Your Cart

82 Boko Haramin sieppaamaa tyttöä vapautettu Nigeriassa

Presidentti Buhari puhumassa vapautetuille tytöille. Kuva presidentti Buharin Facebook-sivulta.

Nigerian viranomaiset ovat neuvotelleet vapaaksi 82 Boko Haramin kolme vuotta sitten sieppaamaa ”Chibok-tyttöä”.

Huhtikuun 14. päivä vuonna 2014 Boko Haram tunkeutui Chibokin kaupungin lukioon. Kaikkiaan 276 tyttöä pakotettiin kuorma-autojen kyytiin ja kuljetettiin pois. Noin 57 onnistui pakenemaan pian sieppauksen jälkeen ja 21 tyttöä vapautettiin viime lokakuussa.

Tytöt vapautettiin lauantaina 6. toukokuuta joitakin vangittuina olleita Boko Haramin taistelijoita vastaan. Heidät kuljetettiin Abujaan, jossa he tapasivat presidentti Muhammadu Buharin. Puheessaan Buhari kiitti Sveitsiä ja kansainvälistä Punaista Ristiä avusta. Abujassa tytöille tehdään myös terveystarkastus, jonka jälkeen heidän odotetaan pääsevän koteihinsa.

Nigerian kristillisen yhdistyksen Chibokin paikallishallintoalueen puheenjohtaja pastori Filibus Madu sanoi: ”Se on totta, 82 on vapautettu. Heidän kuviaan on julkaistu mediassa, mutta nimiä ei ole kerrottu. Jumala vastaa kansansa rukouksiin. Olemme kiitollisia Jumalalle rukousvastauksista. Koko Kibakin (Chibokin) maa ja vanhemmat ovat iloisia tämän vapautuksen johdosta. Rukoilemme, että loputkin tytöt vapautettaisiin.” Epävirallinen nimilista vapautetuista tytöistä alkoi kiertää sunnuntai-iltana.

Siepatuista tytöistä arviolta 95 prosenttia on kristittyjä. He ovat kuitenkin vain osa yli 2000 pojasta ja tytöstä, jotka Boko Haram on siepannut. Siepattuja käytetään taistelijoina, kokkeina, vaimoina ja jopa itsemurhapommittajina.

Lähteet: International Christian Concern, The Guardian, The New York Times, Reuters

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print