Your Cart

Pakistanin jumalanpilkkalaki ja kristityt: Tuomioita, syytteitä, viivyttelyä

Asif Pervaiz (oikealla) on ollut vangittuna jo yhdeksän vuotta. Vuonna 2020 hänet tuomittiin kuolemaan jumalanpilkasta. Hänen tukenaan on asianajaja Saif ul-Malook (keskellä). Kuva: Morning Star News

Lukuisat pakistanilaiset kristityt ovat tälläkin hetkellä pidätettyinä tai vangittuina jumalanpilkkasyytteiden nojalla. Äskettäin jälleen yksi kristitty on saanut jumalanpilkkasyytökset päälleen, kahden veljeksen kuolemantuomiot on pidetty voimassa ja erään nuoren kristityn miehen tapauksen käsittelyä viivytellään tahallisesti.

Qaisar ja Amoon – kuolemaan tuomitut

Lahoressa hovioikeus on pitänyt voimassa kahdelle kristitylle veljekselle langetetut kuolemantuomiot.

Qaisar ja Amoon Ayubin väitettiin julkaisseen internetissä islamia herjaavaa sisältöä vuonna 2011. Molemmat ovat koko ajan vakuuttaneet syyttömyyttään. Amoon uskoo, että verkkosivu, jolla herjaava materiaali julkaistiin, oli hänen veljensä muslimiystävän tekemä ja motiivina heidän välilleen töissä syntynyt riita.

Joulukuussa 2018 heidät todettiin syyllisiksi ja tuomittiin kuolemaan.

Lahoren hovioikeuden nyt antama päätös oli luonnollisesti suuri pettymys. CLAAS kertoo, että päätöksen kuultuaan Amoon purskahti itkuun ja Qaiser oli hyvin surullinen.

Pakistanin kristittyjä puolustava CLAAS on ajanut veljesten asiaa ja valittaa seuraavaksi korkeimpaan oikeuteen, mutta käsittelyn alkaminen voi kestää vuosia. Tätäkin hovioikeuden käsittelyä odotettiin yli kolme vuotta.

Patras Masih – vuosia odotusta vankilassa

Patras Masih on odottanut oikeudenkäyntiään alkavaksi jo yli neljä vuotta. Kuva: Morning Star News

Patras Masih on ollut jo yli neljä vuotta pidätettynä jumalanpilkkasyytteiden nojalla, mutta hänen tapauksensa ei ole edennyt vielä edes alimman oikeusasteen käsittelyyn.

Patras oli 18-vuotias, kun helmikuussa 2018 hänen väitettiin jakaneen sosiaalisessa mediassa Muhammedia loukkaava kuva. Seurasi ääri-islamilaisen Tehreek-e-Labbaik Pakistanin johtamia protesteja, joiden vuoksi sadat kristityt perheet joutuivat pakenemaan kodeistaan Lahoren Shahdaran kaupunginosasta.

Patrasin asianajaja Aneeqa Maria kertoo, että oikeudet eivät halua käsitellä hänen tapaustaan Tehreek-e-Labbaik Pakistanin vuoksi. Hän sanoo, ettei ole koskaan aiemmin uransa aikana törmännyt vastaavanlaiseen syrjintään ja ennakkoluuloisuuteen.

Patrasille on anottu ehdonalaiseen pääsyä viisi kertaa Lahoren hovioikeudesta ja kerran korkeimmasta oikeudesta, mutta toistaiseksi turhaan. Pakistanin lain mukaan syytetyllä on mahdollisuus päästä takuita vastaan vapaaksi, jos tuomiota ei ole annettu kahden vuoden kuluessa eikä viivytys johdu hänestä itsestään.

Rehmat Masih – taistelu edessä

Nawab Bibin mies Zafar Bhatti tuomittiin kuolemaan tämän vuoden tammikuussa. Hän on ollut vangittuna jo kymmenen vuotta ja on tällä hetkellä pisimpään vankilassa ollut jumalanpilkasta syytetty pakistanilaiskristitty. Kuva: Release International

Rehmat Masih, 44-vuotias kahden teini-ikäisen lapsen isä, on ollut viisi kuukautta pidätettynä sen jälkeen, kun hänen väitettiin häpäisseen Koraania.

Hän on ollut 20 vuotta töissä siivoojana painotalossa, joka painattaa Koraaneja. Yrityksen omistaja ja muut työntekijät olivat useasti painostaneet häntä kääntymään islamiin, mutta Rehmat kieltäytyi.

Joulukuun 28. päivän aamuna hän meni tavanomaisesti töihinsä, missä häneltä kysyttiin avoviemäristä löytyneistä Koraanin sivuista. Rehmat vastasi, ettei tiennyt asiasta mitään. Kukaan ei ollut nähnyt, miten sivut päätyivät viemäriin, mutta Rehmat kristittynä ja kyseisen painotalon työntekijänä oli sopiva syntipukki.

Muutamaa päivää myöhemmin hänet pidätettiin. Poliisit kiduttivat häntä, jotta hän myöntäisi syyllisyytensä. Toukokuun viimeisenä päivänä pidetyssä oikeudenkäynnissä Rehmat kiisti syyllisyytensä. Poliisit uhkailivat perhettä ja sanoivat, että heidän olisi paras olla puolustamatta Rehmatia. Perhe on sittemmin joutunut pakenemaan.

Qaisarin, Amoonin, Patrasin ja Rehmatin lisäksi on lukuisia muita heidän kaltaisiaan. Pidätettyjen lisäksi koko perhe ja jopa suku kärsii. Vaikka he olisivatkin vapaita, he eivät ole sitä todella, sillä äärimuslimien viha kohdistuu heihinkin ja he ovat jatkuvassa vaarassa.

Pakistanilaiset veljemme ja sisaremme tarvitsevat Kristuksen ruumiin tukea. Muistetaan heitä rukouksissamme ja viedään rukouspyyntö eteenpäin seurakuntaan ja rukouspiireihin.

Christian Today, Christian Post, Morning Star News, AsiaNews, International Christian Concern

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print