Your Cart

Kiinalainen perhe maanpaossa

”Uskonnolliseen kulttiin” kuulumisesta syytetyiksi tultuaan Ran, Ruiting, Dejun ja Qiang (vasemmalta oikealle), pakenivat Kiinasta pelätessään, että viranomaiset veisivät pois Ruitingin adoptioveljen.

Ruiting on nuori kristitty kiinalainen nainen. Niinä monina vuosina, joina hänen perheensä kävi Chengdun kaupungissa sijaitsevassa Early Rain -seurakunnassa, Ruiting tottui näkemään, miten poliisit pidättivät hänen pastorinsa.

Yksi hänen varhaisimmista muistoistaan pastori Wang Yistä oli pastorin pidätys kesäkuun 3. päivänä vuonna 2012. Tuolloin hänet pidätettiin kahdeksi päiväksi sen varmistamiseksi, että hän olisi hiljaa kesäkuun neljäntenä päivänä, Tiananmenin aukion verilöylyn vuosipäivänä.

”Olin silloin hieman peloissani, sillä en ollut koskaan aiemmin kuullut pastoreiden pidätyksistä”, Ruiting kertoo. ”Muutaman vuoden päästä siitä tuli ihan tavallinen osa seurakuntamme elämää.”

Mutta kun pastori Wang Yi pidätettiin 9. joulukuuta 2018, Ruiting ja muu seurakunta olivat järkyttyneitä. Oli selvää, että nyt ei ollut kyse pelkästään pastorin pelottelusta tai väliaikaisesta vaientamisesta. Myös pastorin vaimo, Jiang Rong, pidätettiin, sekä useita seurakunnan johtajia ja yli 150 seurakuntalaista.

Valvovan silmän alla

Pastori Wang Yi vankilassa, missä hän kärsii yhdeksän vuoden vankeustuomiotaan.

Ruitingin isä, Qiang, oli tullut uskoon luettuaan pastori Wang Yin kirjoittamia artikkeleita. Ruitingin ja koko perheen tultua uskoon, he päättivät muuttaa Chengduun ollakseen lähellä pastori Wang Yin seurakuntaa.

Vuonna 2017 Ruiting ilmoittautui Early Rain -seurakunnan seminaariin, jossa hänen opintoihinsa kuului pastori Wang Yin hallinnollisena assistenttina toimiminen. ”Hän oli myös opettajani seminaarissa”, hän sanoo. ”Hän oli erittäin hyvä opettaja. Hänellä on lahja. Hänen saarnansa kannustivat minua ryhtymään Jumalan palvelijaksi.”

Joulukuisena joukkopidätyspäivänä Ruiting ja hänen aviomiehensä Ran, sekä joukko muita seurakuntalaisia, olivat olleet iltapäivän harjoittelemassa tulevaa joulunäytelmää. ”Sinä päivänä kaikki oli kuten yleensä, kunnes palasin kotiin, ehkä kuudelta tai seitsemältä illalla”, Ruiting muistelee. ”Luimme, että veli seurakunnasta oli pidätetty.”

Seurakuntalaisten oman WeChat-kanavan (Whatsappin kaltainen applikaatio) kautta seurakuntalaiset saivat tietää, että pidätetyksi oli joutunut seurakunnan sihteeri. Hänen tietokoneensa oli takavarikoitu, ja se sisälsi seurakuntalaisten henkilötiedot.

Hieman myöhemmin he kuulivat, että pastori Wang Yi ja hänen vaimonsa oli myös pidätetty. Tietoja muiden seurakuntalaisten pidätyksistä alkoi sen jälkeen tippua jatkuvasti. “Monet katosivat tuolloin”, Ruiting sanoo. ”Saatoimme olla viestittelemässä jonkun kanssa puhelimillamme, kun he yhtäkkiä lakkasivat vastaamasta. He vain hävisivät.”

Pian Ruitingille selvisi, että lähes kaikki hänen seminaaritoverinsa oli pidätetty ja hän pelkäsi olevansa itse seuraava. Hän ymmärsi, ettei voinut palata vanhempiensa kotiin, missä hän miehensä Ranin kanssa asui, joten Ruiting päätti olla sen yön ystävänsä luona. Aikaisin seuraavana aamuna noin 20 poliisia ja viranomaista kävi perheen kotona etsimässä häntä.

