Your Cart

Kansainvälinen leskien päivä – ”Yö, joka muutti kaiken”

Kesäkuun 23. päivä on YK:n julistama Kansainvälinen leskien päivä. Marttyyrien Äänen työssä emme missään muualla kohtaa niin paljon leskiä kuin Nigeriassa. Boko Haramin ja fulanien hyökkäyksiä tapahtuu tätä nykyä viikoittain, ja lähes joka hyökkäyksen myötä joku nigerialainen kristitty mies tai nainen menettää puolisonsa. Jummai John on yksi heistä.

Yö, joka muutti kaiken

Jummai John heräsi aamuyöllä laukausten ääneen ja ravisteli miehensä hereille. Fulani-muslimit olivat hyökänneet heidän kyläänsä. Sekasorron keskellä Jummai lähti juoksemaan lastensa kanssa.

”Juoksimme kallisarvoisen henkemme edestä. Käännyin katsomaan taakseni ja näin palavia taloja. Naiset ja lapset huusivat ja parkuivat, emme voineet auttaa heitä mitenkään.” Mies jäi vielä kylään. Jummai palasi lasten kanssa sinne hyökkäyksen laannuttua.

”Mutta voi suru ja murhe, kun palasin kyläämme, mieheni olikin kuollut. Hän oli isokokoinen mies, mutta he olivat tähdänneet päähän ja teurastaneet hänet kuoliaaksi. Olimme siihen mennessä nähneet tuttujen nuorten ja lasten, miesten ja naisten ruumiita, mutta kun lapseni näkivät, mitä heidän isälleen oli tehty, he pyörtyivät. Me kaikki itkimme lohduttomasti.”

Ripaus lohtua Suomesta

Lesket iloitsevat peltotöidensä tuloksista, joista riittää syötävää myös tukemallemme Dogo Nahawan kristilliselle koululle.

Raamatun mukaan Jumalan palveleminen on myös tekemistä: ”Puhdas ja tahraton jumalanpalvelus Jumalan ja Isän silmissä on käydä katsomassa orpoja ja leskiä heidän ahdistuksessaan” (Jaak.1:27). Monet suomalaiset ovat auttaneet Nigerian orpoja ja leskiä, ja Jummai on yksi apua saaneista.

”Meillä oli vielä suruaika, kun saimme Marttyyrien Ääneltä avustusta, joka oli pelastuksemme. Olemme siitä hyvin kiitollisia. Apu ei jäänyt kuitenkaan siihen. Tyttäreni pääsi kouluun Abeokutaan, jossa hän suoritti peruskoulun ja lukion. Tänään voin ylpeänä kertoa, että tytär suorittaa alempaa korkeakoulututkintoa.

Pääsin myös Marttyyrien Äänen avulla alakoulun keittäjäksi. Sanat eivät riitä kertomaan, kuinka kiitollinen olen. Eihän siihen sanoja tarvitakaan, Herrahan palkitsee teidät ja siunaa teitä kaikkia. Kiitos!”

Jummai Johnin tarina on osa Ilpo Jokimäen kirjoittamaa Nigeriaa käsittelevää artikkelia, joka julkaistiin Marttyyrien Ääni -lehdessä 3/2022.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print