Your Cart

Kuubalaiselle pastorille 8 vuotta vankeutta!

Pastori Lorenzo ja vaimonsa Maridilegnis. Kuva: CSW

Pastori Lorenzo Rosales Fajardo on ollut vangittuna viime heinäkuusta lähtien. Nyt Kuuban viranomaiset kertovat YK:lle, että hänet on tuomittu kahdeksaksi vuodeksi vankilaan.

Pastori Rosales Fajardo pidätettiin heinäkuun 11. päivä viime vuonna, kun hän lukuisten muiden kuubalaisten ohella oli rauhanomaisesti osoittamassa mieltään Kuuban hallintoa vastaan. Hän on siitä lähtien ollut pidätettynä. Myös hänen tuolloin 17-vuotias poikansa, David, pidätettiin isänsä kanssa. Heidät erotettiin toisistaan, ja David oli viikon pidätettynä. Sinä aikana pastorin vaimolle ja Davidin äidille Maridilegnisille ei kerrottu, missä he ovat.

Epätietoisuuden kuukaudet

Pastorin oikeudenkäynti pidettiin viime joulukuun 20.-21. päivinä, mutta oikeuden päätöksestä ei kerrottu. Sitä ennen perheelle oli sanottu, että viranomaiset hakevat pastorille 10 vuoden tuomiota.

Viime joulukuussa YK:n edustajat tiedustelivat Kuuban viranomaisilta pastori Lorenzon tilannetta. Nyt Kuuban YK-edustajat ovat vastanneet tiedusteluun kertoen, että pastori on tuomittu kahdeksan vuoden vankeuteen. Vastauksessa kerrotaan, että tuomio oli päätetty heti oikeudenkäynnin jälkeen, mutta sitä ei ole saatettu pastori Lorenzon saati hänen perheensä tietoon.

”Niin paljon valheita”

Viranomaisten lähettämässä vastauksessa väitetään, että pastori Lorenzo osallistui 11. heinäkuuta väkivaltaiseen hyökkäykseen Kuuban kommunistisen puolueen keskustoimistoa vastaan Palma Sorianon kaupungissa, jossa seitsemän ”järjestysagenttia” ja yksi siviili loukkaantuivat.

Tilanteesta kuvatusta videosta ja kuvista käy kuitenkin ilmi, kuinka aseistautuneet poliisit ja puolisotilaallisen Mustien Pantterien joukot hyökkäävät aseistumattomien, rauhanomaisten mielenosoittajien kimppuun keskellä katua. Nähtävissä on myös, kuinka pastori Lorenzoa pidetään kuristusotteessa. Viranomaiset ovat kiistäneet kohdelleensa pastoria väkivaltaisesti, vaikka toiseen vankilaan siirron yhteydessä häntä pahoinpideltiin niin, että häneltä irtosi hammas. Pahoinpitelyyn syyllistynyt vartija on jopa tunnustanut tekonsa ja pyytänyt sitä anteeksi.

Vastauksessa väitetään myös vastoin todellisuutta, että pastorin vaimolle Maridilegnis Carballolle kerrottiin 24 tunnin sisällä pastorin ja hänen poikansa pidätyksistä sekä olinpaikoista.

Maridilegnis kuitenkin kertoo, että hän sai puolisonsa sijainnin selville vasta 14. heinäkuuta. Hänen poikansa puolestaan palasi kotiin viikkoa myöhemmin. Hän kertoi, että häntä oli kuljetettu ajoneuvoissa, joiden ikkunat oli peitetty eikä hän itsekään ole varma, missä häntä pidettiin.

Christian Solidarity Worldwide kertoi viranomaisten kirjeestä Maridilegnisille. Hän oli järkyttynyt ja ahdistunut saatuaan tietää tuomiosta tällaista kautta.

Maridileginis sanoi: ”En tiedä kestänkö näin suurta epäoikeudenmukaisuutta ja näin monia valheita… kuinka minuun sattuu nähdä tämän maan hallinnon häpeällinen tila. He puhuvat toimintatavoista, silti he ovat pääasiassa vain lausuneet valheita. Niin paljon valheita… väkivaltaa ei ollut, eikä varsinkaan pastori Lorenzon puolelta. Oikeudenkäynnissäkään he eivät kyenneet todistamaan sitä. Hän ei käyttäytynyt väkivaltaisesti ketään kohtaan, ja se kävi paremmin kuin selväksi. He tietävät, että me kaikki olemme todistajia heidän valheistaan. He eivät enää edes yrittäneet salata valheitaan.”

Sekä pastori Lorenzolle että Maridilegnisille on mahdollista lähettää tervehdyksiä. Heidän osoitteensa ovat alla.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print