Your Cart

Terrori-isku kirkkoon Nigeriassa – jopa 50 kuollut

Terroristit hyökkäsivät katolisen kirkon jumalanpalvelukseen sunnuntaina 5. kesäkuuta Lounais-Nigeriassa. Jopa 50 kristittyä sai surmansa.

St. Francis Xavierin katolisessa kirkossa Owon kaupungissa, Ondon osavaltiossa, jumalanpalvelus oli päättymäisillään puolen päivän aikaan.

”Olimme juuri ylistämässä, kun terroristit hyökkäsivät”, kertoo pappi Andrew Abayomi. ”Jotkut meistä piiloutuivat kirkkoon heidän ampuessaan ympärilleen. Sitä kesti noin 20 minuuttia, kunnes he perääntyivät.”

Kuolonuhrien tarkkaa määrää ei tiedetä, loukkaantuneita on myös runsaasti. Lisäksi eräs seurakuntalainen sanoo, että seurakuntalaisia myös siepattiin.

Ondon osavaltio. Kuva: Profoss, alkuperäinen Uwe Dedering, creative commons

Kukaan ei ilmoittautunut iskun tekijäksi, mutta hyökkäyksestä epäillään fulaneja. Pohjois- ja Keski-Nigeriassa fulanien hyökkäykset ja sieppaukset ovat yleisiä. Etelä-Nigeriassa hyökkäykset ovat harvinaisia, ja Ondon osavaltio onkin yksi Nigerian turvallisimmista osavaltioista. Viime aikoina fulanit ovat kuitenkin alkaneet aktivoitua Ondossa. Osavaltion hallinto asetti sen vuoksi rajoituksia laiduntamiselle.

Osavaltion parlamentin jäsen Adeyemi Olayemin mukaan hyökkäys oli fulanien kosto laiduntamisrajoituksille. Laiduntamista ryhdyttiin rajoittamaan lisääntyneiden sieppausten vuoksi.

Seurakuntalaiset eivät ymmärtäneet varoa heti hyökkääjien tultua, sillä he eivät olleet peittäneet kasvojaan. ”Aluksi luulimme heidän aikovan osallistua jumalanpalvelukseen, emme tienneet heillä olevan aseita. Yhtäkkiä he alkoivat ampua. He suuntasivat aseensa kaikkiin, mutta erityisesti naisiin ja lapsiin”, paikalla ollut kertoo.

Hyökkäyksen jälkeen julkisuuteen levinneissä videoissa ja valokuvissa näkyy ihmisiä makaamassa kirkon lattialla, sekä kirkon ulkopuolella istuva vanhempi nainen, joka pitelee sylissään valkoiseen veren tahrimaan mekkoon puettua pikkulasta. Kuolonuhreista monet olivat lapsia. Sen arvellaan johtuvan siitä, että kirkossa on lapsia varten erityinen osio, missä he pyhäkoulun loputtua istuvat.

Kaksikymmentä minuuttia kestäneen hyökkäyksen äänet kuultiin lähistöllä sijaitsevassa metodistikirkossakin. Lähistöllä olleet poliisit eivät kuitenkaan tehneet mitään. Erään silminnäkijän mukaan ”ei ollut mahdollista, että poliisit eivät olisi kuulleet laukauksia tai räjähdystä … Silloinkaan, kun tulimme ulos ja yritimme auttaa loukkaantuneita ulos kirkosta, turvallisuusjoukot eivät tulleet avuksi. Ensimmäiset auttajat olivat muita kaupunkilaisia.”

Lähteet: Morning Star News, Punch, Barnabas Fund, CSW

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print