Viranomaiset yrittivät pakottaa Qiangin ja Dejunin, Ruitingin äidin, allekirjoittamaan paperin, jossa he lupaisivat jättää seurakunnan. Pariskunta ei suostunut, joten Qiang vietiin kuulusteluihin. Myöhemmin Ruiting sai tietää, että viranomaiset olivat uhanneet vahingoittaa isää ja hänen 10-vuotiasta veljeään Jianenia, jos Ruiting ei tulisi kuulusteltavaksi. Niinpä hän päätti antautua rukoiltuaan uskovien kanssa.

Ratsiasta oli kulunut viikko, kun Ruiting tapasi viisi siviiliasuista poliisia paikallisessa kahvilassa. Pilkattuaan ja kuulusteltuaan häntä kahden tunnin ajan, he vaativat Ruitingia allekirjoittamaan paperin, jolla hän lupaisi katkaista suhteensa Early Rain -seurakuntaan. Vanhempiensa tavoin, hänkin kieltäytyi.

Seuraavan kuukauden ajan koko perhe oli tiukan vartioinnin alla. Jokaista kotoa poistuvaa perheenjäsentä seurasi kaksi poliisia. Yksi poliisi pakotti Ruitingin jopa lisäämään hänet WeChat-yhteyshenkilöihinsä, jotta hän pystyi seuraamaan missä Ruiting oli.

Uusi alku

Jiawen pärjää hyvin uudessa koulussaan.

Jotkut seurakuntalaiset pelkäsivät, miten seurakunnan kävisi ratsian jälkeen, mutta seurakunta vahvistui. ”Kukaan ei luopunut uskostaan”, Ruiting sanoi. ”Näin seurakuntalaisten tulevan rohkeammiksi, ja he kokoontuivat viikoittain. Ilman pastoriakin me ylistimme aina Jumalaa.”

Ruitingin perhe oli päättänyt kestää kaiken vainon, mitä heidän osakseen tulisi, mutta viranomaisten kehittämä uusi keino pakotti heidät pian laatimaan suunnitelman Kiinasta lähtemiseksi. Vuonna 2019 viranomaiset olivat pidättäneet kristityn pariskunnan ja ottaneet heiltä pois heidän neljä adoptiolastaan. Näin he väittivät suojelevansa lapsia “uskonnolliselta kultilta”.

Hieman myöhemmin naapuri kertoi Ruitingille, että poliisit olivat puhuneet heidänkin perheestään kulttina. Perhe pelkäsi, että viranomaiset veisivät pois heidän adoptoidun poikansa, Jiawenin, joten he päättivät paeta maasta.

Ruitingin perhe onnistui saamaan lääketieteelliset viisumit Taiwaniin, sillä Jiawenilla oli ollut syöpä: hänellä oli vauvana ollut kasvain oikeassa käsivarressaan. Perhe matkusti Taiwaniin heinäkuussa 2019 ja he olivat siellä kaksi vuotta. Heinäkuussa 2021 he muuttivat Yhdysvaltoihin.

Vainon siunaus

Ajatellessaan elämäänsä kristittyinä Kiinassa, Ruiting ja hänen perheensä sanovat olevansa kiitollisia kokemastaan vainosta. ”Mielestäni vaino on Jumalan antama siunaus”, Ran sanoi. ”Se muutti elämämme. Jumala ajoi meidät pois voidaksemme kertoa, mitä Kiinassa tapahtuu, kertoaksemme presidentti Xi Jinpingin pahasta puolesta. Mielestäni se on siunaus Kiinan seurakunnalle, ja uskon evankeliumin menestyvän.”

Ruiting pyytää rukoilemaan pastori Wang Yin ja hänen perheensä puolesta, hänen oman perheensä puolesta sekä Early Rain -seurakunnan uskovien puolesta, jotka seuraavat Kristusta viranomaisten valvovan silmän alla.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print