Your Cart

Pakistan: Jumalanpilkasta syytettyjen perheiden kärsimys ei koskaan lopu

Jos olet kuullut Pakistanin kristittyjen kohtaamista ongelmista, olet varmasti kuullut myös Pakistanin jumalanpilkkalaeista. Ne ovat rikoslain kohdat 295 ja 298. Tuhannet pakistanilaiset ovat joutuneet valheellisesti niiden nojalla syytetyiksi ja etenkin uskonnolliset vähemmistöt, kuten kristityt, ovat avuttomassa asemassa syytösten edessä.

Oikeudenkäynnit kestävät vuosia ja koko yhteisö on vaarassa. On monia tapauksia, joissa koko yhteisö koteineen ja kirkkoineen on tuhottu yhtä kristittyä koskevan jumalanpilkkasyytöksen perusteella.

Yleensä parhaiten tunnetaan jumalanpilkasta syytetyn kristityn tilanne, mutta mitä tapahtuu heidän perheilleen?

Patras Masihin tapaus

Patras Masih pidätettynä. Kuva: Morning Star News

Tämän vuoden helmikuun 19. päivä kristittyä teinipoikaa, Patras Masihia, syytettiin jumalanpilkasta Shahdarassa, Lahoren laitamilla. Hänen väitettiin jakaneen herjaavaa sisältöä Whatsapissa. Vihaiset väkijoukot kerääntyivät Shahdaran ulkopuolelle, hyökkäyksellä uhkaillen. Tilanne saatiin rauhoittumaan sillä, että Patras luovutettiin poliiseille.

Yli viisi kuukautta on kulunut, ja Patrasin perhe joutuu edelleen piileskelemään. Jopa sukulaissuhde jumalanpilkasta syytettyyn voi olla äärimmäisen vaarallista. Uhkaukset ovat yleisiä, mutta syytettyjen sukulaisiin kohdistuva boikotti on yhtä musertavaa. International Christian Concern -järjestö (ICC) tapasi äskettäin perheen ja keskusteli heidän tilanteestaan.

Epävarmuus oli nähtävissä Patrasin vanhempien, sisaren ja veljen silmistä. ”Se oli kuin tuomiopäivä meille”, Patrasin äiti kertoo. ”Olin yksin kotona ja melkein pyörryin kuullessani, että poikaani syytettiin jumalanpilkasta.”

”Olen menettänyt kaiken, paitsi toivon siitä, että poikani todettaisiin oikeudessa syyttömäksi”, äiti jatkaa. ”Meillä ei ole enää mitään muuta menetettävää, sillä olemme jo menettäneet kotimme, kaiken tärkeimmän irtaimistomme, omanarvontuntomme, sukulaiset, ystävät, ja jopa lastemme tulevaisuuden.”

”Oli unohtumatonta katsella, kun kotini ryöstettiin ja tuhottiin”, hän muistelee. ”Joukot tuhosivat lähes kaiken.”

”Meidät on tuhottu”, Patrasin äiti jatkaa. ”Olemme eläneet piileskellen lähes kuusi kuukautta. Patrasin isä ja veli ovat menettäneet työpaikkansa syytösten vuoksi.”

Patrasin veljeen ja sisareen osoittaen hän sanoo: ”Heidän piti lopettaa opintonsa enkä usko, että he enää koskaan voivat jatkaa niitä. Pelkään, että syytös yhtä vastaan on tuhonnut kaikkien tulevaisuuden.”

”Perheemme ei ole turvassa”, Patrasin äiti kertoo. ”Meitä tarkkaillaan ja seuraillaan jatkuvasti. Se saa meidät tuntemaan olomme epävarmaksi ja uhatuksi. Kuka tietää mikä tulevaisuutemme on.”

”Tämä syytös on asettanut meidät autiolle saarelle, josta meillä ei ole yhteyttä muuhun maailmaan”, Patrasin isä lisää.

Myös serkun perhe kärsii

Sajid Masih matkalla sairaalaan. Kuva: Morning Star News

Patrasia vastaan esitettyjen syytösten jälkeen Sajid Masih, Patrasin serkku, pidätettiin myös. Sajid kärsi pahoja vammoja hypättyään tiedusteluviraston rakennuksen neljännestä kerroksesta pian pidätyksensä jälkeen. Sajidin mukaan häntä ja Patrasia kidutettiin. Lopulta Sajid hyppäsi ikkunasta, koska hänet määrättiin tekemään seksuaalisia tekoja serkulleen.

”Molemmat jalkani, olkapää ja leuka murtuivat useista kohti”, Sajid selittää. ”Lääkärit sanovat, että parantuminen voi viedä yli vuoden.”

Patrasin perheen tavoin myös Sajid on perheineen joutunut kärsimään.

”Kotimme oli lukittuna noin viisi kuukautta käydessämme läpi tätä vainoa”, Sajid sanoo. Hän on yhä vuoteenomana helmikuisten vammojensa vuoksi. “Kun palasimme kotiin, havaitsimme, että kaikki oli joko ryöstetty tai tuhottu.”

”Elämämme on yhä vaikeaa”, Sajid jatkaa. ”Medialle ja ulkopuolisille se oli yhden päivän uutinen. Meille se on jokapäiväistä kärsimystä.”

Sajid ja hänen perheensä pelkäävät yhä päivittäin uutta hyökkäystä. ”Aina kun pihamme pääporttiin koputetaan, me pelkäämme”, Sajid sanoi. ”Usein tuntemattomat ihmiset tulevat kyselemään minusta, ja sekin pelottaa meitä.”

”Meillä ei ole elämän ja tulevaisuuden turvaa”, Sajid selittää. ”Joku fanaatikko voi tappaa meidät minä päivänä tahansa.”

”Syytösten jälkeen morsiameni on kieltäytynyt menemästä kanssani naimisiin”, Sajid jatkaa. ”Muslimiystävät vihaavat meitä ja katsovat meitä vihaisesti. Naapurit ja sukulaiset eivät vieraile luonamme pelätessään fanaatikkojen tarkkailevan.”

”Kun jumalanpilkkasyytöksiä esitetään sinua vastaan, menetät kaiken”, Sajid toteaa. ”Ei ole turvaa, ei työtä, ei perheyhteyttä, ei sosiaalista elämää, ei koulutusta, ei tulevaisuutta, ei parisuhdetta.”

Vaikka Sajid on vapautettu, Patras on yhä poliisien hallussa jumalanpilkasta syytettynä. On todennäköistä, että alin oikeusaste antaa hänelle lähitulevaisuudessa kuolemantuomion. Patrasin ja Sajidin perheiden jatkuva kärsimys ja hyljityksi tuleminen on yleinen kokemus kaikille jumalanpilkasta syytettyjen perheenjäsenille.

Patras ja Sajid Masihin perheet ovat peloissaan ja lannistuneita, eikä ihme. Pakistanilaiset veljemme ja sisaremme tarvitsevat Kristuksen ruumiin tukea. Muistetaan heitä rukouksissamme ja viedään rukouspyyntö eteenpäin seurakuntaan ja rukouspiireihin.

Lähteet: International Christian Concern, Morning Star News

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print