Your Cart

Nepal – Pastori vuodeksi vankilaan pakkokäännyttämisestä

Nepalilainen pastori perheensä kanssa
Pastori Keshav Acharya vaimonsa ja lastensa kanssa. Kuva: Morning Star News

Nepalissa pastori Keshav Raj Acharya on joutumassa vuodeksi vankilaan väitetystä pakkokäännyttämisestä hänen hävittyään tuomiostaan tekemänsä valituksen korkeimmassa oikeudessa.

Keshav pidätettiin useita kertoja vuosina 2020 ja 2021, ja hänen väitettiin käännyttäneen hinduja kristinuskoon. Marraskuussa 2021 hänet tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan pakkokäännyttämisestä. Hänestä tuli siten ensimmäinen vuonna 2018 voimaan tulleen käännyttämisen kieltävän lain nojalla tuomittu. Tuomio puolitettiin seuraavana vuonna. Pastori Keshav ja hänen asianajajansa valittivat siitä, mutta valitus hylättiin viime viikolla korkeimmassa oikeudessa.

Pastori Keshavin puolustuksen ydin oli, että uskonnollisen kirjallisuuden hallussapito ja omasta uskostaan pyydettäessä kertominen eivät ole pakkokäännyttämistä. Näitä tekoja suojelee myös Nepalin perustuslaki, joka takaa uskonnonvapauden.

Oikeus ei kuitenkaan hyväksynyt puolustuksen argumenttia, joka herättää kysymyksiä Nepalin perustuslain ja rikoslain yhteensopivuudesta: laki periaatteessa suojelee uskonnonvapautta, mutta silti käännyttäminen on laitonta.

Oikeuden päätös kertoo Nepalin olevan kulkemassa huolestuttavaan suuntaan. Se osoittaa, että uskonnostaan kertovia, tai uskonnostaan keskustelevia, voidaan syyttää. Voi myös olla vaarallista kertoa uskosta edes kysyttäessä.

Pastorin asianajaja Indra Aryal oli oikeuden päätöksestä järkyttynyt, erityisesti valituksen perustelujen ylenkatsomisesta. Hän sanoi olevansa huolissaan siitä, että oikeuden päätös voi kutistaa uskonnonvapautta ja ilmaisunvapautta, erityisesti uskonnollisten vähemmistöjen piirissä.

Pastori Keshav ja hänen perheensä ovat niin ikään syvästi pettyneitä oikeuden päätökseen. Synkkänä pilvenä perheen yllä roikkuu nyt uhka siitä, että pastori kutsutaan vankilaan kärsimään tuomiotaan.

Pastori Keshav Acharya kertoi olevansa surullinen päätöksestä. Hän sanoo toimineensa vakaumuksensa pohjalta ja halunneensa vain osoittaa rakkautta ja siunata ympärillään olevia. Hän sanoo edelleen olevansa toiveikas, että hänen tapaukseensa saadaan oikeudenmukainen päätös.

Kuten eteläisessä naapurimaassa Intiassa, Nepalissakin väkivalta ja häirintä kristittyjä kohtaan on kasvussa. Äärihindut ovat hyökänneet rukoushuoneisiin ja tervanneet kristittyjen kasvoja mustiksi tarkoituksenaan nöyryyttää ja halventaa heitä.

Radikaalin hinduismin suosion kasvu ja väkivaltaan syyllistyneiden ilmeinen koskemattomuus on heikentänyt uskonnollisten vähemmistöjen asemaa maassa.

Kartta-sivumme Nepal-osio kertoo lisää kristittyjen tilanteesta maassa.

Lähteet: Jubilee Campaign, ICC

Uskolliset lesket, osa 2 – Nepalilainen Tavesa

Epäjumalien kuvien ympäröimänäkin nepalilainen leski, Tavesa, pysyy vahvana Kristuksessa. Ennen pandemiaa Tavesa kutsui säännöllisesti kuusi naista pieneen, ränsistyneeseen kotiinsa Nepalissa. Näiden tapaamisten aikana naiset lukivat yhdessä Raamattua ja rukoilivat, antamatta

Lue lisää »
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print