Your Cart

Nigeria – Kaksi Chibokin koulusta kahdeksan vuotta sitten siepattua naista löydetty

Viisi vuotta sitten Nigerian viranomaiset neuvottelivat vapaiksi 82 Chibok-tyttöä.

Kaksi naista, jotka olivat satojen Boko Haramin sieppaamien koulutyttöjen joukossa Chibokissa kahdeksan vuotta sitten, on päässyt vapaaksi.

Hauwa Josephin ja joukon muita siviilejä löysivät armeijan joukot 12. kesäkuuta Bamasta, noin 200 kilometrin päästä Chibokista. Mary Dauda löytyi kaksi päivää myöhemmin Ngoshen kylästä läheltä Kamerunin rajaa, noin 170 kilometrin päästä Chibokista. Molemmilla naisilla oli vauva sylissään.

”Olen niin iloinen, että pääsin pois”, sanoi Mary, joka oli sieppauksen aikaan 18-vuotias.

”He pitivät meitä nälässä ja hakkasivat meitä, jos emme suostuneet rukoilemaan”, Mary kertoo kuvaillessaan elämää terroristien parissa.

Mary sanoi, että yli 20 Chibokista siepattua tyttöä jäi hänen jälkeensä Boko Haramin haltuun Sambisan metsään, kun hän itse päätti paeta. Hänen mukaansa heidät kaikki on naitettu terroristeille ja heillä on lapsia.

Mary kertoi aviomiehelleen, yhdelle Boko Haramin terroristeista, jonka kanssa hänet pakotettiin naimisiin, että hän menisi käymään toisen Chibokista siepatun luona viereisessä kylässä. Sen sijaan hän kulki läpi yön Ngosheen, jossa hän otti yhteyttä armeijaan.

Hauwa oli sieppauksen aikaan yhdeksänvuotias. ”Minut naitettiin vähän aikaa sitten ja sain tämän lapsen”, hän sanoi 14-kuista lastaan sylissään pidellen.

Hänen miehensä ja appensa kuolivat armeijan iskussa ja hän jäi yksin huolehtimaan itsestään ja pojastaan. ”Meidät hylättiin, kukaan ei pitänyt meistä huolta”, Hauwa sanoi. ”Meille ei annettu ruokaa.”

Huhtikuussa 2014 Boko Haram sieppasi 276 tyttöä, joista suurin osa oli kristittyjä, toisen asteen koulusta Chibokista, Koillis-Nigeriassa. Noin 160 tyttöä on sittemmin paennut, pelastettu tai vapautettu. Vapautetut ovat kertoneet, että sieppaajat ruoskivat heitä pakottaakseen heidät naimisiin ja eräs kristittyjen tyttöjen ryhmä teeskenneltiin teloitettavan, koska he eivät suostuneet kääntymään islamiin.

Kiitos Jumalalle Maryn ja Hauwan vapaiksi pääsystä. Rukoillaan, että heidän perheensä ja yhteisönsä ottavat heidät hyvin vastaan ja että he saavat tervehtyä kokemistaan traumoista.

Lähteet: Barnabas Fund, France24

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print