Your Cart

Nigeria: Nuori kristitty naisopiskelija kivitetty kuoliaaksi islamin herjaamisesta

Deborah Emmanuel. Kuva: Daily Post

Deborah Emmanuel oli 25-vuotias kristitty opiskelija Shehu Shagarin kasvatustieteellisessä korkeakoulussa Sokotossa, luoteisnigerialaisessa Sokoton osavaltiossa.

Hänet kivitettiin ja hakattiin kuoliaaksi torstaina 12. toukokuuta, jonka jälkeen hänen ruumiinsa sytytettiin palamaan. Hänen oli väitetty herjanneen islamia tiedekuntansa WhatsApp-ryhmässä. Hän oli ilmaissut turhautuneisuutensa siitä, kuinka kristittyjä opiskelijoita syrjittiin tehtävänannossa ja tenteissä. Hän oli myös kieltäytynyt tapailemasta musliminuorukaista, joka sitten laittoi liikkeelle väitteen islamin herjaamisesta.

Deborah tiesi olevansa vaarassa, joten hän hakeutui turvaan kampuksen turvahuoneeseen. Samaan aikaan hänen ystävänsä pyrkivät löytämään taksin viemään Deborahin poliisiasemalle.

Joukko opiskelijoita ja koulun ulkopuolisia nuoria miehiä onnistui kuitenkin tunkeutumaan turvahuoneeseen ja raahaamaan Deborahin mukanaan. Koulun turvamiehet soittivat poliisit apuun, mutta he eivät saaneet raivoisaa joukkoa hallintaansa. Tapahtumista levisi video, jolla tuntematon mies raivoaa taustalla olevan liekkimeren edessä tulitikkurasia kädessään ja kertoo tappaneensa Deborahin.

Koulu on suljettu toistaiseksi.

Kaksi miestä pidätettiin myöhemmin samana päivänä. Pidätyksistä seurasi Sokoton kaupungissa mellakoita. Kolmeen kirkkoon hyökättiin ja kristittyjen kauppoja ryösteltiin. Sen jälkeen mellakoitsijat yrittivät tunkeutua Sokoton sulttaanin palatsiin vaatimaan pidätettyjen vapauttamista, mutta poliisit saivat estettyä tämän.

Kaksi pidätettyä olivat oikeuden edessä maanantaina 16. toukokuuta vakuuttamassa syyttömyyttään. Heitä syytetään ainoastaan väkivaltaan yllyttämisestä ja yleisen rauhan häiritsemisestä. Molemmat ovat rikoksia, joista voi päästä takuita vastaan vapaaksi.

Deborah saatettiin haudan lepoon illalla 14. toukokuuta hänen kotiosavaltiossaan Nigerissä, jonne hänen isänsä oli itse noutanut tyttärensä jäänteet.

Deborahin kuolema on kauhistuttanut Nigerian kristittyjä ja eri kristilliset tahot ovat tuominneet sen jyrkästi ja vaatineet syyllisten saattamista tuomiolle.

Nigerian poliittisen johdon kannanotot ovat joko jääneet puuttumaan tai ne ovat olleet vaisuja. Presidentti Muhammadu Buharilta vei 36 tuntia julkaista lausuntonsa, jossa hän tuomitsi ”Sokoton joukkion turvautumisen oman käden oikeuteen, josta seurasi väkivaltaa, tuhoa ja kuolema”, mutta hän ei vaatinut syyllisten tuomitsemista.

Islamilaisten johtajien lausunnoissa on sekä tuomittu teko että puolustettu sitä.

Nigerian Kristillisen Yhdistyksen (The Christian Association of Nigeria) pääsihteeri Joseph Daramola sanoi 14. toukokuuta julkaisemassaan lausunnossa, että: ”Tilanne voidaan nähdä myös mahdollisuutena rukoilla Deborahin perheen ja ystävien puolesta, rauhaa maahamme, voittoa seurakunnalle ja oikeamielisiä poliittisia johtajia valittaviksi seuraavissa yleisvaaleissa”.

Lähteet: CSW, Morning Star News, ICC, Daily Post

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print