Rhoda Ya’u Jatau on kristitty nigerialainen 45-vuotias nainen. Hän on ollut toukokuusta lähtien vangittuna Bauchin osavaltion vankilassa. Häntä syytetään Muhammedin ja tämän koko perheen pilkkaamisesta.
Syytökset perustuvat hänen saamaansa Whatsapp-viestiin, joka hänen kerrotaan välittäneen eteenpäin. Viesti liittyi Deborah Emmanuel Yakubuun, nuoreen yliopisto-opiskelijaan, jonka toiset opiskelijatoverit kivittivät kuoliaaksi 12. toukokuuta, kun häntä syytettiin Muhammedin pilkasta.
Terveysasemalla työskennellyt Rhoda välitti työtovereilleen viestin, jossa tuomittiin Deborahin surma. Viestin nähneet muslimit syyttivät häntä jumalanpilkasta ja yrittivät löytää Rhodan, tappaakseen hänet.
Muslimijoukko tunkeutui Rhodan kotiin 20. toukokuuta. Nigerian salainen poliisi pidätti hänet ja hän on ollut pidätettynä siitä lähtien.
Rhodan asianajaja, Joshua Nasara, kertoo että Rhodaa syytetään ”julkiseen häiriöön yllyttämisestä, uskonnon halveksuntaan kiihottamisesta sekä verkkovakoilusta”.
Rhodaa on yritetty saada vapaaksi takuita vastaan, mutta yritykset ovat kaatuneet ”viranomaisten ja islamilaisten ryhmien johtajien” vastustukseen, Nasara kertoo.
Rhoda oli pidätettynä kaksi viikkoa, ennen kuin häntä vastaan nostettiin syytteet. Sen jälkeen häntä on pidetty vangittuna, sillä viranomaiset ja osavaltion muslimijohtajat viivyttävät hänen oikeudenkäyntiään.
Hakemus takuita vastaan vapautumisesta jätettiin 20. heinäkuuta. Siinä vaiheessa hän oli ollut pidätettynä kaksi kuukautta ilman oikeudenkäyntiä. Hakemus annettiin tuomarin käsiteltäväksi, mutta tuomari oli lähtenyt lomalle.
”Elokuussa hakemus annettiin toiselle tuomarille, ja hän käsitteli sitä ensimmäisen kerran 11. elokuuta”, Nasara kertoo. Päätöstä ei kuitenkaan vieläkään ole tullut.
Pastori Ishaku Dano ECWA-seurakunnasta kertoo, että syytteet Rhodaa vastaan ovat valheellisia. ”Hän välitti Whatsapp-viestin ainoastaan varoituksena enemmästä väkivallasta Pohjois-Nigeriassa, missä muslimijoukkiot aiheuttavat sekasortoa.”
”Rhodalta saamiemme tietojen mukaan viestissä varoitettiin väkivallasta ja käyttämästä halventavaa kieltä toisia uskontoja vastaan. Mutta muslimit eivät tulkinneet sitä niin”, pastori sanoo.
”Toukokuusta lähtien muslimit ovat kampanjoineet Rhodan tappamiseksi”, hän kertoo.
Bauchin osavaltio on yksi niistä Nigerian kahdestatoista osavaltiosta, jossa on voimassa myös sharia-laki maallisen lain ohella. Rhodan onneksi hänen tapauksensa ei ole siirtynyt sharia-lain alla käsiteltäväksi ja aihetta on rukoilla, että ei siirrykään.
Bauchin naapuriosavaltiossa Kanossa on niin ikään käytössä myös sharia-laki. Siellä hovioikeus linjasi äskettäin, että sharia-oikeudella on toimivalta langettaa kuolemantuomio jumalanpilkkatapauksessa.
Hovioikeus otti asiaan kantaa sen jälkeen, kun Kanon sharia-oikeus tuomitsi 22-vuotiaan laulajan, Yahaya Aminu Sharifin kuolemaan jumalanpilkasta. Hän oli julkaissut lauluja, joissa hänen katsottiin ylentäneen eräs imaami Muhammedia ylempiarvoiseksi. Kanon sharia-oikeus tuomitsi hänet kuolemaan elokuussa 2020, mutta hänelle ei tuolloin sallittu asianajajaa, joten oikeudenkäynti on määrätty järjestettäväksi uudelleen.
Lähteet: Morning Star News, ICC