Your Cart

Jumalanpilkasta Pakistanissa syytetty kristitty poikkeuksellisesti vapaaksi

Nadeem Samson.

Pakistanin korkein oikeus on määrännyt neljä vuotta vankilassa oikeudenkäyntiään odottaneen miehen päästettäväksi takuita vastaan vapaaksi.

Nadeem Samsonia syytettiin jumalanpilkasta vuonna 2017 ja hän on siitä lähtien odottanut vankilassa oikeudenkäyntiään alkavaksi. Korkein oikeus antoi päätöksensä 6. tammikuuta.

”Tämä on hyvin erityinen päätös korkeimmalta oikeudelta… ensimmäinen kerta Pakistanin oikeushistoriassa”, kertoo Nadeemia edustava lakimies Saif ul Malook. Hän uskoo, että päätös voi auttaa muitakin jumalanpilkasta syytettyjä.

Jumalanpilkasta syytettyjä ei yleensä päästetä vapaiksi odottamaan oikeudenkäyntiään.

Keskiviikkona 5. tammikuuta pidetyssä oikeudenkäynnissä Saif ul Malook pyysi tuomareilta, että he eivät antaisi jumalanpilkasta syytettyjä kohtaan tuntemansa vihan vaikuttaa päätökseensä. Hän kysyi, miten on mahdollista, että Nadeem Samson on joutunut virumaan vankilassa neljä vuotta vain siksi, että hänelle ei haluta järjestää reilua oikeudenkäyntiä. Ul Malook vetosi myös oikeudenkäyntejä koskevaan ohjeistukseen, jonka mukaan syytetty on päästettävä vapaaksi, mikäli oikeudenkäyntiä ei pidetä kahden vuoden kuluessa ja viivästys ei johdu syytetystä.

Nadeem Samsonin veli Shaqeel oli veljensä vapautumisesta kiitollinen: ”Sinä olet enkeli, Saif ul Malook, sillä enkelit toimivat ihmisissä. Sinä pelastit veljeni ja sinä pelastit Asia Bibin.”

Saif ul Malook. Kuva: Facebook

Vapaus takuita vastaan on kuitenkin vain yksi voitto raskaassa taistelussa oikeuden puolesta. Syytteet Nadeemia vastaan odottavat yhä käsittelyä Lahoren käräjäoikeudessa ja prosessi voi viedä vuosia. Sillä välin Nadeemin henki on jatkuvasti vaarassa. ”Kun Nadeem Samson menee oikeuteen, hänet voidaan tappaa milloin tahansa”, Saif ul Malook sanoi. Jumalanpilkasta syytettyjä on surmattu, kun he ovat osallistuneet oikeudenkäyntiinsä.

Kosto puoliaan pitäneelle Nadeemille

Nadeem Samson myi työkseen luontaistuotteita. Hänen yrityksensä menestyi niin hyvin, että hänellä jäi rahaa säästöön ja hän päätti tarjota lainaa vastikkeeksi ilmaisesta vuokra-asunnosta. Tällainen epävirallinen lainananto on Pakistanissa yleistä, sillä virallista lainaa on vaikea saada.

Nadeem otti yhteyttä kiinteistövälitysyritykseen, joka puolestaan saattoi hänet yhteen Sakhawat Dogarin kanssa. Dogar on muslimi, ja asuu muslimien asuinalueella. Nadeemin veli, Anjum, varoitteli veljeään ja sanoi, että kristityn on paras asua kristittyjen asuinalueella.

Nadeem ei piitannut varoituksista. Hän lainasi Dogarille 400 000 Pakistanin rupiaa, noin 2000 euroa, ja muutti Dogarin kodin yläkerrassa olevaan asuntoon. Sopimus oli, että Nadeem asuisi asunnossa 18 kuukautta. Niiden kuluttua Dogar maksaisi lainan takaisin ja Nadeem muuttaisi pois.

Kaikki sujui hyvin, kunnes vuokra-aika tuli päätökseen ja Nadeem pyysi lainaansa takaisin. Dogar kieltäytyi maksamasta.

Marraskuussa 2017 Nadeem oli yksin asunnossaan, kun FIA:n, Pakistanin keskustiedustelupalvelun, agentit tunkeutuivat sisälle. He sitoivat Nadeemin ja loivat sen jälkeen hänen nimissään Facebook-sivun, jolla he julkaisivat Muhammedia herjaavia viestejä. Anjum uskoo Dogarin lahjoneen agentit.

Nadeem pidätettiin ja häntä kidutettiin kolme päivää, kunnes hän lopulta murtui ja tunnusti julkaisseensa herjaavat viestit. Pian sen jälkeen joukkio, jonka mukana oli poliiseja, poltti Nadeemin kaiken omaisuuden ja asiakirjat, tuhoten todisteet.

Pakistanissa uskonto merkitään henkilökorttiin, joten Dogar oli alusta lähtien tiennyt Nadeemin olevan kristitty.

Rukoillaan Nadeemin turvallisuuden puolesta ja myös Saif ul Malookin turvallisuuden puolesta, sillä useita kristittyjä jumalanpilkasta syytettyjä tai tuomittuja avustaessaan hänkin on äärimuslimien suuren vihan kohteena.

Lähteet: Jubilee Campaign, Religionunplugged

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print