masih oli lepäämässä lounaan jälkeen, kun hän kuuli Lahoressa

Lue lisää »

Kristitty leskinainen Pakistanin jumalanpilkkalain uusin uhri

Kristitty leskinainen Pakistanin jumalanpilkkalain uusin uhri Pakistanilaiselle kristitylle tuiki tavallinen työpäivä arkisine tehtävineen voi osoittautua kohtalokkaaksi ja syöstä koko tulevaisuuden pois raiteiltaan. Tämä vaara uhkaa nyt kristittyä leskinaista, Musarrat Bibiä. Musarrat Bibi (46) on luku- ja kirjoitustaidoton. Hänellä on kolme tytärtä, joista kaksi vanhinta on jo naimisissa, nuorin 14-vuotias tytär

Lue lisää »

Pakistanin jumalanpilkkalaki ja kristityt: Tuomioita, syytteitä, viivyttelyä

Lukuisat pakistanilaiset kristityt ovat tälläkin hetkellä pidätettyinä tai vangittuina jumalanpilkkasyytteiden nojalla. Äskettäin jälleen yksi kristitty on saanut jumalanpilkkasyytökset päälleen, kahden veljeksen kuolemantuomiot on pidetty voimassa ja erään nuoren kristityn miehen tapauksen käsittelyä viivytellään tahallisesti. Qaisar ja Amoon – kuolemaan tuomitut Lahoressa hovioikeus on pitänyt voimassa kahdelle kristitylle veljekselle langetetut kuolemantuomiot.

Lue lisää »

”Jaranwalan kristittyjen tuskan päivä” – Radio Patmos

Marttyyrien Äänen tiimi vieraili joulukuussa Pakistanissa Jaranwalan kaupungissa, missä leimahti syvä raivo kristittyjä kohtaan viime elokuussa väitetyn jumalanpilkan takia. Viha sai aikaan mellakan, jonka aikana lukuisat kirkot ja kristittyjen kodit

”Ompelukoulutukset muutoksen tekijöinä Pakistanissa” – Radio Dei

Muslimienemmistöisessä Pakistanissa köyhien kristittyjen asema on vaikea. Lukuisat vähemmistöön kuuluvat kristityt elävät tiilentekijäkylissä ansaiten elantonsa saviselta pellolta. Kristittyjen naisten on erityisen vaikea saada kunnon koulutusta Pakistanissa. Marttyyrien Äänen järjestämät ompelukoulutukset

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print